Skocz do zawartości
moharp

Płyta nie rozpoznaje procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Mam płytę KOBIAN MERCURY KT266a FDSX. Zmieniłem procesor z durona 1.2 na athlona 2.2 komputer niby chodzi normalnie ale dostaję informacje w panelu sterowania windowsa "nieznany typ procesora". Czy może to powodowac niepełne wykorzystanie procesora. Czy zmniejsza to sprawność komputera ?

(UWAGA nie chce odpowiedzi typu zmien BIOS bo mnie nerwy poniosa KOBIAN to dziadowska firma i ich upgrady biosu mi nie wchodza)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz w wcpuid co Ci znajdzie - teoretycznie wykrycie procesora jako "unknown" nie powoduje spadku wydajnosci, ale pamietaj ze bios, windows, inne programy (gry rowniez) - beda wykrywac procesor jako nieznany co moze spowodowac bledy w oprogramowaniu instalowanym dla niego. Pamietaj rowniez, ze wszystko musisz ustalic recznie w biosie bo sam Ci nie znajdzie poprawnej czestotliwosci, napiecia rdzenia etc. Mozesz rowniez zrobic backup swojego biosu i zmodyfikowac go samodzielnie pod katem tylko Twojego procka po kontakcie z jakims guru od biosow, chocby -=merlinem=-. Innego wyjscia nie ma :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz w wcpuid co Ci znajdzie - teoretycznie wykrycie procesora jako "unknown" nie powoduje spadku wydajnosci, ale pamietaj ze bios, windows, inne programy (gry rowniez) - beda wykrywac procesor jako nieznany co moze spowodowac bledy w oprogramowaniu instalowanym dla niego. Pamietaj rowniez, ze wszystko musisz ustalic recznie w biosie bo sam Ci nie znajdzie poprawnej czestotliwosci, napiecia rdzenia etc. Mozesz rowniez zrobic backup swojego biosu i zmodyfikowac go samodzielnie pod katem tylko Twojego procka po kontakcie z jakims guru od biosow, chocby -=merlinem=-. Innego wyjscia nie ma :/

Nie do końca. Też mam procek nie rozpoznany przez BIOS i oczywiście Win ale nie ma to najmniejszego wpływy na wydajność, także nie było preblemu z ustawienami proca (fsb, mnoznik, napięcia) wszystko ustawiło się tak jak powiino. A windows oprócz tego że nie podaje nazy CPU (Duron) poprawnie pokazuje rodzinę, model steping, ect. Programy różnie go rozpoznaja czasem jak Athlon czasem jako Duron a czasem jako Unknown CPU :P

Podsumowując nie ma to wpływu na poprawne działanie proca więc spokojnie mozna go uzywac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi