Skocz do zawartości
Peef

GeForce FX-5900XT czy GeForce FX-5700Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mam problem wyborem karty graficznej. Nie wiem, która z tych kart jest wydajniejsza:Gigabyte GeForce FX-5900xt 128mb ddr czy może WINFAST GeForce FX-5700Ultra 128mb GDDR3? BTW-Wydawało mi się, że ta grafika fx-5700ult jest też w wersji 256mb (ddr3)? Co o tych kartach graficznych sądzicie? Jakieś ich plusy i minusy :) Może macie jakieś inne propozycje?

Zależy mi też na tym, aby gry takie jak Doom3 czy Farcry chodziły powyżej 30fps na High Detalach :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luks wie bo ma git 5900XT,ja też mam niezły model 6500 pkt w 3dmarku03 :twisted: ,nie ma gry która by mi haczyła na ustawieniach na max,Farcry śmiga aż miło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dwoch podanych 5900xt. Zawsze mozna przerobic :D

I znowu fanatycy Radkow sie odezwali..! Chlopak podal dwa GFy do wyboru a ci radeonami sypia.

Widze ze Peef ma takie same przekonania do Radkow jak ja.

W swojej historii mialem 3 Radki i z zadnego nie bylem zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem właśnie jak by się sprawdzał Radeon 9800 w nowych grach (takich jak Half-life 2, Doom3), gdzie zaimplementowano technologie poprawiające płynność grafiki na GFach.Radki będą się wtedy trochę bardziej męczyć. I Radeon 9800Pro kosztuje ponad 1000zł, a GF 5900xt ok.800zł. A Radeon 9800SE to nie wiem czy to taki dobry zakup...? Więc chyba jest większa opłacalność GFa? Co o tym sądzicie?

Tak na marginesie, bardziej opłaca się inwestować w karty z 256mb czy te z 128mb też długo będą wydajne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu R9800Pro... Nie bede sie juz powtarzal...

Dla radeonowcow powinni postawic cos w stylu mekki z wielkim logiem ATi nad oltarzem... Beda oddawac hold na kleczkach :lol:

tak trudno ci pojąć, że R9800 PRO jest po prostu lepszy?

Nie o to chodzi. Temat jest prosty GF5700U albo FX5900XT!

Ulv: Zobaczymy jak wyjda stery 70.16 :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeon 9800 SE@Pro 256 bit

Nie kupuj tego złomu. Kup R9800PRO a jak nie będziesz miał na tyle kasy to kup R9800SE@PRO.

Takie wypowiedz mnie poprostu dobijaja.

Gosc pyta o FX'a ale i tak znajdzie sie grupka pseudowiedzacych i wybije sie z tym swoim ATI. Wiecie dlaczego nie lubie tych waszych radeonów. Wlasnie przez takich jak wy.

Posiadacze radeonów bez obrazy zawsze musza wcisnac swoje 3 grosze tam gdzie nie trzeba. NIewiem czy to jest jakas mania czy co ale bez przesady. Wiadomo ze kazdy poleca to co ma ale jesli gosc pyta o geforca to po co wogle piszecie o radeonie!

Z kazdym radeonem jaki mialem w rece to byl problem to ze sterownikami to z krzaczeniem to z artami..... ale nie mowie ze te karty sa do [gluteus maximus]y bo kazdy problem udalo mi sie roziwazac....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie Nyny! Widze ze mam wsparcie. :)

Poprostu - NIKT TU SIE NIE PYTA o radeona wiec takie wypowiedzi jak powyzej sa bezsensu.

Dobrze, ze nie ma tu tematow motoryzacyjnych, bo gdyby znalazlo sie pytanie: Mam 1000zl i co kupic? Malucha czy Trabanta?; to znalazly by sie posty typu: Po co ci maluch, lepiej kup R9800 :lol:

Sorry ludzie ale naprawde tak to wyglada :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oni mu poprostu doradzaja karte ktora jest po prostu lepsza :P W koncu skoro ma wydac dosc spora kwote na grafe, to lepiej zeby ja przeznaczyl na karte ktora jest szybsza :) Nie jestem zwolennikiem ATI, ale po prostu uwazam seria FX nvidii jest kiepska. Zreszta popatrzcie na osiagi tych kart w 3DMarku 2005 :) Poza tym wolalbym malucha od radka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

J.W.

A jeśli sie zastanawiasz nad 'tylko nv" to bierz oczywiście 5900xt.

Kumple mają 5600(czyli troche gorsze niz 5700, ale zasada działania ta sama) i tylko narzekają. Nie we wszystkich grach im sie chaczy, ale jednak.

A co do kolegów narzekających na obraz w grze w Ati - jeszcze sie z czymś niepożądanym niespotkałem, a karte mam pół roku.

Za to na nv wczesniej czasem były problemy(miałem since 1996:)). Więc niema co uogólniać, po to są nowe wersje sterowników, by poprawiać wyświetlanie obrazu w grach/kompatybilność.

