PietruH Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 Mam następujący problem : otóż mam zainstalowany Win XP PL +SP2 i w pewnym momencie jak to w XP bywało wyłaczył mi się tryb DMA na pommocniczym kanale IDE. Odinstalowalem go i po restarcie system nie może go ponownie poprawnie zainstalować - wyskakuje wiadommość ze sterownik nie jest przeznaczony dla tej platformy. Próbowałem różnych sterowników w tym też z płyty CD dołączonej przez producenta płyty głównej. Nie wiem jak to naprawić - wprawdzie CDromy które mam podpiete na pomocniczym kanale IDE działają ale przy każdym ponownym uruchamianiu windy system skanuje od nowa nowy sprzęt i wywala błędy opisane wyżej. W menedżerze urządzeń oczywiście wygląda to jako kanał IDE a nie jako pomocniczy kanał IDE i jest z żółtym wykrzyknikiem. Jeśli ktoś zna rozwiązanie problemu to plizzzzz HELP ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 Miałem identyczny problem po zmianie płyty głównej. Nie chciałem reinstalować Windows'a i wszystko się ładnie zainstalowało z wyjątkiem kanałów IDE, obu zresztą. Identyczne objawy i poradziłem sobie z tym problemem ale nie wiem czy będę umiał Ci coś poradzić :))) Po prostu instalowałem czy raczej próbowałem instalować te sterowniki z 5 razy i za każdym razem wywalało błąd i instalator nie chciał kontynuować w połowie instalacji. Wreszcie się wkurzyłem i po kolejnym restarcie i czekaniu na wykrycie sprzętu wstałem i poszedłem poszukać płyt instalacyjnej aby przeinstalować system, połozyłem płytę przed monitorem i w duchu pomyślałem sobie "albo się zainstalujesz albo cię przeinstaluję ch...u je...ny". Spróbowałem jeszcze raz i... poszło :))))))) Od tamtej pory wszystko działa cacy, to chyba dowód na to, że Windows ma duszę i to kapryśną :P:P A więc próbuj :D:D Może spróbuj wpierw zainstalować jakieś stery do IDE z płyty Windows. Oczywiście wywal wcześniej ten kanał w menedżerze urządzeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacex Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 Jaką taśmą masz podpięty ten kanał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 sporbuj na chama - dajez zmien sterownik, potem wybor reczny i potem z listy, znajdujesz na liscie i dajesz ok (bedzie pod VIA albo pod standardowymi) - nie moge ci teraz dokladnie opisac i sprawdzic, bo mam angielska wersje 2003 server.. ja pod serwerkiem mam jakies standardowe od MS, bo sa ladnie podpisane jednak sprawdzilem... pod 'VIA' u mnie jest sterownik glowny (VIA Bus Master) a kanaly sa pod standardowymi sterami (te na samej gorze w nawiasie) u mnie jest IDE oraz IDE/EIDE - wybierasz raczej ten pierwszy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...