LuKaSeKbP Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 mam abita BE6 (intel 440BX, raid) na slot 1 i pewnej nocy komp mi niechcial sie wyłączyć zawisna przy wylanczania winshita i go recznie wylaczylem nastepnego dnia wlaczam i mi alram plyty glownej napiernicza!?! odkrecam obudowe a obok procesora popalone kondesatory (chyba tak to sie pisze?) jeden jes wpozo a drugi caly czarny :( Da sie cos z tym zrobic? Bo plyta jak uruchomila alarm to chyba dziala? Na keranie nic nie widac. Czego to mogla byyc wina? Na tym kompie krecilem wczesniej 550@600 :> THX za odpowiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 czesto na abitach kondensatory sie sypią ( sprawdz w "szukaj" )... pierwszym objawem nadchodzącej awarii są widoczne wybrzuszenia na kondensatorach przy slocie, ale musiałeś tego wcześniej nie zauważyć. na szczęscie nie jest to jakas max poważna usterka - jak dasz sam radę, to powymieniaj kondensatory na nowe, a jak nie to mobo pod pachę i do serwisu. nie powinno być zbyt drogo. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KyCoL Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 wystarczy wlutowac nowy kondensator i powinno byc ok. Eh te abity.. to nie pierwszy i nie ostatni taki przypadek (sam mialem VA6 z wybuchnietymi kondonami) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkuć Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 tez mam Abit BE6 - plyta ma jakies 2.5 roku, wiec i twoja jest caliem wiekowa ci jest przyczyna takiego zajscia mowiec wprost kondensator ci wypiepszylo, tzn. spalil sie, jest to normalka na Abit serii BE6 i BE6 2 sam nic nie kombinuj, przejdz sie po sklepach komputerowych z porzadnym serwisem - tam powinni ci wymienic na nowy ( prosta spraw, wylamac niesprawny wlutowac nowy ), jedyny problem to znalesc kompetentnych serwisantow jezeli to nie pomoze to szukaj takiej osoby w sklepach elektronicznych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Nie wiem co się dzieje z Abitami, kiedyś to było pewne kupując Abita masz świtną wydajność, stabilność i możliwość podkręcenia, no i nic się nie sypało, nie jak teraz :( Podobnie sytuacja wygląda z twardzielami IBMa, padają jak muchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Braciakowi w ten sposób padła płyta Abit BF6. Wymieniając kondensatory należy zwrócić uwagę aby miały niską wartość ERS (szeregowa rezystancja pasożytnicza). Kondensatory takie przystosowane są do pracy impulsowej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...