grosikboss Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 No tak. Ale będę miał jeszcze dwa a nawet 3 wentylatory na dole. Jeden jest w bocznym panelu i będzie wiał na grafikę zimne powietrze. A z tyłu będą zamontowane 2 x 80 które będą wyciągały powietrze z obudowy. I tak myślę, że dwie 120 będą wciągały zimne powietrze z góry na nagrzewnicę a później te 80 będą wyrzucały je z tyłu obudowy. Ale mogę się przecież mylić :) Dlatego proszę o opinie jeszcze kogoś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 W zasadzie mogloby tak byc jak piszesz, ale IMHO troche za duzo tych wiatrakow jak na WC, nie uwazasz? No chyba, ze chodzi Ci bardziej o osiagi. Ja wlasnie przerabiam swoj uklad i staram sie, zeby - oprocz tych w zasilaczu - zostal tylko 1 wentyl na shroudzie, dmuchajacy jednoczesnie na grafike i chipset z niebieskim zalmanem (na moim nforsie jest to mozliwe:) ). A w ogole to chodzi mi po glowie polpasywny zasilacz, tylko ze to drogie i chyba nie do konca takie super jak w materialach reklamowych ;). Ale oczywiscie co kto lubi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 Witam! ja tez mam zamiar montowac niedlugo WC i nagrzewnice tez mam zamiar dac na gore... myslalem nad czyms takim zeby z tylu dac 2 wentyle 80X80 zeby wialy DO SRODKA obudowy, a na nagrzewnicy od dolu zamontowac 1-2 12X12 zeby wialy w strone gornego panelu przez nagrzewnice i na zewnatrz przez wyciete dziury... czy to dobry pomysl??? Grosik stawia tutaj na najlepsze chlodzenie nagrzewnicy bo na nia bedzie padac zimne pow z zewn a ja raczej tak wysrodkowuje zeby schlodzic najpierw wnetrze kompa co nie podniesie raczej duzo temp powietrza i to powietrze dac na nagrzewnice i na zewn.. nie wiem co lepsze czekam na odpowiedzi =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 Trochę dużo wiem. Ale będą chodzić na 5V wszystkie, więc myślę, że będą ciche. Ja mam zastosowane 3 bloczki. No i teraz nie wiem. Gdybym zrobił wentylatory, które będą wyrzucać ciepłe powietrze górą to będą brały ciepłe z obudowy przez nagrzewnicę i na zewnątrz. Przecież to pogorszy moje osiągi. A gdy zastosuje, że wentylatory będą tłoczyć powietrze z góry a dwa z tyłu będą je wyciągać to w środku powinno być chłodno i nagrzewnica będzie dobrze chłodzić. Ale mogę się mylić w końcu to moje pierwsze WC. A chce żeby było dobre bez niepotrzebnych zmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 (edytowane) Tak, tylko wez pod uwage, ze chlodzone woda elementy oddaja niewiele ciepla do otocznia, wiec w tej obudowie bedzie sporo chlodniej niz przy chlodzeniu powietrznym. Zasysane bedzie takze powietrze znad samej podlogi, wiec najchlodniejsze. Zreszta w kazdej chwili mozesz przeciez odwrocic wentylatory na nagrzewnicy i sprawdzic ile tak naprawde tracisz (lub zyskujesz). Wydaje mi sie, ze niewiele. Poza tym trudno stosowac tu jakies uogolnienia. Kazdy komp jest inny i gdzie indziej stoi. U mnie Twoj sposob nie sprawdzilby sie raczej, poniewaz komp stoi w rogu pomieszczenia, jest to big tower i kilka cm nad nim jest blat z biurka. Wyrzucone cieple powietrze z tylu byloby wiec ponownie zasysane przez wentyle na gorze obudowy itd... Sa to oczywiscie rozwazania czysto teoretyczne. najlepiej po prostu zlozyc uklad i sprawdzic. Czasem mozna sie zdziwic :) Ja zaczalem zabawe w WC, zeby sie wentyli pozbyc, a mialem czego, bo moich 7 80tek nawet na 7 i 5V w sumie robilo niezly szumek. Edytowane 16 Stycznia 2005 przez Subvoice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 Moja obudowa stoi koło biurka niczym nie jest ograniczana. Oprócz ścianą z tyłu, :) ale jest od niej odsunięta o dobre 15cm. I teraz sam nie wiem. Kiedy przykładam rękę do otworów a w środku obudowy nic nie ma, bo jest przygotowywana do WC to czuję ciąg. Czyli powietrze bez wentylatorów śmiga z dołu do góry. Tylko tak. Jeśli już bym odwrócił te wentylatory to lepiej zamontować je pod nagrzewnicą czy nad. Już mam wycięte dziury i wszystko jest przygotowane do założenia wentylatorów, nad ale jak by się pokombinowało to by się dało je zrobić pod. Tylko w tedy przeszkadzały by mi końcówki od nagrzewnicy i należało by wszystko przesunąć. I mogło by się zdarzyć że by się nie zmieściły dwie 120. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 Ja swego czasu zrobiłem to tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makarek Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 (edytowane) :) kiedys poruszyłem ten temat,według moich :) badan :) wentyle od dołu (3stopnie mniej) mają dmuchać ,ssanie gorzej im wychodzi,przegroda miedzy nimi nie daje żadnych rezultatów.podsumowanie:dwie 120 puszczone na 7v i jet spoko ps a te kominy w łaziskach dalej tak smierdzą?? Edytowane 16 Stycznia 2005 przez makarek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 Czyli układ jest bardziej wydajny, gdy wentylatory są zamontowane pod nagrzewnicą i ciągną powietrze z obudowy i wyciągają ją na zewnątrz górą. A ja miałem plan zamontować dwa wentylatory, które będą dmuchać na nagrzewnice od góry i wtłaczać powietrze do obudowy a tyle wentylatory miały by za zadanie wyciąganie ciepłego powietrza z obudowy. Czy mój sposób nie był by bardziej wydajny. Pomijam aspekt ciszy :) Trudno to opisać słowami dymu jest więcej niż powietrza :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 Pomoże ktoś ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartool Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 a nai emozesz tego zrobic w 2 strone ? czyli wentylz tylu bedzie wial na nagrzewnice... a z gory mozna jeszcze jakies wentyle wyciagajace dac... tylko nie wiem czy nie bedzie ten wentyl z tlu zaciagal za duzo cieplego powierza z zasilki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 No raczej się tak nie da bo mam MEDIUM TOWER. I miejsca w niej aż tak dużo nie ma :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 Metoda organoleptyczna wykazała w moim układzie jedno: wentylator wyciągający powietrze z nagrzewnicy (czyli tak jak u Ciebie te na górze) jest wydajniejszy niż wpychający (czyli ten wiejący na nagrzewnicę). Oczywiście dużą rolę gra w tym szczelność shrouda, ale po sprawdzeniu obydwu rozwiązań wyszło 1-2* lepiej na rzecz tego pierwszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 Czy jeśli dobrze rozumie mam nawet nie zaczynać zabawy z układem, który opracowałem sobie w głowie: dwa wentylatory zasysające powietrze z góry dmuchające na nagrzewnicę. A dwa kolejne wyciągają to powietrze z obudowy tyłem. Mam zbudować układ podobny do tego rysunku: Ale jak już wcześniej zadałem pytanie czy mam montować dwie 120 czy wystarczy jedna. Wymiary mojej nagrzewnicy to: Długość – 20cm bez zbiorniczków, szerokość to 12,5cm a grubość to 5cm. Dwie 120 się nie mieszczą zwłaszcza, jeśli mają zostać zamontowane pod nagrzewnicą gdzie wychodzą końcówki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Na pewno drugi układ jest bardziej zgodny z zasadami fizyki. Tylko wentylatory daj na górze!!! Czyli wentylki mają wyciągać powietrze z obudowy poprzez nagrzewnicę. I koniecznie shroud - bez tego specjalnie nie pogadasz. A co do zamocowania 2 wentylatorów to są dwie możliwości: 1) zastosuj jeden - powinno być wystarczająco wydajnie. 2) możesz poprzez odpowiedni kształt shrouda zamontować dwa wentylatory - wystarczy że zbudujesz taką "piramidkę" na dwóch bokach dając wentyle - ale to oczywiście trochę więcej roboty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 :) kiedys poruszyłem ten temat,według moich :) badan :) wentyle od dołu (3stopnie mniej) mają dmuchać ,ssanie gorzej im wychodzi,przegroda miedzy nimi nie daje żadnych rezultatów.podsumowanie:dwie 120 puszczone na 7v i jet spoko 1220537[/snapback] No a niektórzy piszą, że lepiej umieścić wentylatory pod nagrzewnicą wtedy dmuchają powietrzem z środka obudowy przez nagrzewnicę. A nie wyciągają przez nagrzewnice powietrze z obudowy? Ma ktoś jeszcze na ten temat jakieś zdanie. Bo sam się już gubię w rozwiązaniach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KloN Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 No a niektórzy piszą, że lepiej umieścić wentylatory pod nagrzewnicą wtedy dmuchają powietrzem z środka obudowy przez nagrzewnicę. A nie wyciągają przez nagrzewnice powietrze z obudowy? Ma ktoś jeszcze na ten temat jakieś zdanie. Bo sam się już gubię w rozwiązaniach :) Popieram Nazir123, wentyle nad nagrzewnicą ciągnące do góry. Trochę bez sensu wydaje się tłoczenie zimnego powietrza przez górę obudowy, jak już musisz to daj jakieś wiatraczki tłoczące powietrze do środka na dole budy. U mnie powietrze przez nagrzewnice przeciągają 3 crystal fany na 5V, ledwo się kręcą, ale efekt jest b. zadowalający. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Czyli układ ma być taki: KloN a masz może zdjęcia swojego układu byś mi wysłał na pocztę zobaczę jak to u Ciebie śmiga :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KloN Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 KloN a masz może zdjęcia swojego układu byś mi wysłał na pocztę zobaczę jak to u Ciebie śmiga :) Taki układ wygląda lepiej, tylko zasysanie dałbym z przodu na samym dole cobyś sobie powietrza z zasiłki do środka nie zaciągał A co do mojego to nie wiem, czy się dobrze zrozumieliśmy. Moja nagrzewnica stoi na budzie bo mi sie do Chiefa MX'a nie zmieściła, a poza tym bym nie przeżył 'krojenia' mojej pięknej obudowy :D . To nie jest samochodówka, więc wygląda na tyle akceptowanie, że może być widoczna, muszę tylko jeszcze pomalować nóżki od shrouda, bo są drewniane i się nie komponują z resztą. Ruch powietrza w środku wymuszam dwoma 80'tkami na 5V. A fotkę mogę zrobić, tylko będę musiał jakieś lepsze dojście do kompa utorować B) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 Tak tylko, że z przodu na dole nie mam miejsca tam stoi rezerwuar z pompką. Na górze już mam wycięte miejsca na wentylatory, :) które teraz będą ssać powietrze z środka obudowy. Powietrze będzie wtłaczane do środka przez dwie 80. Jedna będzie z tyłu lub z przodu jeszcze nie wiem. A druga będzie z boku. Będzie dodatkowo wiała na kartę graficzną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 W związku z PW opisuję jak to jest (było- bo buda sprzedana) u mnie. Ogólny schemat: Nagrzewnica (niestety nie wiem od jakiego samochodu była- wymiary podobne do fiaciorówki) nad nią dwa wiataki 120x120 wyciągające powietrze. Pod nagrzewnicą kartonowy shroud montowany w zatoce 5.25" przylegający od dołu do nagrzewnicy- jego wlot i nagrzewnicę zasłania stylowa B) "kratka": Całość prezentowała się tak: Powietrze wpadało frontem, przelatywało przez nagrzewnicę i wylatywało górą za sprawą dwóch 120x120 na 5-6V (nie mierzyłem- były na regulatorze obrotów). Wadą takiego razwiązania jest zajętość trzech zatok 5.25" przez system chłodzący (wentyle, nagrzewnica, shroud)- w przypadku midi tower zostaje jedno wolne miejsce 5.25". Topic o powstawaniu mojej obudowy jest TUTAJ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Nareszcie ktoś pokazał mi światełko w tunelu dzięki mechl!n. Zbuduję coś na wzór twojej konstrukcji mam nadzieje, że się nie obrazisz. Tak się tylko zastanawiałem czy z przody gdzie będzie wlot do shroud-a zamontować mały wiatraczek 40x40, który będzie wciągał a dwie 120 będą wyciągały. Czy raczej szkoda prądu dla tego wiatraczka? Mam obudowę CHIEFTECA i z przodu mam klapkę w której są otwory. Mam nadzieje że takie otwory wystarczą do tego aby dwie 120 mogły ciągnąć powietrze. Które będzie z przodu i jak myślę będzie zimne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Cieszę się, że masz już soluszon. Tą czterdziestkę na przodzie to bym sobie odpuścił- tylko zbędnu hałas będzie robiła. W zupełności wystarczą dwa 120x120 (pod warunkiem, że cały układ będzie dobrze uszczelniony). Jeśli dolny shroud zmieści Ci się z jednej zatoce 5.25" sugeruję wykonać go na bazie zaślepki- wyciąć w niej duży prostokątny otwór (zostawić tak z 5mm po brzegach) i od śrogka wkleić siatkę maskującą np czarną (do dostania w motoryzacyjnych, ewentualnie allegro). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...