Skocz do zawartości
L.S.K

Kupić, czy nie kupić? Czekać, czy nie czekac?

Rekomendowane odpowiedzi

Witka!!!

Sprawa jest tak, że przymieżałem sie do kupna new compa jakos w lutym. Czemu w tedy po dobno ceny torche ida w dół po gwiazdce (hmm ciekawe czy to prawda, co sądzicie?)

Planuje przeznaczyc na procai płyte głowną 800-900 zł, bo moim zdnaiem nie opłaca siek upowac nowości, a starocia tez nie chce. (po drugie kasa :P)

Jadnak nie wiem czy to sie nie przyspieszy, co mi nie do końca pasuje. Chodzi mi o tego bartona mobile 2500+ głosno o nim i zastanawiam sie czy jest sens kupienia go. Koles na allegro sprzedaj całkiem dobra serie podobno http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34382792 albo jeszcze lepiej bo taniej http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34651132.

Jednak czy warto, moze poczekac do przełomu stycznia/lutego i wtedy cos kupic (moze jakis A64, ale one drogie jeszcze, lecz moze własnie stanieją).

Zastanawiem sie poprostu czy to jest az taka super okazja z tym mobile, bo jakoś nie jestem do konca pzekonany. Troche przestazały juz chyba? ALe zarazem sprawdzony :)

Wsumie ten barton byłby spox jako moje poczatki w o/c ale na innych tez mozna zaczynac:)

I co robić?

Kupić, czy nie kupić?

CZekać, czy nie czekać?

O to są pytania?

A i jeszcze:

posiadma teraz athlona 1333 i zastanawiam sie czy duzy skok wydajnosci bedze jak kupie tego proca? (jak wielce zauważalny).

Za wszelkie opinie z góry dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio potaniały athlony 64 i za 900 zł można by było dostać płytę i procka. Ale nie napisałeś nic o pamięciach. Jeżeli masz ddr 266, to oprócz płyty i procka musisz też kupić pamięć, bo kręcenie mobila na fsb 133MHz mija się z celem. Napisz jakie masz pamięci i ile.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci ddr2 i płyty już są, tyle że nie na socket a i socket 754.

Zestaw na socket 754 (athlon 64 2800+ i np. abit kv8pro) kosztuje ok 950 zł, więc więcej niż podałeś. Jednak oszczędność przy zakupie 2500+ mobile nie będzie duża, bo dobra płyta na socket a też kosztuje ok. 400 zł, a sam procesor jest nieco ponad 100zł tańszy od najsłabszego athlona 64. Może warto rozważyć dopłatę do zestawu z 64 bitowym procem?

Co do pamięci, to w tej cenie dobrym wyborem będą hynix d43.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zastanowiłem sie i poczytałem jeszcze troche to i owo. Stwierdzam ze wstrzymam sie do końca stycznia. Co nagle to po diable i żeczywiście rożnica cenowa teraz jest nie duża i bedze mam nadzieje mniejsza, a zawsze ma sie cos co bedze działać w przyszłości.

Dzięki Złoty za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi