Skocz do zawartości
kiaad

I Znowu Problem Z Allegro ! :([ Aktualizacja]

Rekomendowane odpowiedzi

apropo allegro :D

dwa dni temu wystawiłem n80 na sprzedaz i juz dwa razy miałem go wysłać do Nigerii, za 1560e i za 900e, temu drugiemu odpisałem, powiedziałem, że fajnie, że jest zainteresowany, ale mi wystarczy 250e, ciekawe co odpisze :D

Z tą Nigerią to lepiej uważaj. Na 99% to jakiś wałek. Do mnie nie raz już ktoś pisał, właśnie przy sprzedaży ajkiś wysokich modeli telefonów itp...

google

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio oskarro? Dobrze, ze napisałeś bo by kucyk nie wiedział :lol:

Slow i jak odesłałeś kartę?

Moze zdazyl przeczytac przestroge i nie dal sie nabrac ;)

Karte wyslalem za potwierdzeniem odbioru, teraz czekam juz chyba tylko na negatywny komentarz :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slow, może to tylko szczęście w moim przypadku, ale jak wystawiłem gościowi od procka neutrala pisząc, że chciał reklamować uszkodzonego proca to on mi też wystawił neutrala :lol: Ewidentnie było wtedy widać że to on uszkodził bo inaczej byłby negatyw. No ale nie każdy kupujący tak sie zachowa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i trafiło na mnie z oszustem na allegro :mur:

Kupiłem kumplowi telefon za 7 stów, już jakiś czas temu, kase przesłałem (konto internetowe) 2 dni po wygraniu aukcji - sprzedającemu się bardzo spieszyło żeby wszystko odbyło się szybko. Telefonu nie otrzymałem do tej pory (mija już chyba miesiąc). Najpierw była wymówka, że nie ma kasy na koncie - przelew zrobiłem w czwartek wieczorem, a na jego koncie rzekomo znalazły się we wtorek czy środe następnego tygodnia. Następnie czekanie na paczkę. Nic nie przychodzi, więc pisze maila za mailem, wkońcu raczył odpisac że wysłał paczkę ale do niego wróciła bo podałem zły adres - mimo, że nigdy nie miałem problemu z dotarciem do mnie paczki - na jakimś odludziu wkońcu nie mieszkam. Napisałem gościowi maila, że jeśli sprawa się nie wyjaśni to zgłaszam wszysto na policję - odziwo otrzymałem odpowiedz (na 4 poprzednie maile nie odp), żebym go nie rozśmieszał - to moja wina, że podałem zły adres (rzekomo) i mam czekac na przesyłkę, którą wyśle następnego dnia - czyli w piątek zeszłego tygodnia - jeszcze raz. Paczki niestety nie ma do tej pory. Na nr kom od miesiąca nie można się dodzwonic - poczta głosowa - kumpel zostawił już na niej z setke wiadomości - od grzecznych po mniej uprzejme.

Co robic dalej? Molestowac gościa przez email o zwort kasy czy nie wycofywac się z gróźb i zgłaszac sprawę na policję? Aha - zaznaczam, że gościa ze 3 razy prosiłem żeby mi wysłał zeskanowane potwierdzenie nadania paczki i mimo to nigdy go nie dostałem. Jeśli na policję to czy długo to wszystko trwa? Najgorsze jest to, że telefon był dla kumpla, a ja korzystając z konta siostry chciałem pomóc w jego kupnie, bo kumpel takkowego konta nie ma. Siostra oczywiście o wszystkim wiedziała, więc luz ale mimo wszystko głupio mi ją teraz na policję wysyłac żeby załatwic tą sprawę :? no ale chyba nie ma wyjścia? Najchętniej sam bym to zgłosił na policję ale jestem obecnie w UK, siostra poleciała teraz na tydzień do PL i dlatego potrzebuje pilnej rady, bo za tydzień w Polsce nie będzie ani jej ani oczywiście mnie, więc nie będzie możliwości zgłoszenia tego na policję. Kolejne pytanie: czy ja mógłbym zgłosic tą sprawę na policję i załatwiac wszystkie formalności? czy tylko siostra - ze względu na to, że to jej konto?

Sprzedający na allegro ma adres: Warszawa, więc wizyta osobista odpada bo nie mam dokładnego adresu. Powinno to już wcześniej wzbudzic moje podejrzenia ale niestety myślałem, że skoro nigdy nie było problemów z transakcją przez allegro to i teraz nie ma się czego obawiac.

Proszę o wypowiadanie się ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EXO3 nie wiem czy w tym przypadku policja coś pomoże. Jeśli gość nie podał adresu, to ciężko będzie go odszukać. Wątpie, żeby policja namierzała go po IP...

Może podał adres do danych do przelewu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musiał, da się zrealizować przelew bez danych. Wystarczy sam nr konta, wiem z doświadczenia :P Ale ja bym się bał wykonywać taki przelew do nieznajomego goscia...

Edytowane przez .Kuba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@EXO3

Sczerze wspolczuje. Jesli nie masz adresu to nic niestety nie zrobisz. Mozesz zglosic na policje i allegro. Allego pomoze poprzez podanie IP (najprawdopodobniej). A gosc musial sie przeciez jakos zarejestrowac, to allegro tez powinno miec jego dane zamieszkania (Zreszta dziwne, ze ty ich nie masz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie, przecież jak konto zostało w pełni aktywowane to musiał być adres aby otrzymać list, po za tym jest konto bankowe, tam też musi być adres, 700pln to nie mała szkodliwość więc ja bym zgłaszał :twisted2:

oskarro - spoko, z Nigerią jestem na bieżąco, a wczoraj napisał do mnie Pan Smith i oferował 750zielonych, co raz mniej cenią mój telefon :/ :-P

update:

noszku właśnie odebrałem maila i kolejny, tym razem 350euro LOL, co raz mniej, ale to jest jakaś plaga przecież, dajcie spokój :mur:

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EXO3 nie wiem czy w tym przypadku policja coś pomoże. Jeśli gość nie podał adresu, to ciężko będzie go odszukać. Wątpie, żeby policja namierzała go po IP...

Może podał adres do danych do przelewu??

Ciężko go będzie znaleźć? :lol: Nawet jeśli nie podał adresu do przelewu to policji wystarczy sam numer konta aby ustalić dane....

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja karta, znow na allegro - (link)

do sprzedania mam 2 karty graficzne:

1) ASUS EN6800GT

2) NVidia 7800GTX

Karty dostałem od kolegi z anglii, który twierdzi że są sprawne. Niestety nie mam ich gdzie sprawdzić(brak PCI-E), dlatego sprzedaje jako niesprawdzone. Kupujesz na własną odpowiedzialność. Nie przyjmuje zwrotów ani negatywa!!!

moze ktos chce kupic ? :>

umieszczam jako przestroge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej tą kartę kupiłes w PL ? bo gość nie zerwał plomb i jestem ciekaw czy są tam jakies plomby komputronika czy proline (zdjęcia dał mało wyraźne)

Rozumiem że nie oddałes ani złotówki gościowi ?

Kupilem w polsce: probka inzynieryjna - not fot resale. Oddalem gosciowi 10 zl, w kosztach przesylki jakie ponioslem odsylajac mu karte.

Twoim zdaniem powinienem mu oddac pieniadze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi