Eskalon Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Mam problem z dyskiem samsunga SP0812N 80GB 8MB c. ATA133. Dysk mam podzielony na 2 partycje. Na jednej z nich znajduje się Windows XP Proffesional z SP1. Kiedy w eksploratorze klikam na ikonke dysku C lub D i wybieram właściwości, aby sprawdzić ilość wolnego/zajętego miejsca, natomiast gdy ( odnosi się do 1 i 2 partycji ) zaznaczę wszystkie pliki to ilość zajmowanego miejsca różni się i to znacząco bo ginie mi ok 2GB. Nie mam żadnych wirusów czy skompresowanych dysków. W opcjach folderów mam zaznaczone pokazywanie wzystkich plików. Sformatowałem partycje C zainstalowałem Windowsa na nowo ale to samo się dzieje ( nawet gdy zmieniłem system plików NTFS->FAT32 ). Sprawdzałem dysk scandisk`em, norton`em dd, defragmentowałeem i nic. Proszę o pomoc bo nie mam pojęcia o co chodzi? PS może ktoś z was wie skąd ściągnąć programik do tego dysku aby odblokować udma6 ( tylko nie ze strony samsunga bo tam tego nie ma ( brak strony ) ). Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 plik wymiany kosz ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskalon Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Niestety nie to sprawdzilem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
icem@n Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 a przywracanie systemu, masz w systemie, jak cos to jeszcze zostala hibernacja ktora potrzebuje 2x tyle ile masz pamieci ram, ale stawiam na przywracanie systemu, poprostu masz kolo 1 GB przeznaczonego na partycje na punkty przywrucenia sys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskalon Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 tak zgadza się, wyłączyłem ale nadal go brakuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 Nie jestem pewiem która wartość pojemności wziałeś bo sa 2: Rozmiar danych-czyli ile dokładnie dane ważą. Rozmiar na dysku-Ile na dysku zajmuja te dane ( roznica wychodzi z tego jaki masz rozmiar klastra a jak masz duzo plików np zdjęc to wychodza takie numery) Windows zawsze mierzy rozmiar na dysku a nie ile to tak na prawde waży. I twoj dysk na pewno nie jest uszkodzony. Np u mnie mam Rozmiar danych :2.44 gb Rozmiar na dysku : 2.69 gb czyli "wcieło" mi 250 mb a plików nan 28 tysięcy z chakiem .(głownie zdjęcia) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskalon Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 Tak podaje 2 wartości rozmiar danych i rozmiar na dysku, ale ilość zajętego miejsca na dysku ( w właściwościach ) różni mi się dość znacząco ponieważ brakuje ok. 1,5GB a nie mam aż tylu plików na dysku. A to postępuje im więcej mam tym więcej mi ubywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskalon Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 rozmiar: 43,3 GB (bajtów: 46 509 034 911) rozmiar na dysku :43,3 GB (bajtów: 46 521 966 592) we właściwościach : zjęty obszar :48 310 288 384 wszystko w bajtach jest to 2 partycja windows nic na niej nie ma ( plików wymiany, hibernacji, przywracania nic ) Sprawdzalem u kolegów u nich pokazuje prawidłowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 Może masz zainstalowany i uruchomiony Norton Recycled Bin (czy jakoś tak). MS ScanDisc potrafi tworzyć duże ukryte pliki. Jeśli masz ustawione "ukryj chronione pliki systemowe...." to explorer ich nie zliczy a miejsce na dysku (we właściwościach dysku) będzie zajęte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskalon Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 to wszystko się wyjśniło nie weim dlaczego to przeoczyłem Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...