zgf1 Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 Potrzebuje schematu ukladu ktory sterowalby dioda w zaleznosci od napiecia. Chodzi o to, ze gdy na diode podawane jest okolo 7V powinna swiecic bardzo slabo natomiast gdy zostanie podane 12V powinna swiecic z pelna jasnoscia. Probowalem w szereg z dioda dodawac rezystory, ale to nic nie dawalo, jak przy 7V swiecila ciemno to przy 12V niewiele jasniej... Jak to zrealizowac ? Potrzebuje to na przod obudowy jako wskaznik obrotow wentylatorow, mam automatyczna regulacje w zaleznosci od temperatury 7-12V... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 trzeba zrobić sterowane źródło prądowe.. bo DIODA CHODZI NA PRĄD!!!! a nie na napięcie ;].. shcematu akurat nie posiadam.. ale to 1 tranzystor na krzyż... spróbuj w goglach ze źródłem prądowym sterowanym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Ok, Szukam ale narazie jeszcze nic nie mam... Gdyby ktos mial to niech podesle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Podlaczylem ale dioda zachowuje sie identycznie jak z rezystorem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 jasnosc diody zalezy NIELINIOWO od napięcia.. więc regulacja napięciem jak wy to robicie nic nie da... mówie 2 raz, że trzeba regulować prąd... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 A o tym że rezystor to przetwornik napięcie-prąd nie uczyli? Schemat jest dobry tylko pasuje tam jeszcze w szereg walnąć jakąś podkówkę żeby sobie punkt pracy (czyli jasność świecenia) diody przy niższym napięciu ustalić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 hmm troche dziwne dioda 12V podpieta pod 7V powinna bardzo slabo swiecic? to dziwne, ja mam diody 12V podpiete pod 5V i nie wydaja mi sie 'slabe' :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 hmm troche dziwne dioda 12V podpieta pod 7V powinna bardzo slabo swiecic? to dziwne, ja mam diody 12V podpiete pod 5V i nie wydaja mi sie 'slabe' :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Jest 7V poniewaz tak mam ustawione standardowe obroty ktore zwiekszaja sie wraz ze wzrostem temperatury na CPU. Mierzylem miernikiem, ze przy okolo 1900rpm jest 7V, a przy 11.5V jest 2700rpm. Dioda zwieksza jasnosc ale najwiekszy skok jasnosci jest w przedziale 7V-->8.5V przy dalszym zwiekszeniu sie napiecia jasnosc zmienia sie w bardzo malym stopniu. Testowalem na diodach: czerwona, niebieska... Mnie dokladnie chodzi o takie cos: 7V - dioda swieci powiedzmy na 10% jasnosci 9.5V - dioda swieci na 50% 12V - 100% jasnosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 Bez komentarza PelzaK. Prawo Ohma się kłania. Przejrzyj sobie mój schemat, zastanów się, jeśli nic, to jeszcze raz przejrzy i jeszcze raz, aż zrozumiesz jak to działa. Ja wiem, że układ jest skomplikowany, ale liczę, że sobie poradzisz i odkryjesz w końcu jak się będzie zmieniał prąd na diodzie w tym układzie w zależności od napięcia. :lol: Ty sobie zarty stroisz czy w kulki lecisz :].. na fizyce sie nie uwazało? :twisted: masz tu panie... http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=98596.. (krótki wykładzik jak to ktoś ochrzcił) Rzuć okiem na wykres i wylicz mi rezystancje diody... R=U/I.. masz wzór Ohma Ci nawet podałem.. prosze bardzo.. czekam na wynik.. jaką rezystancję ma dioda LED.. jeśli potrafisz wyliczyc to bez różniczek i całek i wyjdzie Ci liczba skalarna rzeczywista, to jestem pełen podziwu :lol: a następnym razem nie zakładaj ze wiesz wszystko najlepiej bo znasz prawo ohma.. gwarantuję Ci ze są ludzie którzy znają sie lepiej na czyms.. a Ty nawet nie raczyłes przemysleć tego co JA napisałem i mieszasz mnie z błotem.. bo TY znasz prawo ohma lepiej... możliwe.. tylko, że