Skocz do zawartości
KvM

Temperatura chipsetu a temperatura procka

Rekomendowane odpowiedzi

a w zasadzie a temperatura odczytywana przez czujnik podprockiem. No właśnie... po wyłączeniu wiatraka wiejącego na chipset temperatura chipsetu wzrosła o 10 stopni, a temperatura odczytywana przez czujnik pod prockiem o 5 - całkiem spory przyrost no nie? Wątpię aby to procek bardziej się grzał. Podejrzewam, że po prostu nagrzewa się całe mobo, a wraz z nią czujnik... Co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zawsze lechoo !

moje atyczne mobo ma czujnik proca , chipsetu i dodatkowy termistor na kablu, wszystkie są obsługiwane przez chip winbonda.

jeżeli chodzi o dokładność diody termistorowej, troszkę w nią wątpie. miałem ją kiedyś przyklejoną między radiatorem a rdzeniem ( dotykała niemal rdzenia ), czujnik odpowiedzialny za proca pokazywał mi jakieś 34*C, a termistor 19*C 8O , temperaturka w pokoju - coś około 25*C.

fajnie by było, gdyby moje AC dało radę schłodzić kloca do temp poniżej temp otoczenia :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzies na overclockers.com widzialem ze koles po zalozeniu radiatorow na rozne scalaki na plycie glownej uzuskal nizsza temp procka

wg mnie to chyab zaczyna sie grzac plyta i znia tez procek

moja plyta teraz lezy wlasnie wczoraj przykleilenm do stabilizatorow napiecia oraz scalaka odpowiedzialengo za poprawne taktowanie procka wilkie radiatory a i na chpset plyty zalozylem wielki radiator z wiatrem

jak to odpale to bede widizla jakie mam nowe mozliwosci oc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...