Immortal Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Witam Sprawa wygląda tak: 2 komputery połączone LAN'em, do jednego poprowadzony internet i udostępniony drugiemu (WinXP pr0 --> "udostępnianie połączenia internetowego") Jednak chciałbym w najbliższym czasie podłązyć kolejne 3 kompy siecią, ale tak zeby juz nie miały dostępu do neta (poza tym pierwszym o którym wspominałem na początku) Czy istnieje jakiś inny sposób podziału łącza niż sprzętowy (wolałbym nie inwestować w zadne HUB'y) Może jakiś program? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m0ses Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 bez huba/switcha sie chyba nieobejdzie... czy to taka konfiguracja ma byc? net | c- c | | | c c c jak tak to troche bez sensu. lepiej wstawic switcha i wtedy zaden komp nie musi pracowac jako server. net -> switch ->inne kompy...potem chyba mozna cos namieszac z dostepnoscia lacza np netlimiterem. albo skonfigurowac swicha odpowiednio. przy konfiguracji ktora ty zaproponowales to beda ci potrzebne jeszcze dodatkowo co najmniej 2 karty sieciowe. i jeden komp pracujacy caly czas jako server ale moge sie mylic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immortal Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 thx za pomoc, jednak jestem bardziej niż pewny ze jest możliwośc podziału łącza programowo, ktoś mi gdzieś, kiedyś o tym wspominał... no nic pozostaje mi pytać i próbować dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snaj* Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 Obecnosc huba/switcha w przypadku polaczenia 4 kompow jest niezbedna jesli stosujesz skretke - no chyba ze posiadasz w kompie 4 sieciowki i od tego kompa puscisz kable do kazdego z klientow - wtedy nie potrzebne sa dodatkowe sprzety. W przypadku zastosowania kabla koncentrycznego mozna polaczyc wszystkie kompy jednym kablem a na serwerze tylko jedna sieciowka (+ ta od neta) jest wymagana. Niestety sieciowki musza byc wyposazone w zlacze BMC a te juz ciezko dostac - komisy only. A to czy bedzie na jakims z tych kompow net to wymaga wlasnie ingerencji programowej - na linuxie kwestia kilku linijek, na windowsie instalki np. WinRoute (ale nie dam glowy ze ma on takie opcje, bo go nie uzywalem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...