Skocz do zawartości
muciek

Kilka pytań dotyczących Fc na karte graficzną ?

Rekomendowane odpowiedzi

wiem że temat Fc był poruszany juz wiele razy tylko są zawsze strsznie przepchne i znalezienie tam czegos graniczy z cudem ;)

A więc mam kilka pytań, buduje właśnie własne Fc do karty graficznej, tak na dobry poczatek :D a więc:

1.Czy za parownik na karcie graficznej moze posłużyć zwyłky blok wodny oczywiecie bez pleksy ;) nieco przerobiony (zamiast cyny twarde spawanie)

2. ile kapilary potrzebuje do chłodzienia karty graficznej na zegarach 250/200 (rdzeń, pamięc) jest to geforce 5200 fx, kapilara 6 mm, a może inna ?

3. Gdzie mozna się zaopatrzyć w wałbrzychu lub gdzieś w internecie w takie zeczy które śa potrzebne nowe, jak filtr itd.

4. Czym mozna zastąpic rurke ssącą, czytałem o tych wężach stalowych ze stalym "pancerzykie,"(sorx nie wiem jaka to nazwać ;) ) ale nie stać mnie na nie :(

5.Czy w parowniku są 2 wloty tak jka w bloku wodnym czy inaczej , ponieważ na zdjeciach nigdy nie moge tego zobaczyć ;)

dziękuje WSZYSTKIM za pomoc, ale byłbym uradowany jak swojego posta zamieścił by berkut :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O dzienki, a czy na karte mógłby byc taki parownik, zreszta twojego autorstwa:

Dołączona grafika

tylko jest jedem problem, niewiem czemu jacys durni goscie wymysli tak ze jądro karty jest do dołu i niewiem czy zanim freon podpłynie do parownika będzie sie skraplał wmiare blisko rdzenia a czy nie przy samym "wlocie" ?

Dołączona grafika

osyc podoba mi się ten pierwszy ale go trudno wykonac jak na moje umiejetności i na karte graficzną, wykonam takiego jak berkut i łatwy i zgrabny

chillego1

tak tak tez sie z Tobą zgadzam :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak se myślałem czy do procesora kart graficznej dodać fc jakoś na pamięci. Ja bym zrobił wfc zszedł do tych -20 stopni i zrobił na gpu i mem. Swego czsu bowman na xs robił chłodzenie na swego radeona 9500pro, w postaci zagiętych rurek i przylutowanych grubszych blaszek w miejscu gdzie są pamięci. Oczywiście zdaje sobie sprawe ile by było problemów z zaizolowaniem tego ale wg mnie gra warta świeczki. A i trza by było zobaczyć czy jest to opłacalne. Berkut mówił np że w swoim GeForce 6800 GT bez względu na temperature pamięci dalej nie da sie podkręcić. No ale 6800 to nie 5200 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi