Skocz do zawartości
wilczek

Instalacja W98 bez usuwania boot loadera ?

Rekomendowane odpowiedzi

jak zainstalować win 98 SE ale nie nadpisał się/usunoł boot loadera.

niedawno wysypał mi się 98 (i tak pracuje na XP a 98 był do oglądania TV) i musze go przeinstalować. Na początku mam takie ładne menu gdzie wybieram sobie Xp/98 i własnie o nie mi chodzi. Jesi zainstaluje normalnie 98 to mi je usunie i będe musiał naprawić to za pomocą instalatora Xp, (niestety nie jest to możliwe gdyż nie mam płytki z win xp).

Jedynym rozwiązaniem jest takie zainstalowanie 98 aby nic nie mieszało w tym boot loaderze.

jak to zrobic ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa jest prosta jak zainstalujesz 98 to zniknie ci menu wyboru systemu odpalasz kompa z bootowalna plyta xp badz zze startowych dyskietek bierzesz naprawa systemu, konsola wpisujesz komende "fixmbr"

reset i juz z powrotem masz menu z xp i 98

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa jest prosta jak zainstalujesz 98 to zniknie ci menu wyboru systemu odpalasz kompa z bootowalna plyta xp badz zze startowych dyskietek bierzesz naprawa systemu, konsola wpisujesz komende "fixmbr"

reset i juz z powrotem masz menu z xp i 98

ewentualnie fixboot x: (x to partycja ktora chcesz dopisac)... ale zadna z tych metod nie dziala na 100% :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapisz sobie poprostu treść pliku boot.ini (to jest bootloader) i potem podmień ją w miejsce gdzie 98 wrzucił swoją treść. BTW - po instalacji 98 na XP (na inną partycję offcourse) menu Ci nie zniknie. Poprostu defaultowo będziesz miał uruchamianie 98, a nie XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi