kukifas Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 niedługo zamierzam zainstalować sobie którąś z dystrybucji linuxa. podobno na początek najlepszy jest mdk. instalowałem go kiedyś (w wersji 9.1), lecz nie mogłem skonfigurować w nim neta. po dwóch dniach go wywaliłem... cytat z oficjalnej polskiej www Auroksa Najnowsza wersja Auroksa (10.0) już dostępna! Obrazy ISO można pobrać z serwerów FTP, których listę znajdziecie w dziale download. Zmiany w tej wersji to przede wszystkim nowy kernel oraz nowsze narzędzia do wykrywania i konfiguracji sprzętu obecnie posiadam jedną z dystrybucji auroksa - 9.2. może to on był by dla mnie łatwiejszy i może w nim udałoby mi się poprawnie skonfigurować neta. co w takiej sytuacji mi poradzicie bawić się z moim auroksem 9.2 czy może pobrać najnowszą wersje 10.0? a może ściągnąć najnowszą wersje mdk? ps.w konfiguracji neta w mdk 9.1 najbardziej dobiło mnie to, że trzeba było podawać bardzo wiele parametrów dotyczących mojego połączenia np. brama, maska.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paool Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 jakbym mial wybierac pomiedzy mdk i auroxem to wolalbym mdk :) no i sciagnal najnowsza wersje (niedlugo bedzie udostepniony 10.1 offical) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 Uuuu jak se z MDK nie radzisz to z Auroxem tez nie dasz rady, jeśli chcesz łatwego to naj łatwiejszy jedt MDK. Ale najlepiej nauczysz się linuxa zaczynając odrazu od czegoś trudniejszego np: Slack. Nie wiem co ludzie widzą w Auroxie uważam że ten linux jest kiepski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukifas Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 nie tyle co sobie nie radziłem, tyle że nie mogłem skonfigurować Neta. pewnie i bym sobie poradził, lecz po 2 dniach go wywaliłem. a czy w mdk 10 rozwiązano problem, który występował w wersji 9.1 dotyczący konfigurowacji dźwięku przy zintegrowanych kartach muzycznych? ja miałem zintegrowaną i sobie poradziłem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 Wow naprawde masz sie czym chwalić, wystarczy mieć ALSA. :P Bądz twardy i zacznij od np: Slacka. :D (ja tak zrobiłem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukifas Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 alsa? co to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 alsa? co to? Eee to lepiej jednak zainstaluj MDK... :google: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 atak: przeczytaj jakies arty z linux.pl bo mnie drazni ze Aurox nazywasz linuksem O_o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 atak: przeczytaj jakies arty z linux.pl bo mnie drazni ze Aurox nazywasz linuksem O_oNo wiem o co ci chodzi ale mjakieś takie błędne przyzwyczajenie... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 Jesli Aurox to nie Linux, to w takim razie czym to jest? Masz jakies sensowne wytlumaczenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 http://www.linux.pl/?id=article&kategoria=...8cfb5cb759555a6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 Jesli Aurox to nie Linux, to w takim razie czym to jest? Masz jakies sensowne wytlumaczenie? Dystrybucją? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 Najlepiej zainstaluj sobie taką dystrybucję: 1. na której dobrze zna się jakiś twój kolega (często będziesz mu truł tyłek) 2. taką do której masz w miarę dobre podręczniki (np kup sobie podręcznik Fedora Core 2 - księga eksperta lub Fedora Core 2 - Biblia. Wydawnictwo Helion) 3. taką z którą będziesz miał na samym początku jak najmniej problemów - bo one ciebie mogą zrazić do Linuxa (Aurox odpada - ja polecam Fedora Core2 (czyli nowe wersje RedHata) lub Mandrake) Jak już przejdziesz przez instalację i będziesz wiedział o co biega w takiej dystrybucji możesz przejść do ciut trudniejszych (np Suse) lub jeszcze trochę trudniejszych (debian) lub jeszcze ciut trudniejszych (Slackware). Zaczynając np od Slackware - ta dystrybucja będzie dla ciebie najłatwiejsza (* wiesz czemu ta będzie najłatwiejsza?), a reszta ciut trudniejsza, ale slack ma to do siebie, że jak go umiesz poprawnie skonfigurować... to zaczynasz łapać o co w linuxie chodzi :D * najłatwiejsza jest ta, którą znasz (nie dotyczy kobiet) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukifas Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 więc zaczne na początku od mdk 10 :) potem coś trudniejszego ps. na początek slackware?? znam ludzi co mają linuxa od dłuższego czasu, conajmniej roku. zaczynali od mdk, później pld a teraz gentoo. twierdzą, że slacware to jedna z najtrudniejszych dystrybucji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 ps. na początek slackware?? znam ludzi co mają linuxa od dłuższego czasu, conajmniej roku. zaczynali od mdk, później pld a teraz gentoo. twierdzą, że slacware to jedna z najtrudniejszych dystrybucji :) Nie taka straszna jak ja maluja... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 Jesli Aurox to nie Linux, to w takim razie czym to jest? Masz jakies sensowne wytlumaczenie? Dystrybucją? ;] Hehe, spytalem, gdyz po wczesniejszej odpowiedzi mozna bylo zrozumiec ze Aurox jest jakis strasznie paskudny i nie nalezy go zaliczac do systemow linuxowych :) Oczywiscie ze stwierdzeniem, ze jest to dystrybucja sie zgadzam. slacware to jedna z najtrudniejszych dystrybucjiSlackware ma moim zdaniem jedna wade, domyslnie nie posiada zadnego systemu do instalacji i zarzadzania pakietow przez internet. Sa dodatkowe narzedzia jak swaret czy emerde, ale trzeba troche posiedziec nad konfiguracja, a i mimo tego potrafia czasami sprawic niemila niespodzianke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 slacware to jedna z najtrudniejszych dystrybucji Slackware ma moim zdaniem jedna wade, domyslnie nie posiada zadnego systemu do instalacji i zarzadzania pakietow przez internet. Sa dodatkowe narzedzia jak swaret czy emerde, ale trzeba troche posiedziec nad konfiguracja, a i mimo tego potrafia czasami sprawic niemila niespodzianke.Przecie skonfigurowanie swareta to minutka roboty, a jak cos nie bedzie działac to zawsze można zainstalowac stare paczki. :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukifas Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 wybieram mdk :) tylko co wybrać? Mandrake 10.1 Community czy Mandrake 10.0 Official i dlaczego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 wybieram mdk :) tylko co wybrać? Mandrake 10.1 Community czy Mandrake 10.0 Official i dlaczego? Heh - jest już Fedora core 3 (dawny RedHat) - może ta ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 slacware to jedna z najtrudniejszych dystrybucji Slackware ma moim zdaniem jedna wade, domyslnie nie posiada zadnego systemu do instalacji i zarzadzania pakietow przez internet. Sa dodatkowe narzedzia jak swaret czy emerde, ale trzeba troche posiedziec nad konfiguracja, a i mimo tego potrafia czasami sprawic niemila niespodzianke.Przecie skonfigurowanie swareta to minutka roboty, a jak cos nie bedzie działac to zawsze można zainstalowac stare paczki. :o Minutka czy nie, to jednak sa rozne problemy ze swaretem. Zdarza sie, ze cos pomiesza przy aktualizacji paczek, czasami oszukuja piszac ze sciaga, w efekcie nie robiac nic poza zjadaniem ramu. Nie raz juz ktos na to narzekal na #slackware.pl ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 Ja miałem tylko raz problem z aktualizacja ALSA która po zaktualizowaniu nie chciała ładować modułów. A tak to wszystko śmiga. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukifas Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 ale ja pytałem o coś innego... chcecie sobie pogadać o slacku to załóżcie innt temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Najlepiej nauczyc sie wszystko recznie konfigurowac i instalowac. W ten sposob w miare szybko sie wszystkiego nauczysz i zadna dystybucja nie bedzie dla ciebie problemem. Z kreatorami to jest tak, ze w jednym systemie jest taki kreator, w drugim jeszcze inny, a w trzecim nie ma wcale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klopsik Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Jak jesteś niedoświadczony to weź MDK, ja zacząłem od Slacka, używam go nadal i powiem, że nie jest dla mnie problemem użytkowanie zadnego linuxa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q34 Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 To ja ,zeby nie zakladac specjalnie nowego tematu zapytam sie tutaj... jaka dystrybucje wybrac? kiedys "bawilem sie" na fedorce 2.Niezle mi to wszystko szlo dopoki nie kupilem nagrywary..... i nie umialem jej "uruchomic" po 2 tyg. uzytkowania powiedzialem fedorce papa. teraz mam zamiar znow sie zabrac za linuxa... Moze polecicie jakas dystrybucje? Sam zastanawiam sie nad mandrake lub nad powrotem do fc2....sam juz nie wiem :? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 Jesli Fedora to poszukaj fc3, niedawno sie ukazala, a ogolnie to tak jak napisalem wyzej. Na kazdej dystrybucji zrobisz dokladnie to samo w identyczny sposob (manualnie) - totez takie doradzanie nie ma moim zdaniem sensu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morgholm Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 Ja bym proponowal najpierw jakies distro do nauki, LiveCD - jest tego cala masa, chociazby Knoppix, albo SLAX. Nie beda wtedy padaly pytania "co to jest ALSA" itp. A potem, zlapac sie jednej dytrybucji i sie jej trzymac, uczyc pokonywac problemy, a nie zmieniac jak rekawiczki bo "to lub tamto nie dziala...." Nie ma dystrybucji idealnej a system operacyjny powinien sluzyc do pracy/zabawy a nie do walki z plikami konfiguracyjnymi. To sie powinno zrobic na poczatku, doprowadzic go do stanu idealnego i poprostu uzywac. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 Umiesz Slacka, Gentoo itp. = Umiesz wsystkie dystrybucje. Umiesz MDK, FC3 itp. = Nie umiesz nic poza tą dystrybucją. Jeśli chcesz sie nauczyć odrazu zaczynaj od czegoś dobrego ,a nie od dystrybucji które chcą zostać Windowsami! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q34 Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 No to chyba zdecyduje sie na cos trudniejszego i wezme sie za gentoo... :) mam jeszcze jedno pytanie, czy gentoo jest tez w jezyku polskim? (nie, zeby angielski to byla jakas przeszkoda...ale zawsze to wygodniej czytac w jezyku ojczystym :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 Nigdy nie bedzie wszystko po polsku! Chyba żę sam se spolszczysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...