Skocz do zawartości
sensei

A-data Vitesta 566/600 - Tccd In Action

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wygladaja Wasze pamieci? Oczywiscie nie ma mowy o zrywaniu radiatora, ale o identyfikacje na podstawie widoku kostek pamieci z boku. Mam Vitesty DDR6 i patrzac na kostki z boku widac druciki biegnace w srodku.

U ADaty wygladaja tak:

|. .. .. .|

Mam tez GeILe na TCCD i tam jest tak:

| .. .. |

Wyraznie brakuje druciku po bokach. Czyzby wiec ADaty nie byly na TCCD?

Jak wyglada toto na G.Skillach i ADatach DDR566?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A które z tych kostek wypadają najlepiej pod względem OC:

512MB DDR400 A-DATA (około 340zł)

512MB DDR400 V-DATA (około 340 zł)

512MB DDR400 Hynix D43 (około 300 zł_

no i pod względem timingów. Czy jest sens dopłacać 40 zł z Hynixów? - dzięki za porade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A które z tych kostek wypadają najlepiej pod względem OC:

512MB DDR400 A-DATA (około 340zł)

512MB DDR400 V-DATA (około 340 zł)

512MB DDR400 Hynix D43 (około 300 zł_

no i pod względem timingów. Czy jest sens dopłacać 40 zł z Hynixów?  - dzięki za porade.

daj mi na warsztat to sprawdzę ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co byście polecili? Warto dopłacić te 50 złotych i wziąć 600Mhz? Czy nie ma to większego sensu bo i tak tyle mi nie pójdą? Obecnie jestem na socket A i niedługo przesiadam sie na 939. Pozdrawiam i Wesołych Świąt!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie jestem na socket A i niedługo przesiadam sie na 939

Jeśli socket 939 to tylko A-DATA 566 lub A-DATA 600. Jak kupisz coś innego to będziesz potem żałował, że nie możesz podciągnąć magistrali na 285-300MHZ 1:1 CPU:MEM. Sam teraz wziąłem A-DATA 512 566 bo w najbliższym czasie mam zamiar przejść na 939.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie najbardziej dziwia wyniki ibiza w dualu - 285.... Powszechnie wiadomo ze TCCD niezbyt dobrze dziala w 2`ch kostkach...Dodatkowo zadnego screena nie bylo...

Zapodajcie cos...

Moje Geile na 2 koscich marnie przeda, mimo ze 300 spokojnie na jednej mozna dostac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie najbardziej dziwia wyniki ibiza w dualu - 285.... Powszechnie wiadomo ze TCCD niezbyt dobrze dziala w 2`ch kostkach...Dodatkowo zadnego screena nie bylo...

Zapodajcie cos...

Moje Geile na 2 koscich marnie przeda, mimo ze 300 spokojnie na jednej mozna dostac...

To nie jest tak, że wszystkie pamięci na Samsungach TCCD działają źle w parze (niekoniecznie w dualu, o tym poniżej) - natknąłem się jakiś czas temu na poniższy test i szczęka mi opadła, jak duże są róznice w zależności od PCB. Zgadnijcie, co wypadło najlepiej? ;)

http://www.madshrimps.be/?action=getarticl...cle&articID=258

Wg tego, co tam napisano, A-DATA zmodyfikowało oryginalne PCB Jedeca i sprawuje się lepiej od Brain Power, a przynajmniej od tego w starszej rewizji.

PS. Jejku, jak mnie kuszą te pamięci! :D ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne- brainpower daje jakieś 10 MHz średnio, ale jak Adata zrobiła coś jeszcze lepszego to tym lepiej. Wiem, ze Adaty mają 6cio warstwowe PCB także może w tym jest rzecz. 0

Zulus- Wszystko działa gorzej na dwóch kostkach, a TCCD tylko potwierdzają regułę

a tu fajny art o samym PCB http://www.legitreviews.com/article.php?aid=53&pid=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie fakt, ze o "zlym dzialaniu" dwoch TCCD wypowiadaja sie posiadacze jednokanalowych CPU s754. Jakie macie argumenty? Co to znaczy ze zle dziala? U mnie jakos dziala dobrze. Moze dlatego, ze mam s939 ;) a roznica miedzy podwojnym kontrolerem, a pojedynczym jest drastyczna ze wzgledu na jakosc obslugi pamieci. Wasnie dlatego TCCD tak marnie dziala na s754. Nie od dzis wiadomo, ze ten kontroler bardzo nie lubi pracowac z duza iloscia obsadzonych bankow pamieci.

majkel84- wszystkie pamiecie sa na 6scio warstwowym PCB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś mi może poradzić w którą z tych kostek najlepiej zainwestować:

512MB DDR400 A-DATA 305,59 zł

512MB DDR400 V-DATA 286,57 zł

512MB DDR400 310,17 zł

512MB DDR400 KINGMAX 324,37 zł

512MB DDR400 Hynix D43 295 zł

Mam zamiar inwestować w wysokie FSB i Procka na Socket 939. Pamięć musi działać w dualu (kupie 2 kostki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym Ci radził dopłacić do:

512MB DDR500 A-DATA single retail pack 430,89 zł

Nie martw się o duala zapakujemy Ci pamięci z tej samej seri z kolejnymi numerami seryjnymi :) W przypaku tych pamieci masz już pewne FSB250 a z DDR400 róznie bywa nie każde się dobrze wykręcą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ kuszące te foty :twisted:

Czyli jak to jest z tym dualem? Słabo działa bo testujecie na s754 a on nie lubi mieć dużo kostek pod opieką czy raczej wynika z faktu że dual już tak ma?

Sam rozważam zakup duala, myślałem o 256mb 566 do NF7 a w przyszłości przesiadka na s939 i teraz już nie wiem czy ta przyszłość przypadkiem nie będzie odemnie wymagac DDRII, więc memki siłą żeczy zostały by w s462. I tu nastepna wątpliwość, kiedy nastąpi ta moja "przyszłość" i czy nie lepiej teraz kupić 512 566 bo lepiej wymiata w singlu a ewent kiedyś tam dróga do dual. Normlnie nie wiem teraz... co myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to co? A co tak sie dzieje w srodku? Krasanalki biegaja? Dobrze rozplanowany i wysokiej jakosci plytka wplywa na jakosc sygnalu, poziom bledow itd. Wynika to z rozplanowanie scierzek, ich dlugosc itp. Powinien tu sie fachowo Rapra wypowiedzic.

Kontroler pamieci s754 ma sporo ograniczen, przez co jest taki wybredny na ilosc obsadzonych bankow. Teoretycznie przy 4 bankach (2 dwustronne kostki) pamiec powinna pracowac ledwie jako DDR333. S939 ma podwojny kontroler i duzo lepiej sobie radzi w takich sytuacjach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie fakt, ze o "zlym dzialaniu" dwoch TCCD wypowiadaja sie posiadacze jednokanalowych CPU s754, a roznica miedzy podwojnym kontrolerem, a pojedynczym jest drastyczna ze wzgledu na jakosc obslugi pamieci. Wasnie dlatego TCCD tak marnie dziala na s754. Nie od dzis wiadomo, ze ten kontroler bardzo nie lubi pracowac z duza iloscia obsadzonych bankow pamieci.

Pewnie nie jest to regułą, ale A-Daty 566 2x512 wsadzałem do MoBo własnie pod s754. Fakt, oszałamiającej częstotliwości nie uzyskałem, co nie znaczyło jednakże, ze były z takim obsadzeniem banków jakieś problemy. Wyjątek potwierdzający regułę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi