Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam abita BE6 (intel 440BX, raid) na slot 1 i pewnej nocy komp mi niechcial sie wyłączyć zawisna przy wylanczania winshita i go recznie wylaczylem nastepnego dnia wlaczam i mi alram plyty glownej napiernicza!?! odkrecam obudowe a obok procesora popalone kondesatory (chyba tak to sie pisze?) jeden jes wpozo a drugi caly czarny :( Da sie cos z tym zrobic? Bo plyta jak uruchomila alarm to chyba dziala? Na keranie nic nie widac. Czego to mogla byyc wina? Na tym kompie krecilem wczesniej 550@600 :> THX za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesto na abitach kondensatory sie sypią ( sprawdz w "szukaj" )...

pierwszym objawem nadchodzącej awarii są widoczne wybrzuszenia na kondensatorach przy slocie, ale musiałeś tego wcześniej nie zauważyć.

na szczęscie nie jest to jakas max poważna usterka - jak dasz sam radę, to powymieniaj kondensatory na nowe, a jak nie to mobo pod pachę i do serwisu. nie powinno być zbyt drogo.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mam Abit BE6 - plyta ma jakies 2.5 roku, wiec i twoja jest caliem wiekowa ci jest przyczyna takiego zajscia

mowiec wprost kondensator ci wypiepszylo, tzn. spalil sie, jest to normalka na Abit serii BE6 i BE6 2

sam nic nie kombinuj, przejdz sie po sklepach komputerowych z porzadnym serwisem - tam powinni ci wymienic na nowy ( prosta spraw, wylamac niesprawny wlutowac nowy ), jedyny problem to znalesc kompetentnych serwisantow

jezeli to nie pomoze to szukaj takiej osoby w sklepach elektronicznych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co się dzieje z Abitami, kiedyś to było pewne kupując Abita masz świtną wydajność, stabilność i możliwość podkręcenia, no i nic się nie sypało, nie jak teraz :(

Podobnie sytuacja wygląda z twardzielami IBMa, padają jak muchy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...