A przy okazji - czemu nikt nie pozywa firm produkujących gry, gdy na pudełku nie ma informacji o tym, ze np by pograć na procesorze x, trzeba sciągnąć patch ze strony producenta/uaktualnić stery...w koncu kupuje produkt, jest niezgodność towaru z opisem....Jak dla mnie producenci gier se lecą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ahhh kochani :lol:

w obecnym momencie u mnie na biurku leży FX5700, FX5200, 2xGF2MX400, ATi 8500, a w komputerze jest Ti4600.

FX5700 to niezła karta a 5900XT który powinien przjechać pocztą do mnie za pare dni jest całkiem fajny, mimo tego ATi 9800PRO jest poprostu lepszy, a FX5900XT kupiłem tylko po to żeby przelutować pamięci to jedyna rzecz na tych kartach która jest dobra..... jakoś nie zauwarzyłem problemów na radkach z grami, ale na tym 5700 widze gry pozbawione detali, błędnie wyświetlane efekty immo iż jest szybki wole mieć w kompie Ti4600 bo na nim działa wszytko normalnie i jest równie szybki w niektórych grach szybszy.

najrozsądniejszym wyjściem jest nie kupować nic :!: :) ale jesli już to tylko 9800PRO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj tego złomu. Kup R9800PRO a jak nie będziesz miał na tyle kasy to kup R9800SE@PRO.

A mnie dobijaja ludzie którzy nie dosć ze zostali nabici w butelke przez NV ( super szybki PS2.0 i architektura 4x2 zamiast 8x1) , to jeszcze udają ze wszystko jest ok. Taka gadka przypomina mi posiadacza celafona który wszystkimi nogami i rękami zapiera sie że celafon to super proc w super cenie. Jak chłop ma wydać prawie tysiaka to niech kupi grafe która mu posłuzy rok i więcej, a nie padake do której trzeba w każdej nowszej grze mieć optymalizacje bo inaczej ciężko będzie pograć.

(Kumpel ma 9600XT). Rome - Total War - skacze mu strasznie nawet przy wszystkim na low,

O to jakiś ewenement bo u mnie na R9600PRO@XT, XP2600+ i 1024MB RAM gra chasa w 1024x768, FULL DETAL . AAx2 i AFx16 i nic sie nie tnie :twisted:

PS

No cóż jak sie gra w ROME TOTAL WAR na 256MB to nawet na RX800XT/GF6800Ultra będzie sie ciać. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie dobijaja ludzie którzy nie dosć ze zostali nabici w butelke przez NV ( super szybki PS2.0 i architektura 4x2 zamiast 8x1) , to jeszcze udają ze wszystko jest ok. Taka gadka przypomina mi posiadacza celafona który wszystkimi nogami i rękami zapiera sie że celafon to super proc w super cenie. Jak chłop ma wydać prawie tysiaka to niech kupi grafe która mu posłuzy rok i więcej, a nie padake do której trzeba w każdej nowszej grze mieć optymalizacje bo inaczej ciężko będzie pograć.

(Kumpel ma 9600XT). Rome - Total War - skacze mu strasznie nawet przy wszystkim na low,

O to jakiś ewenement bo u mnie na R9600PRO@XT, XP2600+ i 1024MB RAM gra chasa w 1024x768, FULL DETAL . AAx2 i AFx16 i nic sie nie tnie :twisted:

PS

No cóż jak sie gra w ROME TOTAL WAR na 256MB to nawet na RX800XT/GF6800Ultra będzie sie ciać. :lol:

Pokaz mi chociaz jedna gierke gdzie GF5900XT pada... :lol: No chyba ze grasz w 3DMark2005 :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaz mi chociaz jedna gierke gdzie GF5900XT pada... :lol: No chyba ze grasz w 3DMark2005 :lol:

Nie napisałęm że FX5900XT pada tylko ze to padaka. Co do gier to nie pamietasz jak zapylał na FX-ach Far Cry ?. Pożal sie Boze , wydajność nizsza niz na R9600XT :lol:, nie mówiąc o jakosci wyświetlanej grafiki. Tak samo Far Cry jest idealnym przykładem na to że bez odpowiednich optymalizacji na FX -ie ciężko sobie pograć w nowsze gry pracujące w srodowisku DX 9.0 (chodzi mi oczywiście o detale przy których gra chodzi płynnnie) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówi dobrze. Nie wiedzą nie wiedzą . Ja też sie zastanawiałem czy kupic tego gfa 5900 . Naszczęście to jego wybrałem a nie jakiegos nędznego radka 9800 na szynie 128 bit. Jeszcze nie miałem gry żeby mi skakała, szarpała czy źle wyglądała na fx5900!!! A na radeonach to już różne rzeczy u kumpla widziałem :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dochodziły do mnie maile z Tweaka, więc dopiero teraz piszę...

Porównywałem karty w benchmark pl. Są tam artykuły: Najlepsza karta do FarCry, Doom3 i Colina 4. Wychodziło tam, że można spokojnie w każdą z tych gier grać na najwyższych delatach na GF 5900xt (powyżej 30 klatek). Oczywiście 5900xt ustępował troche radkowi 9800pro. Ale jest taka sprawa, że radek 9800pro w komputroniku kosztuje ponad 1000zeta. Natomiast fx5900xt około 850. Więc chyba lepsza jest opłcacalność GeForce`a.

Pozatym chciałbym się dowiedzieć konkretnie co jest lepsze w kartach ati a co w nvidii(tak w punktach ;) ), żeby mieć lepszy pogląd na całą sprawę.

Poza tym, zdaje mi się, że jednak chyba więcej gier robionych jest z myślą o GF (ut2004, doom3 z nowszych). Poza tym, chyba nie ma tak, że wydawane są specjalne patche, żeby lepiej chodziły gry z kartami nvidii (do doom3 wyszedł chyba specjalny patch od ati). Kolejny przypadek u mojego kumpla -> Radek 9600xt. Sprintel Cell 2- cienie poząbkowane całe. Właśnie dlatego trochę się obawiam kart ati :)

Co to radków 9800se@pro, to nie wiem czy to taki dobry biznes, bo podobno jednak żywotność tych kart (jeśli mówimy o tych z v-modem itp) jest około roku jak dobrze pójdzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok widze, ze jak zwykle niektore osoby nie umnieja sie zachowac .

Czlowiek zapytal o karty nvidi , wiec prosze mu radzic ktora wybrac z tych dwoch .

Wojny ATI vs Nvidia sa na tym forum od zawsze, tyle ze i tak do nieczego nie doprowadzily debaty "kazdy uzywa to co mu sie podoba " a teorie sobie dorabia jaka mu pasuje .

Jezeli zobacze jeszcze jakies nieregulaminowe posty to pokaram albo pobanuje za obrazanie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozatym chciałbym się dowiedzieć konkretnie co jest lepsze w kartach ati a co w nvidii(tak w punktach ), żeby mieć lepszy pogląd na całą sprawę.

Porownujemy oczywiscie FX'y z odpowiednikami u Ati ;)

1) Wyzsza wydajnosc w PS2.0. R9600XT ma teoretycznie(syntetyki to potwierdzaja) wyzsza wydajnosc w PS2.0 od FX'a5950.

2) Specyfikacja kart nie jest naciagana. Ati mowi ze 9700/9800 ma 8 potokow i ma tyle. nVidia mowi ze FX'y5800/5900 maja 8 potokow co jest klamstwem bo posiadaja tylko 4-potoki.

3) Optymalizacje pod FX'y aby gry chodzily dobrze(FarCry) nie wspominajac o benchmarkach(3DMark03). Nie mam nic przeciwko optymalizacjom(jesli nei pogarszaja obrazu) ale nVidia ma juz nowe karty(bardzo dobre) i moze zapomniec o posiadaczach FX'ow zaniedlugo a wtedy skoncza sie optymalizacje a co za tym idzie predkosc w grach gwaltownie spadnie. Ati nie ma optymalizacji wiec wydajnosc w grach jest rzeczywista a nie podnoszona optymalizacjami wiec nie trzeba sie martwic tym ze one znikna :).

I pare jeszcze innych rzecz ale nie chce mi sie pisac o nich :).

PS

Karty z serii 6x00 sa super. nVidia pokazala ze potrafi robic dobre karty :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz jakiś dowód na te 4 potoki zamiast 8 w fx5900?? Coś mi sie wydaje ze sie mylisz.

Wyniki dowolnego Smarka w single i multitexturingu pokazuja ze karta raczej nie jest osmiopotokowcem :).

Aida pokazuje pewnie to co odczytuje ze sterownikow a nie bezposrednio z karty :). Do tego sterowniki moga oszukac kazdy program :).

I o tych slynnych 4 potokach w FX'ach59x0 bylo juz pare razy i nawet nVidia przyznala sie swego czasu ze FX59x0 to 4-potokowiec :). Nie wiem jakie teraz ma stanowisko wzgledem FX'ow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chyba jednak skuszę się na tego gfa :) Coś mi się tak zdaje, bo jakoś coś się nie mogę przekonać do ati :) Jestem tylko ciekaw, którą markę mi polecicie- Leadtek czy Gigabyte. Obecnie mam Leadteka i trzeba przyznać, że bardzo dobry jest. A Gigabyte jak lookam ma taki kozacki design ;) Która firma waszym zdaniem robi lepsze grafiki?

BTW- te geforce`y to są 4x2, lookałem w testach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chyba jednak skuszę się na tego gfa :) Coś mi się tak zdaje, bo jakoś coś się nie mogę przekonać do ati :) Jestem tylko ciekaw, którą markę mi polecicie- Leadtek czy Gigabyte. Obecnie mam Leadteka i trzeba przyznać, że bardzo dobry jest. A Gigabyte jak lookam ma taki kozacki design ;) Która firma waszym zdaniem robi lepsze grafiki?

Miałem, mam Leadteka i polecam ;) solidne karty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz dobrego 5900 XT to pogadaj z Luks_pl. On ma na sprzedaz Gainwarda FX 5900 XT.Tu masz link http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=92753

Abit KV7

Barton 2500

512 DDRAM Kingston

Gainward 5900 XT

Caviar 60 GB

Chieftec 360-302 DF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi