direct3d Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Witam ! Posiadam plyte LuckyStar K7VAT (KT133). Obecnie pracuje na niej na duronie 650 (6,5x100) Dostalem dzis Athlona 1400 FSB266 i ni ciecia nie moge odpalic sprzetu. Przeciez Athlon ten moze dzialac z FSB zarowno 100 jak i 133 MHz. Wykrywanie automatyczne daje migajaca diode monitora :P (czarny ekran, brak bipow) Nastawilem wiec recznie 12,5 x 100 i tez nic. Pomalowalem mostki L1 olowkiem (wczesniej tak robilem w duronie) i cos jakby zaskakuje, dioda na monitorze caly czas sie swieci ale nic sie nie wyswietla (przy FSB 100 i 133). Pamieci sa wlozone itp. wszystko jak trzeba. CMOS przeczyszczony. Wiem, ze FSB=133 na moim KT133 nie zadziala ale dlaczego przy taktowaniu 12,5x100 (jak i innym w stylu 5,5 , 5 dla sprawdzenia wszystkich mozliwosci) nie wlacza sie sprzet ? Nie slysze takze bipow z glosniczka choc jest podlaczony. Czy tego Athlona mozna uruchomic tylko na plycie z chipsetem KT133A i wyzszym ? Pozdrawiam ! :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 według meni musisz wsadzic spowrotem durnia luknac na strone lucky i poszukac nowszego biosu z obsługa nowszych procków o innym rozwiazaniu nic mie nei wiadomo..a tak przy okazi miałem kiedys taka płyte i nei wiaze z nioł miłych wspomnien chodziasz smigało nie nagannie ..jak masz mozliwosc to zchandluj ja razem d durniem i kup sobie cos z ecs np.k7vta3 kt333 albo k7s6a sis745 chyba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
direct3d Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Plyta chodzi nienagannie ponad 1,5 roku. Od 14 miesiecy - 24h/dobe chodzi na serwerze i jest OK. Teraz mam wsadzonego Durona. Z biosem to mam pewien dylemat. Moja plyta ma oznaczenie: 2.1 Na stronie jest mowa o 1.0&2.0 (W/SOUND & AMR) oraz 3.0 Jesli ktos moze luknac: http://www.lucky-star.com.tw/english/techn...s/via.htm#S-462 Jakies propozycje ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 ATX K7VA133 k7vasb2.bin Feb. 20, 2002 jak na moje oko to ten ale niczego nei gwarantuje z biosem to róznei bywa ja dzisiaj robiłem flesha i ok a czym chcesz zmienic ten bios ja polecam win flash taki programik działa z windi i jest łatwy w obsłudze bo bios masz award ?? jak tak to ten program jest dla ciebie stwozony heheh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinN Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 W zeszłym tygodniu robiłem w kompie brata podobny upgrade: Duron 650 na Athlona TB 1333 (FSB266) i również na płycie z KT133 (AOpen AK33). Problemy były podobne, jak opisywane przez Ciebie - i rzeczywiście pomógł upgrade biosu na najnowszy. Co ciekawe po wgraniu najnowszego biosu max. dostępną częstotliwością taktowania jest 133 (mimo że to KT133)! Niestety mój brat ma wolne RAMy i powyżej 115 komp się nie odpala - chodzi więc na 1150 (115x10) - oczywiście dopóki nie odblokuję mnożnika :wink: Polecam więc eksperymentowanie z wersją biosu, ale lepiej robić to "klasycznie", bo spod windy niekiedy nie kończy się to dobrze (vide wczesne biosy A7V333 Asusa). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staphi Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Co ciekawe po wgraniu najnowszego biosu max. dostępną częstotliwością taktowania jest 133 (mimo że to KT133)! tak zgodze sie, tez mi to mowil kolega ze jakas firma udostepnila biosa dla kt133 z obluga fsb133 ... chyba robia to wszystkie firmy ? ahh to samo sie tyczy kontrolera IDE zamiast u66 jest u100! 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jim Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 a próbowałeś odpalić z mnożnikiem 10.5 -bo taki jest fabryczny do 1.4TB266 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 ach to samo sie tyczy kontrolera IDE zamiast u66 jest u100! 8OChyba przekombinowałeś- tego się nie da zrobić softwarowo- potrzeba odpowiedniego kontrolera (czytaj: scalaka). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staphi Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 ach to samo sie tyczy kontrolera IDE zamiast u66 jest u100! 8OChyba przekombinowałeś- tego się nie da zrobić softwarowo- potrzeba odpowiedniego kontrolera (czytaj: scalaka). niekoniecznie tak musi byc, czasami producent ustala limity za pomoca softu, ale niebede sie klocil ... niewidzoalem tego na wlasne oczy :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Z tym się mogę zgodzić- sztuczne zaniżenie magistrali, ale niestety w drugą stronę nie jest tak łatwo z kontrolera ATA66 nie wyciągniesz więcej niż ma :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...