wilczek Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 jak zainstalować win 98 SE ale nie nadpisał się/usunoł boot loadera. niedawno wysypał mi się 98 (i tak pracuje na XP a 98 był do oglądania TV) i musze go przeinstalować. Na początku mam takie ładne menu gdzie wybieram sobie Xp/98 i własnie o nie mi chodzi. Jesi zainstaluje normalnie 98 to mi je usunie i będe musiał naprawić to za pomocą instalatora Xp, (niestety nie jest to możliwe gdyż nie mam płytki z win xp). Jedynym rozwiązaniem jest takie zainstalowanie 98 aby nic nie mieszało w tym boot loaderze. jak to zrobic ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staphi Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 a partitionmagic niema bootloadera ? mialbys duzo prosciej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 wolał bym aby zostało to które jest ale w ostateczności może Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staphi Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 lepiej miec jakis zew. bootloader ... nigdy niewiadomo co winda zas wymysli, a wtedy niemusisz kombinowac, instalujesz winde bez zawracania glowy, uruchamiasz progsa i przywracasz wszystko jak bylo przed instalacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Już gdzieś o tym pisałem. Zainstaluj System Commander i po sprawie. Możesz w dowolnym czasie zainstalować dowolny system, nawet win3.11 mając już XP :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Ja też jestem ciekaw gdzie siedzi ten oryginalny (od Windy) bootloader! Czyżby nikt tego nie wiedział? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 Jak to gdzie, w boot sektorze :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 czyli jak to zrobić ?? za pomocą jakiego programu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 Polecam System Comander. Co prawda nie pozwala on na manipulacje w boot sektorze ale umożliwia kilkoma kliknieciami myszki doinstalować dowolny system do dowolnego już istniejącego. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 a boot sector to pliki io.sys i msdos.sys ???? czy jeszcze może coś innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuakeR Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 Cytat a boot sector to pliki io.sys i msdos.sys ???? czy jeszcze może coś innego? LOL. :D Boot sektor to pierwszy sektor partycji (jest w nim kod ladujacy system - w przpadku w9x jest tam kod ladujacy io.sys/msdos.sys). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 nie rozumiem dlaczego LOL- chyba nie dla każdego to jest takie oczywiste!!! Czyli, że po instalacji XP na bazie Win98 bootloader zostaje zaszyty w zmodyfikowanych plikach io/msdos.sys?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 sprawa jest prosta jak zainstalujesz 98 to zniknie ci menu wyboru systemu odpalasz kompa z bootowalna plyta xp badz zze startowych dyskietek bierzesz naprawa systemu, konsola wpisujesz komende "fixmbr" reset i juz z powrotem masz menu z xp i 98 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 Wypada tylko podziękować! To jest sposób o jaki mo chodziło! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob_e Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 Cytat sprawa jest prosta jak zainstalujesz 98 to zniknie ci menu wyboru systemu odpalasz kompa z bootowalna plyta xp badz zze startowych dyskietek bierzesz naprawa systemu, konsola wpisujesz komende "fixmbr" reset i juz z powrotem masz menu z xp i 98 ewentualnie fixboot x: (x to partycja ktora chcesz dopisac)... ale zadna z tych metod nie dziala na 100% :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 jaki K-Pax MATRIX IS REAL< YOU MUST TO BELIEVE SCULLY ;] - NO IT ISN't MATRIX IT IS A WEATHER BALOON Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 Zapisz sobie poprostu treść pliku boot.ini (to jest bootloader) i potem podmień ją w miejsce gdzie 98 wrzucił swoją treść. BTW - po instalacji 98 na XP (na inną partycję offcourse) menu Ci nie zniknie. Poprostu defaultowo będziesz miał uruchamianie 98, a nie XP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...