crazy_martin Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 A więc tak. To będzie moje pierwsze WC. Od czegoś trzeba zacząć wiec na pierwszy ogień pójdzie chłodnica. To projekt (z grubsza) mojej chłodnicy. Będzie to to odbierało ciepło z CPU (prawdopodobnie bartek 2500 + kręcony lub PIV2,4 max O/C), w przyszłości może też rdzeń GPU i NB na mobo, może coś jeszcze (może pamięci na grafie... ). To schemat budowy: Szer/dł/wys 240/150/120[mm] 12 rurek Cu 250*fi 15 80 finów (Al lub Cu) grubości 1 mm lub 60x2mm (nie wiem co lepsze), dystansowo co 2 mm 1 fin 150*120*2 (1mm) Pc FINÓW ok. 1 do1,5 m2 odpowiednio 60 i 80 finów (Al.) Pc RUREK ok. 1,8 m2 (Cu) Łącznie około 3m2 powierzchni Teraz pytanie co i gdzie można by jeszcze zmodyfikować żeby to było wydajniejsze (więcej finów innej grubości, mniejsze odległości pomiędzy nimi) Całość będzie owiewana przez 2 wiatraki 120*120 (około 90-100 CFM na wiatrak), i zasilana pompą CO (najprawdopodobniej) Pyt. 1 Czy „grubość” Chłodnicy może być większa niż 15 cm, bo nie wiem czy wiatrak sobie poradzi z przepchnięciem do końca powietrza Pyt.2 Jakiej grubości finy zastosować lepiej 80x1 mm czy 60x2 i jakie odstępy pomiędzy nimi zachować 2 czy 1 mm bo w przypadku odstępów 1 mm zmieściło by się 120 finów po 1mm lub 80x2 Z góry big THX, sorx za ew. błędy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 Domyślam się że długość finów to 24cz a szerokość 15cm ... A rurki łączone szeregowo ?? IMO Lepiej gdyby rurki były równolegle choć wymusza to zastosowanie zbiorniczków - np z kawałka rurki o większej średnicy ... Finy powinny być jak najcieńsze i jak najwięcej. PS: A tak w ogóle to myślałeś nad kadetówką or ładą ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crazy_martin Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 niedokońca finy maja rozmiar 15*12 nad nagrzewnicami sie zastanawiałem ale kurde trzeba by dorwac jakąś w dobrym stanie, duże toto przez co nie obłoze całej wentylami, a w ogóle wolałbym sam cos sklecić.;] czyli zmiana ma być 120 finów po 1 mm w odległości co 1 mm. dobra chyba jednak cała bedzie z miedźi. turki łaczone bedą no właśnie jak to powiedzieć cos takiego jak tu tylko w 2 rzędach http://www.kyniek.klub.chip.pl/html/akceso...a/chlodnice.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domel.fm Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 policz koszty ja liczyłem tak by zrobic o pow 3m2 człodnice tom za sama blacze miedz chcieli 140zł a rurki i kolanka to inna rzecz tak ze łącznie to jakies 300zł wiec nie oplaca sie apsolutnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 policz koszty ja liczyłem tak by zrobic o pow 3m2 człodnice tom za sama blacze miedz chcieli 140zł a rurki i kolanka to inna rzecz tak ze łącznie to jakies 300zł wiec nie oplaca sie apsolutnie. żadna chłodnica z rurek nie przebije wydajnością chłodnicy z płaskownikó (łada itp) płaskowniki dają mniejszy opór powietrza ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crazy_martin Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 no to thx za wszystko i za naprowadzenie mnie na dobrą droge - droge nagrzewnic samochodowych :twisted: temat uważam za zamknięty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...