Skocz do zawartości
KyCoL

Cel 1.2@1.7 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Celeron to już przeszłość .Ten procesor jest hamowany przez niską przepustowość szyny zaledwie 1gb/s i do tego wolny komprocesor czyni ten procek wyjątkowno wolny.

Aha tak napewno, jest wollny jak cholera.... ide po mojego 286 bo jest szybszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mi sie poszczesci to znajde gdzies recke tego PIII tualatin 1,26 Ghz(FSB133). Jechal wszystkie wyzej taktowane P4 0,13u. Oczywiscie byl podkrecony ale nie pamietam do ilu. A juz nie mowie o 1,4 Ghz :)

Niestety cena tego cacka oscylowala w granicach 1200 pln, a teraz juz sie nie da tego kupic :( - nie wiem dlaczego ?

ttp://www.benchmark.pl/artykuly/testy/PIII1260_Celeron1300/PIII1260_Celeron1300.html

Ten procesor niema szans z xp 1700+ a co dopiero z p4 .

Nie dziala :(

http://www.tomshardware.pl/cpu/01q3/010919/index.html Tutaj jeszcze jedna.[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mi sie poszczesci to znajde gdzies recke tego PIII tualatin 1,26 Ghz(FSB133). Jechal wszystkie wyzej taktowane P4 0,13u. Oczywiscie byl podkrecony ale nie pamietam do ilu. A juz nie mowie o 1,4 Ghz :)

Niestety cena tego cacka oscylowala w granicach 1200 pln, a teraz juz sie nie da tego kupic :( - nie wiem dlaczego ?

http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/PII...eleron1300.html

Już działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdedyduj sie na jakis konkretny poglad. Najpierw piszesz że Durony/Celerony nie mają sensu a teraz: "...po co tu kupowac takie drogie procesoery..." 

P.S.Poza tym to forum o podkręcaniu, wiec nie widzę niec bezsensownego w opisie celka 1.2@1,7 IMHO fajny żadki egzemplarz.

Alez ja jestem zdecydowany (nie wyczules kpiny?): do czego innego sluzy PF126P, do czego innego "zwykly" samochod. Wyscig pomiedzy nimi nie ma sensu, bo nawet jesli maluch z podpilowanym gaznikiem przescignie Opla na rownej drodze, to sie potem wykrzaczy na podjezdzie pod gorke, ktory to podjazd Opel wezmie "lekko". Identycznie to samo dotyczy CPU. Syntetyczne benchmarki sa tu tak samo wiarygodne jak.. reklama Intela :-)

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal nikt nic nie pisze o tym DDR + celeron... Jak to nie obsluguje ddr?? :)

Co z tego że śą chpsety obsługujące DDR jak to nie podwyższa wydajności ponieważ SD SDRAMY juz zpełniają całkowicię zapotrzebowanie na dane szyny .Jakby P3 chodził na magistrali EV6 to byłby dopiero sens stosowania DDR`ow ale na gtl+ niemasensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdedyduj sie na jakis konkretny poglad. Najpierw piszesz że Durony/Celerony nie mają sensu a teraz: "...po co tu kupowac takie drogie procesoery..." 

P.S.Poza tym to forum o podkręcaniu, wiec nie widzę niec bezsensownego w opisie celka 1.2@1,7 IMHO fajny żadki egzemplarz.

Alez ja jestem zdecydowany (nie wyczules kpiny?): do czego innego sluzy PF126P, do czego innego "zwykly" samochod. Wyscig pomiedzy nimi nie ma sensu, bo nawet jesli maluch z podpilowanym gaznikiem przescignie Opla na rownej drodze, to sie potem wykrzaczy na podjezdzie pod gorke, ktory to podjazd Opel wezmie "lekko". Identycznie to samo dotyczy CPU. Syntetyczne benchmarki sa tu tak samo wiarygodne jak.. reklama Intela :-)

--

Pozdrawiam

jezeli jest szybszy na drodze to i prześcignie w każdych innych warunkach (patrz równanie Bernouliego i moc wymagana do rozpędzenia samochodu do określonej prędkosci), Widziałeś kiedyś malucha z silnikiem 800cm3 i 50 KM (uzywane przez młodzież do KJS bo koszt tuningu to 3 kzł i nadaje się jednocześnie do normalnej jazdy). Taki maluch łyka 170 jak woźny setkę wódki i to pomimo jego fatalnej wręcz aerdynamiki (Cx=0.42). Corsa 1.2 nie podskoczy, pod góekę również (zwłaszcz pod górke). Co z tego, że Vectra V6 jest jeszcze sybsza skoro kosztuje 10 razy tyle. Taki np. student podrasuje sobie malucha czy poloneza (do tego ostatniego pasuje silnik 2.0 dohc z Lanci bety, z turboładowaniem też - wtedy nawet Vecta V-6 dostanie w D...) a nie kupi Vectrę V6 bo go NIE STAĆ. Tak samo jest z CPU. Celek taktowany 1700 wygra z p4 i wgrach i w kompresji video i we wszystkim. Poza tym nie wiem czy wiesz ale Cel Tualatin nie rózni się od P3 Coppermine praktycznie niczym. Nawet przez starsze biosy jest rozpoznawany jako PIII. PIII Tualatin jest do serverów. Oba sa lepsze Od P4 taktowanego z ta samą prędkością. Porównaj wyniki celka 1,4 i pentium 4 1,4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak Celek  obslugoje DDR .. a to ze nie masensu DDR +celek to juz inna bajka i o tym dobrze wiem :) Jednak  kolega napisal  BZDURE :P i tyle

Nie Celek tylko chipset po s370 :).Dopiero hamery będą miały zaitegrowany kontroler pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogule w serii P3 drzemie nie wykorzystana moc ten procek gdyby wspułpracował z ddr'ami bił by na głowe antka i p4 przeczytajcie sobie testy P3 1,4ghz (nie celerona) co prawda jest drogi ale nawet z sdr'ami bije niektóre antki na ddr'ach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celeron Tualatin jest bardzo wydajny i ma wieksza moc obliczeniowa od P4 i Athlona z wyzszym taktowaniem. A jest tak dlatego, ze tworzony byl w technologi 0,13 i sciezki w jadze byly wykonane z miedzi. Wydajnows ta szczegulnie na 133fsb przestraszyla intela pokonujac za male pieniadz jego nowe drogie dziecko P4 ktore tak bardzo reklamowal i szybko zaprzestal produkcji PIII T i powoli Celerona T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/PII...eleron1300.html

Już działa.

No wlasnie. Zauwaz, ze w niektorych testach jest rowny z P4 z taktowaniem o 470 Mhz wyzszym. Nie umiem znalezc tego testu z podkreconym PIII T. Szkoda, tam rozdupial takiego P4 spokojnie i niektore athlony nawet 1800+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W q3 jest slabszy tylko o 9 fps w 640x480 ale juz w 1024x768 jest szybszy o 4 fps. Unreal 640x480 jest rowny (ok o 0.01 fps slabszy :) ), w 1024x768 o 1 fps. Troche dostaje w aquamarku o jakies 3 fps :)

W sysmarku bardzo malutko odstaje od A1.4 (4 pkt na prawie 300 :) ) ale za to bije P4 1,8. Fakt w cinema dostal ostro ale widac, ze nawet P4 1,8 jest w nim cienki. W 3dmark2k wygrywa sporo - 600 pkt. W 3dmark2k1 przegrywa o 300 pkt. Wygrywa w kodowaniu MPEG. No i przyznaje, ze dostaje w sisoft sandra.

Czyli jednak rowny jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, a tutaj rowny z athlonem 1400 :)

Wyobrazcie sobie jak wyglada po podkreceniu ;)

Nie równy tylko gorszy wygrywa tylko w 2 testach z TB 1.4.
Celek 1.4 będzie gorszy od Antka i Antka XP 1.33Mhz bo leci na fsb-100 :cry: a oba antki na 133 (i to w DDR). Nie zapominajmy jednak, że ma jadro pIII z 256 kB L2, tak jak Antek. Myślę, że Celek puszczony na 133 miałby osiagi zblizone do Antka XP. PIII (T) to jest dopiero rakieta i do tego z512 kB L2. Niestety tak jak kolega napisał Intel w obawie przed spadkiem sprzedaży Pentium 4 wywindował ceny PIII do absurdalnego poziomu tak że przestały być konkurencja dla Athlonów (I Pentium IV). Teraz to imho lepiej było by kupić Antka XP 1,7 nie dlatego, że jest lepszy w kategoriach bezwzględnych (pobór pradu, wydajność, ergonomia obsługi itp.) od PIII 1.4, ale przy niewiele nizszej wydajnosci jest 4-5 razy tańszy(!).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale trzeba przyznać ze taki zestaw Cel Tualatin 1.0, 1.1, 1.2, ASUS TUS2-C puszczony na 133fsb jest chyba najtanszym zestawem z wydajnoscia bijaca w Sandrach i innych testach nawet P4 2Ghz co sam stwierdzilem na swoim sprzecie. I jestem bardzo zadowolony, ze zalapalem sie jeszcze na resztke tych procesorow w magazynie i to dobrze kreconcych sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celeron Tualatin  jest  bardzo wydajny i ma wieksza moc obliczeniowa od P4 i Athlona z wyzszym taktowaniem. A jest tak dlatego, ze tworzony byl w technologi 0,13 i sciezki w jadze byly wykonane z miedzi. Wydajnows ta szczegulnie na 133fsb przestraszyla intela pokonujac za male pieniadz jego nowe drogie dziecko P4 ktore tak bardzo reklamowal i szybko  zaprzestal produkcji PIII T i powoli Celerona T.

A od kiedy to materiał z jakiego wykonane są ścierzki oraz technologia wykoania ma wpływ na wydajność? Ach Ci fanatycy... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale trzeba przyznać ze taki zestaw Cel Tualatin 1.0, 1.1, 1.2, ASUS TUS2-C puszczony na 133fsb jest chyba najtanszym zestawem z wydajnoscia bijaca w Sandrach i innych testach nawet P4 2Ghz co sam stwierdzilem na swoim sprzecie. I jestem bardzo zadowolony, ze zalapalem sie jeszcze na resztke tych procesorow w magazynie i to dobrze kreconcych sie.

Też jestem zadwolony z tego Celka (jak trzeba to FSB=133MHz zaden problem). Ja tam nie jestem uprzedzony do AMD i teraz to nie wiem czy nie kupił bym Antka 1.7+ na Asusie. Cena 650zł kusi... Celek 1.0 na Asusie kosztuje 700zł. W sumie (drozsze pamieci DDR do Antka) cena była by podobna, ale antek mimo wszstko byłby szybszy 1466 MHz na wstępie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...