dla prądu stałego i rezystancji STATYCZNEJ :] (niestety... albo i stety złacze P-N w diodzie nie jest zwykłym rezystorem liniowym) PS. Ecray.. na mojej stronce domowej jest układ dekodera DOLBY SURROUND ze wzmacniaczami.. układ jest dosyć prosty... więc mam nadzieje że zrozumienie zasady działania nie bedzie zbyt trudne :lol: To w końcu tlyko 12 scalonych wzmacniaczy operacyjnych, 40 rezystorów, 20 kondensatorów, z 10 diod :], pare stabilizatorów napięcia, 2 transformatory i kilka potencjometrów... :twisted: no offence.. taki mały dowcip... bo akurat pasuje na tą okazję.. ale układ jest prawdziwy.. można posłuchać jak gra :]... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 No szanowni obywatele wyjasnili sobie sprawy, ale moze moglby ktos mi doradzic co zrobic dalej z tym ukladem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saabotaz Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 Ja zrobiłem sobie układzik który steruje 2 ledami nieb. i czer. termistor wpina się w coś co się grzeje. Jak temp jest niska to świeci niebieska, jak temp rośnie to powoli zaświeca się czerwona a wygasa niebieska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 proste rozwiązanie do prostych zastosowań.. popieram :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 [off topic mode] Jak ja kocham to forum. Lekka ruznica zdań i juz wyzywają się od debili... [/off topic mode] http://ciapek.uci.agh.edu.pl/~sskrzyni/optyka/led.html Charakterystyka prądowo-napieciowa diody LED Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Excray napisał: Czy to nie ten sam link który podałem wcześniej? Czytałem cały topic od początku i nie zauwazyłem takiego linka. Wiec chyba to nie ten sam. A kto kogo tutaj wyzywa od debili? ...Kupić gotową płytkę i złożyć ją według ściśle podanego schematu i wskazówek to nawet debil potrafi.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3rr0r Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 [off topic mode] Jak ja kocham to forum. Lekka ruznica zdań i juz wyzywają się od debili... [/off topic mode] heh dokladnie tak samo pomyslalem kiedy to czytalem :D maly OT ale zaczalem czytac wszystkie posty w oczekiwaniu na walke Gołoty :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Nie wiem w jaki sposób Ty na podstawie tego cytatu wywnioskowałeś, że kogoś nazywam debilem. Czy jeśli powiem, że nawet małpa pisała na maszynie to znaczy, że obrażam sekretarki? Tak to odebrałem, nie wiem jak odebrali to inni, ale dla mnie wygląda to na delikatne i nie w prost nazwanie kogoś debilem. Skonczmy off topic, nie ma sensu tego dalej ciągnąć, trzeba ogladać walke Gołoty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Weź zmień tą diodę na inną nową (koniecznie czerwoną). Coś mi się wydaje, że ta Twoja diodka to już nie bardzo... Diody mam nowe prosto ze sklepu, bledu nie zrobilem, nie jestem taki tepy jak myslisz, juz spora czesc ukladow zmontowalem i nawet dzialaja, nic sie nie spalilo - jak do tej pory :) Ale jesli chodzi o zaprojektowanie czegos to jest juz niestety gorzej :( Ten uklad ktory zaproponowales podlaczylem do wyjscia regulatora obrotow na ukladzie uA723, na zimnym kompie podaje on okolo 7V, po rozgrzaniu termistora napiecie stopniowo podnosi sie do okolo 11.5V. Czyli jest wyjscie "-" (masa kompa z zasilacza) i "+" (kolektor BD136) na ktorym napiecie rosnie od okolo 7V do 11.5V... Wiatrak jest przylaczony do "-" i "+"(kolektora BD136). Potrzebuje uklad aby przy 7V dioda swiecila bardzo ciemno i pomalu zwiekszala jasnosc wraz ze wzrostem napiecia az do 12V. Jak dotad uzyskalem cos takiego: 7V - okolo 10% jasnosci (super) 8.5V - okolo 80% jasnosci (za jasno) 12V - 100% jasnosci (ok) Chcialbym aby skok jasnosci byl duzo mniejszy, aby dioda mogla sluzyc jako prosta skala do odczytu obrotow wentyla(poniekad tez temperatury CPU). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 sory excray.. nie mam zcasu tłumaczyc Ci zjawisk wystepujących w złaczu P-N... a co do surrounda... to nie jest gotowa płytka.. tam nic nie było gotowe.. nawet głosniki sam robiłem.. płytke sam malowałem.. trawiłem.. lutowałem... PRZERABIAŁEM oryginalny schemat... pozatym jaki jest sens wymysalć cos co juz ktoś wymyslił i robić to inaczej..ze by finalnie i tak wyszło to samo? :) Tym dekoderem to się nie masz co chwalić. Kupić gotową płytkę i złożyć ją według ściśle podanego schematu i wskazówek to nawet debil potrafi. Swoją drogą masz bardzo dziwne poczucie humoru. to daj debilowi KITa i niech zmontuje zeby działa.. 1/10 moze odpali.. nawet nie musi byc debil.. dam pierwszemu lepszemu tutaj na tłiku (zakładam ze debili tutaj nie ma :lol: ) i mzoe bedzie lepiej.. 2/10 a poczucie... dziwne moze i tak.. ale wole okreslenie inteligentne... co inteligentne osoby potwierdziły nieraz... A I DEBILE... jak to Ty mówisz też sie potrafią uradowac czytając moje txt... także.. nie wiem do jakiej grupy Ty nalezysz.. nie wnikam... koniec tematu :] pa :* :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 15 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2004 Nikogo w h nie robie poprostu efekty sa prawie identyczne ! Jezeli nie wierzysz to zrob taki uklad i podlacz !!! Zanim zaczniesz zazucac, ze kogos w h robie sam sprobuj przetestowac, tak jak pisalem wzrost jasnosci jest zbyt szybki w obu przypadkach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Czy myslisz, ze mam jedna diode ? Testowalem kilkanascie roznych LEDow i kolorow... Pozatym pisze o tym w tym watku... Ale sie chyba zle zrozumielismy, diode podlaczam pod kontroler obrotow ktory daje na wyjsciu od 7 - 12V w zaleznosci od temp, zreszta pisalem o tym na poczatku. Dlaczego mialbym klamac ? Pozatym na Elektrode trafilem pozniej i tam tez zalozylem temat bo uznalem to za bardziej odpowiednie miejsce, zreszta mozesz zobaczyc date mojej rejestracji na tamtym forum. Dioda moze nie zachowuje sie identycznie ale bardzo podobnie, bardzo szybko zwieksza jasnosc, moze zamiast 10 jest 15%, dokladnie nie wiem poniewaz nie porownywalem tych ukladow jednoczesnie dzialajacych, a napisalem na oko. Na dzien dzisiejszy zrezygnoiwalem niestety z diody :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Dzieki, dzis to bede skladal... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Niestety niemam diod 2 kolorowych ze wspolna anoda, wszystkie mam ze wspolna katoda niemam rowniez tranzystorow BC547, chyba czas do sklepu :) Zastosowalem 2 diody zolte i tranzystory BC548. Po podlaczeniu pod kontroler obrotow caly czas swieci jedna dioda, a druga zapala sie stopniowo po przejsciu na wysokie obroty. Jak kupie diode 2 kolorowa to podlacze jako stale swiecaca diode zielona przez wiekszy rezystor tak aby swiecila bardzo slabo natomiast czerowna bedzie sie zapalac po przejsciu na wysokie obroty, efekt bedzie znakomity, zwlaszacza w nocy :) Dzieki za ten schemat :D PS. Na stronie Elektrody jest Twoj schemat bezpiecznika elektronicznego: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic169130.html Jaki polecasz tranzystor dla pradow do 1.5A ? Chcialbym go wykorzystac w zasilaczu regulowanym (1.2-15V, 1.5A) jako ogranicznik pradu, gdybym chcial zrobic kilka zakresow (100mA, 500mA...) wystarczy, ze dobiore odpowiedni rezystor R ? Jakiej mocy dac ten rezystor 10W wystarczy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Ok. Dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...