Skocz do zawartości
crazy_martin

moja pierwsza chłodnica-projekt-prosze o opinie i rady ;]

Rekomendowane odpowiedzi

A więc tak. To będzie moje pierwsze WC. Od czegoś trzeba zacząć wiec na pierwszy ogień pójdzie chłodnica. To projekt (z grubsza) mojej chłodnicy. Będzie to to odbierało ciepło z CPU (prawdopodobnie bartek 2500 + kręcony lub PIV2,4 max O/C), w przyszłości może też rdzeń GPU i NB na mobo, może coś jeszcze (może pamięci na grafie... ). To schemat budowy:

Szer/dł/wys 240/150/120[mm]

12 rurek Cu 250*fi 15

80 finów (Al lub Cu) grubości 1 mm lub 60x2mm (nie wiem co lepsze), dystansowo co 2 mm

1 fin 150*120*2 (1mm)

Pc FINÓW ok. 1 do1,5 m2 odpowiednio 60 i 80 finów (Al.)

Pc RUREK ok. 1,8 m2 (Cu)

Łącznie około 3m2 powierzchni

Teraz pytanie co i gdzie można by jeszcze zmodyfikować żeby to było wydajniejsze (więcej finów innej grubości, mniejsze odległości pomiędzy nimi)

Całość będzie owiewana przez 2 wiatraki 120*120 (około 90-100 CFM na wiatrak), i zasilana pompą CO (najprawdopodobniej)

Pyt. 1 Czy „grubość” Chłodnicy może być większa niż 15 cm, bo nie wiem czy wiatrak sobie poradzi z przepchnięciem do końca powietrza

Pyt.2 Jakiej grubości finy zastosować lepiej 80x1 mm czy 60x2 i jakie odstępy pomiędzy nimi zachować 2 czy 1 mm bo w przypadku odstępów 1 mm zmieściło by się 120 finów po 1mm lub 80x2

Z góry big THX, sorx za ew. błędy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyślam się że długość finów to 24cz a szerokość 15cm ... A rurki łączone szeregowo ??

IMO

Lepiej gdyby rurki były równolegle choć wymusza to zastosowanie zbiorniczków - np z kawałka rurki o większej średnicy ...

Finy powinny być jak najcieńsze i jak najwięcej.

PS: A tak w ogóle to myślałeś nad kadetówką or ładą ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedokońca finy maja rozmiar 15*12

nad nagrzewnicami sie zastanawiałem ale kurde trzeba by dorwac jakąś w dobrym stanie, duże toto przez co nie obłoze całej wentylami, a w ogóle wolałbym sam cos sklecić.;]

czyli zmiana ma być 120 finów po 1 mm w odległości co 1 mm. dobra

chyba jednak cała bedzie z miedźi. turki łaczone bedą no właśnie jak to powiedzieć cos takiego jak tu tylko w 2 rzędach

http://www.kyniek.klub.chip.pl/html/akceso...a/chlodnice.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

policz koszty ja liczyłem tak by zrobic o pow 3m2 człodnice tom za sama blacze miedz chcieli 140zł a rurki i kolanka to inna rzecz tak ze łącznie to jakies 300zł wiec nie oplaca sie apsolutnie.

żadna chłodnica z rurek nie przebije wydajnością chłodnicy z płaskownikó (łada itp)

płaskowniki dają mniejszy opór powietrza ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi