Husja Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Podczas pisania jakiegokolwiek programu wyswietla mi sie komunikat "Don't know how to build test1.o from c:djgpbintest1" Jestem kompetie zielona i musze napisac taki program "Niech o(n) oznacza sumę wszystkich dzielików liczby naturalnej n mniejszych od liczby n (np. o(5)=1 oraz o(6)=1+2+3=6. Liczbę n nazywamy doskonałą jeżeli o(n)=n. Parę liczb (n,m) nazywamy zaprzyjaźnioną, jeżeli o(n)=m oraz o(m)-n. Znajdź wszystke liczby dokonałe mniejsze od 1000. Wyznacz wszystkie zaprzyjaźnione pary liczb mniejszych niż 1000." NA WCZORAJ!!! HELP!!! PLZ!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 nie pros nikogo o odwalenie twojej pracy - regulamin poza tym z twojego posta nic nie wynika - podaj jaki kompilator, system op, i co napisalas (wklej kod w tagu - bo tak to nikt ci nie wywrozy co jest zle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Husja Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 djgpp to moj kompilator system operacyjny XP PRO no a ten blad odnosie sie do wszystkich nawet najprostszych programow HELP! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 no to moze na poczatek sprawdzinny kompilator? proponuje dev-cpp sprawdz czy problem pozostaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Husja Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 chociazby taki prosty program [php:1:6671d36dc8]#include <stdio.h> void main(void) { printf("Dzien "); printf("dobry!n"); }[/php:1:6671d36dc8] tera w tym nowym kompilatoze wyswietla mi ze " `main' must return `int' " HELP czy nikt nielapie ze jestem zielona!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikor_soft Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Dodaj po ostatnim printf linijkę: return(0); Co do reszty - sprawdź ustawienia ścieżek w kompilatorze i linkerze oraz opcje kompilacji. Prawdopodobnie albo kompilator nie może znaleźć wynikowej ścieżki, albo ma kilka trybów kompilacji i nie wie, jaki wybrać (na przykład kod wynikowy ma być generowany pod WIN/DOS/UNIX...). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 devcpp pewnie wymaga zeby kod wygladal tak int main(){ //cialo funkcji return 0; //moze tu byc np return (wartosc int); } Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Husja Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 dzienkuje wszystkim za pomoc chyba pomoglo: #include <stdio.h>int main(void){ printf("Dzien "); printf("dobry!n"); return (0);}tylko jak zrobic by pokazalo mi wynik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikor_soft Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Na początek, najprościej - tak mi się wydaje - przed końcem funkcji dodać komendę: getchar(); //czeka na pobranie znaku, kończy działanie przez klawisz enter ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 najlepiej miec jakies konto na uniksie (np. jak uczelnia udostepni) po napisaniu programu wydajesz polecenie: g++ -o nazwa_po_skompilowaniu.cpp nazwa_twojego_programu && ./nazwa_po_skopilowaniu.cpp od razu skompiluje i wykona :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Husja Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 getchar(); niepomoglo a co do The_Structor'a to nie wiem o co chodzi :( prosze o dalsze wskazowki :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 getchar(); niepomoglo a co do The_Structor'a to nie wiem o co chodzi :( prosze o dalsze wskazowki :oops: getchar(); musisz wstawić przed linijką return 0 ; i wtedy an pewno zadziała. Możesz sobie też dostawić na początek : #include <stdlib.h> // i zamiast getchar(); // wstawić sobie system("pause") ; Ale jednak jak dla mnie getch() ; jest chyba najbardziej uniwersalną funkcją do tego i wielu innych rzeczy. Chwała plikowi conio.h :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 getchar(); niepomoglo a co do The_Structor'a to nie wiem o co chodzi :( prosze o dalsze wskazowki :oops: zeby uzyc getchar, na poczatku : [php:1:256d6a99dd] #include <stdio.h> [/php:1:256d6a99dd] a getch: [php:1:256d6a99dd] #include <conio.h> [/php:1:256d6a99dd] np: [php:1:256d6a99dd] #include <stdio.h> int main(void) { printf("Dzien "); printf("dobry!n"); getchar(); return 0; } [/php:1:256d6a99dd] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikor_soft Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Fakt, nie pomyślałem, że ktoś wstawi coś przed return ;) Mój błąd ;) A dlachego getchar(), a nie getch()? Jeden plik nagłówkowy mniej :) (w niektórych kompilatorach - sporo krótszy kod wynikowy ;) ) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Husja Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 Dzienkuje wszystkim za pomoc ale teraz przechodze do sedna sprawy odnosnie mojego problemy z programemy ktory jest na samym poczatku [php:1:eec112e76f]#include <iostream> #include <stdlib.h> using namespace std; int doskonale[1000]; int zaprzyjaznione[1000][2]; int ilosc_dosk=0; int ilosc_zaprz=0; int wyznacz_sume ( int n ) { int suman=0; for ( int x=1;x<n;x++ ) { if ( n%x==0 ) { suman+=x; } } return suman; } void wyznacz_pary ( void ) { int n; for ( int x;x<1000;x++ ) { n=wyznacz_sume ( x ); if ( wyznacz_sume ( n ) == x ) { zaprzyjaznione[ilosc_zaprz][0]=x; zaprzyjaznione[ilosc_zaprz][1]=n; ilosc_zaprz++; } } } int main(int argc, char *argv[]) { int x; for ( x=1;x<1000;x++) { if ( wyznacz_sume ( x ) == x ) { doskonale[ ilosc_dosk ] = x; ilosc_dosk++; } } printf ( "Ilosc liczb doskonalych mniejszych od tysiaca: %dn",ilosc_dosk); printf ( "Te liczby to: " ); for ( x=0;x<ilosc_dosk;x++ ) { printf ( "%d ",doskonale[x] ); } printf ("n"); wyznacz_pary ( ); printf ( "Zaprzyjaznione pary: n" ); for ( x=0;x<ilosc_zaprz;x++ ) { printf ( "(%d %d)n",zaprzyjaznione[x][0],zaprzyjaznione[x][1] ); } system("PAUSE"); return 0; } [/php:1:eec112e76f] nie wiem dlaczego nie pokazuje mi zaprzyjaznionych liczb :((( HELP!!! PLZ!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 hmm czy printf nie wymaga stdio?hmm czy printf nie wymaga stdio?hmm czy printf nie wymaga stdio? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Husja Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 ayem jezeli chodzi Ci o [php:1:caf83ff181]stdio.h[/php:1:caf83ff181]to to niestety nic niepomoglo :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 hmm to jest ze tak powiem bardzo dobre pytanie - tak teraz sie dokladniej przyjrzalem i wg wszelkich przeslanek to powinno dzialac - no chyba ze jakis drobiazg przeoczylem :| nie wiedziec czemu nie wykonuje sie czes programu ani zawarta w fukcji wyznacz_pary ani for wyswietlajacy - cuda i dziwy - ktos wymyslil? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikor_soft Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 O.K. Ja dodałem plik <stdio.h>, użyłem kompilatora C (a nie cpp) i jest O.K. Może masz wyłączone opcje cpp w kompilatorze (i używa tylko C). Po moich poprawkach: [php:1:e02099959f]#include <stdio.h>#include <iostream.h>#include <stdlib.h>int doskonale[1000];int zaprzyjaznione[1000][2];int ilosc_dosk=0;int ilosc_zaprz=0;int wyznacz_sume ( int n ) { int suman=0; for ( int x=1;x<n;x++ ) { if ( n%x==0 ) { suman+=x; } } return suman;}void wyznacz_pary ( void ) { int n; for ( int x;x<1000;x++ ) { n=wyznacz_sume ( x ); if ( wyznacz_sume ( n ) == x ) { zaprzyjaznione[ilosc_zaprz][0]=x; zaprzyjaznione[ilosc_zaprz][1]=n; ilosc_zaprz++; } }}int main(int argc, char *argv[]){ int x; for ( x=1;x<1000;x++) { if ( wyznacz_sume ( x ) == x ) { doskonale[ ilosc_dosk ] = x; ilosc_dosk++; } } printf ( "Ilosc liczb doskonalych mniejszych od tysiaca: %dn",ilosc_dosk); printf ( "Te liczby to: " ); for ( x=0;x<ilosc_dosk;x++ ) { printf ( "%d ",doskonale[x] ); } printf ("n"); wyznacz_pary ( ); printf ( "Zaprzyjaznione pary: n" ); for ( x=0;x<ilosc_zaprz;x++ ) { printf ( "(%d %d)n",zaprzyjaznione[x][0],zaprzyjaznione[x][1] ); } system("PAUSE"); return 0;}[/php:1:e02099959f]i skompilowaniu - poszło o.k.Zastanawia mnie, czy masz cpp czy c w kompilatorze jedno:using namespace std;przy C - pokaże warningi i twój zapis:#include <iostream>jest niewłaściwy (brak .h).[/php] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinEc Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 Dzienkuje wszystkim za pomoc ale teraz przechodze do sedna [...] }nie wiem dlaczego nie pokazuje mi zaprzyjaznionych liczb :((( HELP!!! PLZ!!! Tu jest bląd: [php:1:e966ad4d07] void wyznacz_pary ( void ) { int n; for ( int x;x<1000;x++ ) { n=wyznacz_sume ( x ); if ( wyznacz_sume ( n ) == x ) { zaprzyjaznione[ilosc_zaprz][0]=x; zaprzyjaznione[ilosc_zaprz][1]=n; ilosc_zaprz++; } } } [/php:1:e966ad4d07] Brak inicjalizacji x w for(), a nie gcc vs g++, stdio.h czy "inne cuda" :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Husja Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 DZIENKUJE BARDZO MOCNO WSZYSTKIM!!! :D juz sprawdzam!!! mam nadzieje ze bedzie bezproblemowo :oops: jak nie to sie zglosze :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Husja Opublikowano 27 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2004 marcinEc tak, ale ja nadal nie widze bledu bardzo prosze o pomoc, bo czas mnie goni!!! Chlopcy prosze!!! Dzienkuje wszystkim za pomoc ale teraz przechodze do sedna [...] }nie wiem dlaczego nie pokazuje mi zaprzyjaznionych liczb :((( HELP!!! PLZ!!! Tu jest bląd: [php:1:87c193ec8a] void wyznacz_pary ( void ) { int n; for ( int x;x<1000;x++ ) { n=wyznacz_sume ( x ); if ( wyznacz_sume ( n ) == x ) { zaprzyjaznione[ilosc_zaprz][0]=x; zaprzyjaznione[ilosc_zaprz][1]=n; ilosc_zaprz++; } } } [/php:1:87c193ec8a] Brak inicjalizacji x w for(), a nie gcc vs g++, stdio.h czy "inne cuda" :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Husja Opublikowano 27 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2004 Ok, jeszcze raz bardzo dzienkuje chlopcy i dziewczeta :lol: :lol: :lol: juz mi dziala!!! POZDROWIONKA!!! :*** Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...