Skocz do zawartości
daru

Wyjście TV na ATI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z obrazem wyświetlanym na TV. Karta R9550XT, stery Catalyst 4.10, wyjście s-video (na 7 pinów). TV 60 Hz + Eurozłącze. Kabel 3 mb, Eurozłącze - s-video (4 piny) + mini jack (do foni). Format sygnału Pal-B.

Problem to czarno - biały obraz

Wyczytałem gdzieś na forum żeby połączyć 3 i 4 pin złącza s-video i pomogło pojawiły się kolory. Jednak obraz ma bardzo małą jasność. Co ciekawe na tym samym kablu i GF 4 MX - stery Detonator 61.77 obraz był zdecydowanie lepszy oraz kolorowy bez modyfikacji kabla. Wystarczyło w ustawieniach wybrać rodzaj złącza (do wyboru s-video, composite i coś tam jeszcze). W Catalystach nie ma opcji samodzielnego wyboru rodzaju złącza :( . Podobno przy eurozłączu w TV sygnał video powinien wychodzić z karty dwoma pinami :?

Czy ktoś może zapodać jak dokładnie zmodyfikować kabel, albo jeszcze lepiej połączyć dziurki w wyjściu TV na grafie.

Instrukcja zaleca zkup odpowiedniej przejściówki, rzecz jasna nie do kupienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro można kupić taki konwerter z svideo na chinch lub odwrotnie jak kto komu pasuje. W tym czymś jest jakiś filtr który powoduje, że kolor jest. Cena 6,90 zł. A może powiesz jak skonfigurowałeś że karta wysyła Ci obraz na TV. U mnie za pana walca nic się nie daje zrobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro można kupić taki konwerter z svideo na chinch lub odwrotnie jak kto komu pasuje. W tym czymś jest jakiś filtr który powoduje, że kolor jest. Cena 6,90 zł

no to jeszcze trzeba kupić eurozłącze z wejściem na chinch-e, ja mam eurozłącze - kabel - s-video tyle że bez wspomnianego przez ciebie filtra.

A może powiesz jak skonfigurowałeś że karta wysyła Ci obraz na TV. U mnie za pana walca nic się nie daje zrobic

Właściwości: Ekran - Ustawienia - Zaawansowane - zakładka Ekrany - ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>sz przycisk przy TV

później

Właściwości: Ekran - Ustawienia - Zaawansowane - zakładka Nakładka - przycisk Opcje Trybu Teatralnego - Tryb Wyświetlania Nakładki - np. Teatralny tj. na TV wyświetla film a na monitorze możesz robić cokolwiek pod Windows

albo

Właściwości Ekran:Ustawienia - Zaawansowane - klikasz ekran 2 - zaznaczasz powiększ polpit Windows do rozmiarów tego monitora - możesz przeciągać okna pomiędzy monitorem i TV, np. uruchamiasz program do odtwarzania filmów przeciągasz go na ekran TV i maksymalizujesz, film leci na TV a na monitorze możesz normalnie pracować z innymi aplikacjami

Oczywiście musisz podłączyć kabelki, wszystkie zmiany zadziałają po kliknięciu zastosuj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...tez mam cz-b obraz :[ i zmiany formatow obrazu nic nie daja na PAL-D czy PAL-B...poza tym nie wiem czy to ma znaczenie, ale jak w ustawieniach karty daje "IDENTYFIKUJ", to zarowno na monitorze mam 1 i na TV mam 1, a powinno byc oczywiscie: monitor to 1, a TV to 2. i za cholere nie moge tego ustawic?! a poza tym sam WIN mi nie wykrywa podlaczonego do S-VIDEO telewizora, "widzi" go dopiero jak zaznacze opcje "WYMUSZAJ WYKRYWANIE TV" ale moze to nieistotne...

...z gory dzieki za sugestie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...