Skocz do zawartości
ser_visant

Podłączenie wentylatorów - odnośnie FAQ

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś w faq napisał że napięcie 5V uzyskuje się przez podłączenie kabelka żółtego (5V) i czarnego (0V) (tym co przy żółtym)... Jak mi wiadomo napięcie "zerowe" (0V) to czarne kabeleki... Czy jest różnica jak się podłączy masę do kabla tego "przy 5V" a tego "przy 12V" ? ... Niestety nie jestem elektronikiem i nie znam szczegółowej budowy zasilacza... Ale chyba nie powinno mieć wpływu podłączenie (0V) do konkretnego czarnego kabla...

Pytam się dlatego, bo z lenistwa jak przerabiałem wtyczkę od wentyla (podłączany do zasilacza) tylko zamieniłem kabelek z +12V na +5V, a czarny pozostał na miejscu, chodzi to już z 2 miesiące i nie widzę żadnych niepokojących objawów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma różnicy

można też puścić na 7V czerwony z wiatraka do żółtego (tak jak jest normalnie) a czarny z wiatraka do czerwonego we wtyczce do dysku , ale trzeba uważać bo jak powstanie spięcie w wentylatorze to na płyte poleci 12V)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo żółty to 12 V tyle że nie ten o którym ty myślisz, ale pokolei:

od coolera wychodzą 3 kable czerwony czarny i żółty, jeżeli chcesz zmnienić napięcie na 5V to ucinasz czerwony kabel i podpinasz go do takiego z gniazd które zasilają dysk (wolnego) do czerwonego kabla natomiast zółty kabel wychodzący od coolera podaje płycie prędkość z jaką kręci się cooler , tego nie ruszasz w żadnym przypadku. Całe zamieszanie bieże się z tąd, że czerwonym kablem coolera biegnie 12V mimo , że w całym komputerze 12V oznaczają kable żółte a 5V czerwone.

Dosyć do zagmatwane ale da się zrozumieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm na mojej rivce mam zamontowany stary wentyl od celka - jest podlaczony do jednego z wejsc na plycie. Jak moge zmniejszyc jego obroty, jakie kabelki uciac i gdzie podlaczyc?

Sorki, ale z poprzedniego posta niewiele rozumiem. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś w faq napisał że napięcie 5V uzyskuje się przez podłączenie kabelka żółtego (5V) i czarnego (0V) (tym co przy żółtym)... Jak mi wiadomo napięcie "zerowe" (0V) to czarne kabeleki... Czy jest różnica jak się podłączy masę do kabla tego "przy 5V" a tego "przy 12V".....

he he jeżeli mi to tłumaczysz to szkoda Twojego czasu, bo wiem o co chodzi

ja się tylko nabijam z tego opisu, w/g mnie jest to opis (zagmatwany) wtyczki zasilania Molex (jak to się pisze ?), wskazują na to dwa kable czarne

i

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma różnicy

można też puścić na 7V czerwony z wiatraka do żółtego (tak jak jest normalnie) a czarny z wiatraka do czerwonego we wtyczce do dysku , ale trzeba uważać bo jak powstanie spięcie w wentylatorze to na płyte poleci 12V)

I slusznie, bo faktycznie nie ma roznicy, ale za to nie musisz platac kabelkow. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alescie namacili "wyjasniajac".. :lol: . Krotko: [+12V (zolty) [minus] +5V (czerwony) = 7V] - o ktore nam tutaj chodzi. Czyli - czerwony kabelek wentylatora laczymy do zoltego zasilacza, a czarny (lub czerw-czarny) wentylatora, do czerwonego zasilacza. Proste? :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...