NieOclocker Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 No i sie przełamamłem :) nie kręciłęm, nie kręciłem aż spróbowałem. mam pytanie ale najpierw fakty: procesor jest kupiony niedawno - barton 2500 za 300 pln, nowy z 2004 roku, mnożnik zablokowany, copershim, Whisper rock 4 szlifowany plus pasta ceramique. płyta abit nf7. pamięci hynics 2 X 256mb d-43. Po próbach programem "nvidia system utility" i kilku zwisach przeżegnałem sie i przestawiłem w biosie z 2500 na 3200, podniosłem vcore na 1,725 i odpaliłem.... po chwili niepewności wszystko ruszyło i oto jestem. Odpalałem 3d mark, super pi, sandra, aida, prime, cpuz. Prime chodził godzine - zero problemów. Poza tym nigdzie żadnych problemów, zwisów czy coś takiego. I teraz pytanie, bo porobiłem testy aida i sandra, i porównując te wyniki, które tam są jako przykład jest dość dobrze, ale chyba mogło by być lepiej i nie wiem co jeszcze można zmienić. a dodam jeszcze że ustawiłem timingi na 2,5 3 3 10. Wyniki: sandra aritmetic 8648 / 3295 sandra multimedia 19784 / 20891 sandra memory bandwidth 2856 / 2683 aida 2998 / 1164 a jeszcze dodam że bios mam standardowy. czy to normalne ze te wyniki są troche niższe niż porównywalne dla 3200 w tych programach. Nie jest to niby wiele, ale z drugiej strony to dziwne. Może ktoś wie bo jest to dość popularny procesor na tym forum. z góry dziękuje. ps. temperatury spoczynek 41st po godzinie prime 47/48st Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leoni Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 ...rozumiem ze pamieci masz puszczone synchro...sprobuj zminimalizowac liczbe programow pracujacych w tle...np antywirus..firewall itp i wtedy odpal test..tak aby pracowal w miare mozliwosci sam system...co do procka..podaj serie...masz niezle temperatury...sprobuj obnizyc napiecie..moj procesor (seria KQYHA0420FPMW) chodzi stabilnie na napieciu 1.55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoThAn Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 ja tez niestety mam takie niskie wyniki ale u mnie to pewnie asrock spowalnia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 wlacz CPU Interface, zmniejsz timingi, napiecie na procku (po dzialeczce mierzac za kazdym razem primem). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...