ser_visant Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Ktoś w faq napisał że napięcie 5V uzyskuje się przez podłączenie kabelka żółtego (5V) i czarnego (0V) (tym co przy żółtym)... Jak mi wiadomo napięcie "zerowe" (0V) to czarne kabeleki... Czy jest różnica jak się podłączy masę do kabla tego "przy 5V" a tego "przy 12V" ? ... Niestety nie jestem elektronikiem i nie znam szczegółowej budowy zasilacza... Ale chyba nie powinno mieć wpływu podłączenie (0V) do konkretnego czarnego kabla... Pytam się dlatego, bo z lenistwa jak przerabiałem wtyczkę od wentyla (podłączany do zasilacza) tylko zamieniłem kabelek z +12V na +5V, a czarny pozostał na miejscu, chodzi to już z 2 miesiące i nie widzę żadnych niepokojących objawów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemeq Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 nie ma różnicy można też puścić na 7V czerwony z wiatraka do żółtego (tak jak jest normalnie) a czarny z wiatraka do czerwonego we wtyczce do dysku , ale trzeba uważać bo jak powstanie spięcie w wentylatorze to na płyte poleci 12V) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Ktoś w faq napisał że napięcie 5V uzyskuje się przez podłączenie kabelka żółtego (5V) i....a ja głupi, cały czas myslałem, że żołty to 12 V :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemeq Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Bo żółty to 12 V tyle że nie ten o którym ty myślisz, ale pokolei: od coolera wychodzą 3 kable czerwony czarny i żółty, jeżeli chcesz zmnienić napięcie na 5V to ucinasz czerwony kabel i podpinasz go do takiego z gniazd które zasilają dysk (wolnego) do czerwonego kabla natomiast zółty kabel wychodzący od coolera podaje płycie prędkość z jaką kręci się cooler , tego nie ruszasz w żadnym przypadku. Całe zamieszanie bieże się z tąd, że czerwonym kablem coolera biegnie 12V mimo , że w całym komputerze 12V oznaczają kable żółte a 5V czerwone. Dosyć do zagmatwane ale da się zrozumieć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Nat- Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Hmm na mojej rivce mam zamontowany stary wentyl od celka - jest podlaczony do jednego z wejsc na plycie. Jak moge zmniejszyc jego obroty, jakie kabelki uciac i gdzie podlaczyc? Sorki, ale z poprzedniego posta niewiele rozumiem. :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Ktoś w faq napisał że napięcie 5V uzyskuje się przez podłączenie kabelka żółtego (5V) i czarnego (0V) (tym co przy żółtym)... Jak mi wiadomo napięcie "zerowe" (0V) to czarne kabeleki... Czy jest różnica jak się podłączy masę do kabla tego "przy 5V" a tego "przy 12V".....he he jeżeli mi to tłumaczysz to szkoda Twojego czasu, bo wiem o co chodzi ja się tylko nabijam z tego opisu, w/g mnie jest to opis (zagmatwany) wtyczki zasilania Molex (jak to się pisze ?), wskazują na to dwa kable czarne i Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 nie ma różnicy można też puścić na 7V czerwony z wiatraka do żółtego (tak jak jest normalnie) a czarny z wiatraka do czerwonego we wtyczce do dysku , ale trzeba uważać bo jak powstanie spięcie w wentylatorze to na płyte poleci 12V) I slusznie, bo faktycznie nie ma roznicy, ale za to nie musisz platac kabelkow. ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Alescie namacili "wyjasniajac".. :lol: . Krotko: [+12V (zolty) [minus] +5V (czerwony) = 7V] - o ktore nam tutaj chodzi. Czyli - czerwony kabelek wentylatora laczymy do zoltego zasilacza, a czarny (lub czerw-czarny) wentylatora, do czerwonego zasilacza. Proste? :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...