Lancer Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 Jak wygladaja Wasze pamieci? Oczywiscie nie ma mowy o zrywaniu radiatora, ale o identyfikacje na podstawie widoku kostek pamieci z boku. Mam Vitesty DDR6 i patrzac na kostki z boku widac druciki biegnace w srodku. U ADaty wygladaja tak: |. .. .. .| Mam tez GeILe na TCCD i tam jest tak: | .. .. | Wyraznie brakuje druciku po bokach. Czyzby wiec ADaty nie byly na TCCD? Jak wyglada toto na G.Skillach i ADatach DDR566? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 8) Poświęcę jedna kostkę i ją rozbiorę. Potem i dam fotki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 Chyba nie ma po co, z tego co widzialem to napisy sa poscierane i pisze na nich AData :) Choc bywa roznie, bo widzialem te kostki z TCCD jak byk. luks_pl powiedz lepiej jak jest z tymi drucikami. Jak sa ulozone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 Sprawdziłem to są TCCD na 100% Potem wrzucę fotki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 czerwone PCB? ,jak tak to powstrzymam sie z ogledzinami Lancer (moze pamietasz ,tez mialem obiekcje co do nich) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 :) TAK na czerwonym PCB są SAMSUNG TCCD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 a któreś maja brainpoower PCB?? W takim razie Lancer porównaj możliwości o/c geili i Adaty i podziel się z nami wrażeniami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarlaxe Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 A które z tych kostek wypadają najlepiej pod względem OC: 512MB DDR400 A-DATA (około 340zł) 512MB DDR400 V-DATA (około 340 zł) 512MB DDR400 Hynix D43 (około 300 zł_ no i pod względem timingów. Czy jest sens dopłacać 40 zł z Hynixów? - dzięki za porade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 A które z tych kostek wypadają najlepiej pod względem OC: 512MB DDR400 A-DATA (około 340zł) 512MB DDR400 V-DATA (około 340 zł) 512MB DDR400 Hynix D43 (około 300 zł_ no i pod względem timingów. Czy jest sens dopłacać 40 zł z Hynixów? - dzięki za porade. daj mi na warsztat to sprawdzę ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 To co byście polecili? Warto dopłacić te 50 złotych i wziąć 600Mhz? Czy nie ma to większego sensu bo i tak tyle mi nie pójdą? Obecnie jestem na socket A i niedługo przesiadam sie na 939. Pozdrawiam i Wesołych Świąt!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Obecnie jestem na socket A i niedługo przesiadam sie na 939 Jeśli socket 939 to tylko A-DATA 566 lub A-DATA 600. Jak kupisz coś innego to będziesz potem żałował, że nie możesz podciągnąć magistrali na 285-300MHZ 1:1 CPU:MEM. Sam teraz wziąłem A-DATA 512 566 bo w najbliższym czasie mam zamiar przejść na 939. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 a któreś maja brainpoower PCB?? Z tego co ja czytałem to B PCB daje różnicę 10Mhz, jeśli mówię źle to mnie sprostujcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Mnie najbardziej dziwia wyniki ibiza w dualu - 285.... Powszechnie wiadomo ze TCCD niezbyt dobrze dziala w 2`ch kostkach...Dodatkowo zadnego screena nie bylo... Zapodajcie cos... Moje Geile na 2 koscich marnie przeda, mimo ze 300 spokojnie na jednej mozna dostac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietmaN Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Mnie najbardziej dziwia wyniki ibiza w dualu - 285.... Powszechnie wiadomo ze TCCD niezbyt dobrze dziala w 2`ch kostkach...Dodatkowo zadnego screena nie bylo... Zapodajcie cos... Moje Geile na 2 koscich marnie przeda, mimo ze 300 spokojnie na jednej mozna dostac... To nie jest tak, że wszystkie pamięci na Samsungach TCCD działają źle w parze (niekoniecznie w dualu, o tym poniżej) - natknąłem się jakiś czas temu na poniższy test i szczęka mi opadła, jak duże są róznice w zależności od PCB. Zgadnijcie, co wypadło najlepiej? ;) http://www.madshrimps.be/?action=getarticl...cle&articID=258 Wg tego, co tam napisano, A-DATA zmodyfikowało oryginalne PCB Jedeca i sprawuje się lepiej od Brain Power, a przynajmniej od tego w starszej rewizji. PS. Jejku, jak mnie kuszą te pamięci! :D ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 jasne- brainpower daje jakieś 10 MHz średnio, ale jak Adata zrobiła coś jeszcze lepszego to tym lepiej. Wiem, ze Adaty mają 6cio warstwowe PCB także może w tym jest rzecz. 0 Zulus- Wszystko działa gorzej na dwóch kostkach, a TCCD tylko potwierdzają regułę a tu fajny art o samym PCB http://www.legitreviews.com/article.php?aid=53&pid=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Ale póki co nie ma chyba takiej kości 1GB która wykręci sie tak jak Vitesty 600Mhz 2x512. A może się mylę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 majkel84-wlasnie wyglada na to ze A-Data zrobila takie pcb co pozwala 2x512 wycisnac 272 a i wiecej na 2.5-3-3-10.... Pozatym, jest roznica pomiedzy 2x256 a 2x512.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zastanawia mnie fakt, ze o "zlym dzialaniu" dwoch TCCD wypowiadaja sie posiadacze jednokanalowych CPU s754. Jakie macie argumenty? Co to znaczy ze zle dziala? U mnie jakos dziala dobrze. Moze dlatego, ze mam s939 ;) a roznica miedzy podwojnym kontrolerem, a pojedynczym jest drastyczna ze wzgledu na jakosc obslugi pamieci. Wasnie dlatego TCCD tak marnie dziala na s754. Nie od dzis wiadomo, ze ten kontroler bardzo nie lubi pracowac z duza iloscia obsadzonych bankow pamieci. majkel84- wszystkie pamiecie sa na 6scio warstwowym PCB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 :) Zrobiłem małą wycenę reszty pamiatek, przy okazji doszły procki AMD: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=92753 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarlaxe Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 czy ktoś mi może poradzić w którą z tych kostek najlepiej zainwestować: 512MB DDR400 A-DATA 305,59 zł 512MB DDR400 V-DATA 286,57 zł 512MB DDR400 310,17 zł 512MB DDR400 KINGMAX 324,37 zł 512MB DDR400 Hynix D43 295 zł Mam zamiar inwestować w wysokie FSB i Procka na Socket 939. Pamięć musi działać w dualu (kupie 2 kostki) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Ja bym Ci radził dopłacić do: 512MB DDR500 A-DATA single retail pack 430,89 zł Nie martw się o duala zapakujemy Ci pamięci z tej samej seri z kolejnymi numerami seryjnymi :) W przypaku tych pamieci masz już pewne FSB250 a z DDR400 róznie bywa nie każde się dobrze wykręcą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 A-DATA 566 - fotki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej86 Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Tak własciwie jest sens dokładania do pamięci 600Mhz? Czy wystarczy 566? Wydaje mi sie, ze powinny kręcić sie tak samo w koncu są na tych samych kościach. (pomijając, ze tu i tu moga sie lepsze i gorsze egzemplarze trafić) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Ależ kuszące te foty :twisted: Czyli jak to jest z tym dualem? Słabo działa bo testujecie na s754 a on nie lubi mieć dużo kostek pod opieką czy raczej wynika z faktu że dual już tak ma? Sam rozważam zakup duala, myślałem o 256mb 566 do NF7 a w przyszłości przesiadka na s939 i teraz już nie wiem czy ta przyszłość przypadkiem nie będzie odemnie wymagac DDRII, więc memki siłą żeczy zostały by w s462. I tu nastepna wątpliwość, kiedy nastąpi ta moja "przyszłość" i czy nie lepiej teraz kupić 512 566 bo lepiej wymiata w singlu a ewent kiedyś tam dróga do dual. Normlnie nie wiem teraz... co myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Ja zrobiłem tak jak piszesz powyrzej czyli kupiłem jedną kosc 512 z zamairem w późniejszym czasie dokupienia drugiej. :twisted: Tussipect RULEZ :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Tylko że do duala warto by kolejne numery seryjne przytulić... a jak najpierw się jedną kupi to potem z dokupieniem drugiej chociaż z tej samej serii też może być problem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 ^^Toteż właśnie, btw. tak sobie myśle co ma PCB do oc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Jak to co? A co tak sie dzieje w srodku? Krasanalki biegaja? Dobrze rozplanowany i wysokiej jakosci plytka wplywa na jakosc sygnalu, poziom bledow itd. Wynika to z rozplanowanie scierzek, ich dlugosc itp. Powinien tu sie fachowo Rapra wypowiedzic. Kontroler pamieci s754 ma sporo ograniczen, przez co jest taki wybredny na ilosc obsadzonych bankow. Teoretycznie przy 4 bankach (2 dwustronne kostki) pamiec powinna pracowac ledwie jako DDR333. S939 ma podwojny kontroler i duzo lepiej sobie radzi w takich sytuacjach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zastanawia mnie fakt, ze o "zlym dzialaniu" dwoch TCCD wypowiadaja sie posiadacze jednokanalowych CPU s754, a roznica miedzy podwojnym kontrolerem, a pojedynczym jest drastyczna ze wzgledu na jakosc obslugi pamieci. Wasnie dlatego TCCD tak marnie dziala na s754. Nie od dzis wiadomo, ze ten kontroler bardzo nie lubi pracowac z duza iloscia obsadzonych bankow pamieci. Pewnie nie jest to regułą, ale A-Daty 566 2x512 wsadzałem do MoBo własnie pod s754. Fakt, oszałamiającej częstotliwości nie uzyskałem, co nie znaczyło jednakże, ze były z takim obsadzeniem banków jakieś problemy. Wyjątek potwierdzający regułę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Nie nie chodzi oto. S754 przy 2 pamieciach dwustronnych DUZO slabiej sie kreci niz przy 2 jednostronnych. Na s939 nie ma tak ogromnego spadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...