sorex Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Czesc ;-)) Moj komputer powinnien byc dla Was najwiekszym "cudem" technologi,.. Kupilem go 2 lata temu Expo 8k7a+, Athlon 1.5 Xp, Winfast Leadtek Gf2 Titanium 64Mb, 256/266 Ramu,.. zasilacz 230V, o prawdziwej mocy 185 V ( jego waga to 0.4kg lol) - dodatkowo sieciowka, nagrywarka lg,.. Pewnego pieknego dnia, jakies 1.5 roku temu doszlem do wniosku, iz jezeli w Biosie Award nie pisze "Athlon 1.5Xp" tylko samo 1333mhz,.. to jest to podejrzane. Czym predziej zrobilem upgrade biosu przez awd flash,.. Niby wszystko ladnie dzialalo przez pol roku. Do czasu az kondensatory mi sie spalily na plycie glownej,.. szukalem z 1 miesiac firmy, ktore by mi je wyminila,.. po 2 tygodniach bez komputera, zaplicilem 40zl za naprawde i wszystko ladnie dzialalo kolejne pol roku,.. Ostanim czasu postanowilem pracowac na 1ghz dla bezpiecznestwa komputera. Przeczytalem artykol o zasilaczach i doszlem do wniosku, ze glowno przeczyna moich problemow jest zasilacz!:) Coz za odkrycie:P Jakis tydzien temu gry, filmy zmuszaly mnie do ciaglych restartow maszyny. Kupilem Chifteca 360W/Dual/Activ za 199zl,.. Jednak gry ustawia w biosie na athlona 1.5Xp, lub nawet na 1.1ghz komputer mi sie wiesza (133x10 w biosie, po sprawdzeniu pamieci 110x10 dochodzi do poziomu windows lecz grac, filmy odtwarzac sie nie da). Pewnie poprzez magiczny zasilacz jakis podzespol w kompie mam uszkodzony. Dlatego mam pytanie : czy jest mozliwosci poprzez oprogramowania przetestowania RAM-u, procka, i plyty glownej?? Szuklame w FAQ lecz niestety nic nie zwrocilo mojej uwagi, opcja szukaj takze mi nie byla obca. Przepraszam jesli jest to zly dzial. Wydaje mi sie, ze jest to wina ramu,.. gdyz ledwo po przetestowaniu pamieci w czasie ladowaniu biosu na 133x10 bios sie wiesza,.. [/b] w AIDA32 pisze mi cos takiego przy pamieci i przy plycie glownej : Rzeczywista pamiec taktowania 100mhz (DDR), efektywna pamiec 200mhz,.. a moznik pod windem wyglada 5x200,... Raport z aida : orex: (20:08) [ Procesory / AMD Athlon ] Właściwości procesora: Producent AMD Wersja AMD Athlon Częstotliwość zegara zewnętrznego 100 MHz Bieżąca częstotliwość taktowania 1000 MHz Typ Central Processor Wartość napięcia 3.3 V Stan Włączone Typ gniazda do rozbudowy ZIF Oznaczenie gniazda Socket A Płyta główna: Typ procesora AMD Athlon XP, 1000 MHz (5 x 200) Nazwa płyty głównej Epox EP-8K7A(+) (6 PCI, 1 AGP, 2 DIMM, Audio) nie robi to konfliktu? (20:09) [ 256 MB PC2100 DDR SDRAM ] Właściwości modułu pamięci: Numer seryjny Brak Rozmiar modułu 256 MB (2 rows, 4 banks) Typ modułu Unbuffered Typ pamięci DDR SDRAM Szybkość pamięci PC2100 (133 MHz) Szerokość modułu 64 bit Napięcie modułu SSTL 2.5 Metoda detekcji błędów Brak Szybkość odświeżania Normalna (15.625 us), Self-Refresh Najwyższe opóźnienie CAS 2.5 (7.5 ns @ 133 MHz) Następne najwyższe opóźnienie CAS 2.0 (10.0 ns @ 100 MHz) Właściwości magistrali FSB: Typ magistrali DEC Alpha EV6 Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 100 MHz (DDR) Efektywna częstotliwość taktowania 200 MHz Przepustowość 1600 MB/sek Właściwości magistrali pamięci: Typ magistrali DDR SDRAM Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 100 MHz (DDR) Efektywna częstotliwość taktowania 200 MHz Przepustowość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soyo2 Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Pamięć przetestujesz Memtest98 , a resztę elementów najlepiej metodą eliminacji.Powyciągaj wszystko z kompa oprócz grafy , proca i ram ,odpal i zobacz co będzie.Poza tym sprawdź temperaturki ,oblukaj te wymienione kondensatory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorex Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Kondensatory sa az srebne, czyli dobre. Hm nie uwazacie, ze mam konflikt miedzy biosem, a zworkami?? Płyta główna: Typ procesora AMD Athlon XP, 1000 MHz (5 x 200) Częstotliwość zegara zewnętrznego 100 MHz Bieżąca częstotliwość taktowania 1000 MHz ?:D nie wiem, nie znam sie;d Memtest, i komputer sie wiesza,.. czyli pamiec? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soyo2 Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Memtest to programik,wszędzie go pełno.A co do zworek to instrukcja od płyty w rękę i oblukaj co jest.Niema konfliktu między biosem a zworkami bo być nie może.Bios chodzi jak ma zworki ustawione i tyle. Zworki zworkami ale w biosie powinneś mieć ustawienia FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorex Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 Memtest wiesza sie po 2 linikach,.. a DocMem z bootowanej dyskietki, takze sie wiesza,.. czyli mam problem z pamiecia;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laczek Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 Niom to pożycz pamięć od kogoś i looknij czy działa ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...