Skocz do zawartości
Jeshua

Roznice miedzy RAID 0 i 1 oraz jak przelaczyc RAID na IDE

Rekomendowane odpowiedzi

...mozecie mowic co chcecie - ale pytam bo jest to kolejna rzecz o ktorej mam raczej blade pojecie - a poprzez SZUKAJ niewiele sie dowiedzialem (sam nawet pytalem ze 2, 3 razy). Pierwsza czesc pytania jest jasna: nie wiem czym rozni sie 0 od 1 i na czym polega ich polaczenie w 1+0. Druga czesc pytania to jak przelaczyc RAID na zwykle IDE (poprzednio mialem ASUS'a 133 i nie mialem tego problemu - tam robilem to 2-ma zworkami). W obecnej plycie mam tylko opcje WYLACZENIA RAID jedna zworka i koniec... przelacznika to ja tam nie widze, a sam ASUS ma mnie gdzies... kurde a tak liczylem na renome tej firmy... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"RAID 0

Wielu ludzi nie uważa poziomu 0 za prawdziwy tryb RAID, ponieważ niesie ze sobą zwiększone ryzyko utraty danych. RAID 0 to nieco więcej, aniżeli tylko przechowywanie danych na dwóch, lub większej liczbie dysków, w tak zwanych paskach (ang. stripes), analogią tutaj jest zamek błyskawiczny. Całą ideą jest połączenie pojemności wszystkich dysków zwiększając jednocześnie wydajność za pomocą dystrybucji danych po wszystkich napędach tak, by dane te mogły być odczytywane równolegle.

Tryb ten jednakże nie ma żadnych zabezpieczeń przed awarią, więc jeden wadliwy dysk może przynieść w efekcie całkowitą utratę wszystkich danych.

RAID 1

Tryb 1 jest odpowiednikiem trybu 0 i ma na celu podniesienie bezpieczeństwa danych. W tym trybie dane są w prosty sposób kopiowane na drugi dysk, tworząc w ten sposób tzw. odbicie lustrzane (ang. mirror).

Ta konfiguracja nie jest szybsza od pojedynczego dysku, ale zapewnia doskonałe bezpieczeństwo danych. Jeżeli jeden dysk ulegnie awarii, system wciąż będzie mógł pracować.

RAID 0+1

Tryb ten łączy dwa powyżej opisane tryby. Najpierw tworzony jest zestaw paskowy (ang. stripeset) z dwóch dysków. Następnie stworzone zostanie odbicie lustrzane tego zestawu na dodatkowej macierzy, która przejmie na siebie pracę w przypadku awarii podstawowego zestawu paskowego."

http://www.tomshardware.pl/storage/01q4/011023/ bo sam nie jestem aż taki mądry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kurde - na az taka odpowiedz to nie liczylem - SUPEROWA, dzieki... Jeszcze tylko mi zostalo sie dowiedziec cos o PRZELACZENIU RAID w IDE. Czy nikt tu nie mam A7V333? Kochani bosie zarycze ze zlosci nad ta plyta :(

to zależy czy Twoje mobo obsługuje taką funkcje jak praca raid jako ide

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czegos tu nie pojmuje.. Asusa A7V333 swietnie znam. Ale o co chodzi z tym "przelaczaniem"?.. Albo, uzywajac tych gniazd wyzej i kontrolera Promise tworzysz raid (szczegoly sa w manualu), albo wylaczasz w Setupie BIOS-u "Onboard ATA Bios" (jakos tak - musze screenshoty zrobic), i korzystasz z czterech kanalow IDE ATA-133. W czym problem? Osobiscie zawsze to wylaczam (wkurza mnie dlugie wyszukiwanie dyskow). Ale wole plyty "z RAID-em", niz te "z muza", bo to moze sie zawsze przydac, zas ta "pseudo-muza" - raczej nie.. Ceny sa te same.

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ale o co chodzi z tym "przelaczaniem"?.. Albo, uzywajac tych gniazd wyzej i kontrolera Promise tworzysz raid (szczegoly sa w manualu), albo wylaczasz w Setupie BIOS-u "Onboard ATA Bios" (jakos tak - musze screenshoty zrobic), i korzystasz z czterech kanalow IDE ATA-133. W czym problem?

--  

Chodzi o to Pitur, ze wyszukiwanie dlugie to i mam - natomiast KAZDY Windows wykrywa te porty jako RAID, a nie jak w przypadku mojej poprzedniej plyty (ASUS a7V133) jako IDE CONTROLER - no i walcz z takim gownem. W tej starej plycie nawet DOS widzi wspomniane porty - bez dodatkowych sterow, a na tej moge zapomniec o zrobieniu obrazu dysku Ghostem - jesli mam do RAIDa podlaczony drugi HDD. Juz pomijam fakt ze w bosie jest wszystko OKI - jest wlaczona odpowiednia opcja - ale moze ja juz za glupi jestem na takie plyty :( zalamka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to Pitur, ze wyszukiwanie dlugie to i mam - natomiast KAZDY Windows wykrywa te porty jako RAID, a nie jak w przypadku mojej poprzedniej plyty (ASUS a7V133) jako IDE CONTROLER - no i walcz z takim gownem. W tej starej plycie nawet DOS widzi wspomniane porty - bez dodatkowych sterow, a na tej moge zapomniec o zrobieniu obrazu dysku Ghostem - jesli mam do RAIDa podlaczony drugi HDD. Juz pomijam fakt ze w bosie jest wszystko OKI - jest wlaczona odpowiednia opcja - ale moze ja juz za glupi jestem na takie plyty :(  zalamka...

Zaraz.. :-). Po prostu wylacz (daj na "Disabled") ten "Onboard ATA BIOS", i zrob redetect w Windows (powinno juz wystartowac szybko). Polecam Ci albo Win2000 z min. SP2, albo Win XP, albo dystrybucje Linuxa z obsluga ATA133 (niestety, ani 98, ani ME jej nie ma), i bedziesz mial "zwyczajne" IDE Controller, zas pozostale (te z Promise`a) jako "Promise Ultra133 IDE Conttroller" (w SCSI Devices). Dopoki tego "Onboard ATA" nie wylaczysz, Windows zawsze bedzie RAID-a instalowal.. Dodatkowy problem moze byc w suporcie ATA133 - jesli OS go nie ma, to jedynym wyjsciem jest korzystanie ze sterownikow Promise`a (i RAID`a), ze wszystkimi tego "dobrodziejstami'. Mozesz tez, jesli chcesz, zrobic "downgrade", przelaczajac w Setupie BIOSu kanaly IDE z ATA133 na np. ATA100 (niewiele to zwolni..), tzn. z UDMA-6 na UDMA-5. ATA100 obsluguje chyba nawet Win ME (ale nie jestem tego pewien..)..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pitur :D -oki - wroce do domu i przeoram raz jezcze wszystkie ustawienia. zrobie jak piszesz - moze gdzies jednak dalem knota. Jesli zas chodzi o ATA133 - tonie musze go miec - wystarczy mi ATA100. Tym bardziej, ze mam na jednej z partycji Wina'98SE... stary dzieki serdeczne za wszystkie rady. Masz u mnie Pifo i zagryche jak tylko bedziesz w POZNANIU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tu tak tylko z głupia-franz chciałem spytać: który tryb RAID daje najlepszą wydajność (bezpieczeństwo danych mnie 'wali'..) ?  :oops:

RAID-0 - ale musisz miec dwa takie same szybkie dyski (nie partycje).

Do Joshua: Dziekuje za zaproszenie (bywam na Targach), ale piffo to juz nie na moje zdrowie jest - zre sie z lekami :-)

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... tzn. że muszą być dokładnie takie same!? Lipa... ;)

Czy przeczytales uwaznie tamto pytanie? Jaki wyraz wytluscil Kolega? Czy, Twoim zdaniem macierz np. ze starego Samsunga sprzed lat i wspolczesnego dysku spelni ten wymog? Zwiezla opdpowiedz wymaga precyzji, wydaje mi sie, ze nie uchybilem ani temu, ani temu. Moze Ty odpowiedz dokladniej? Btw. Co to znaczy "Lipa"?..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To samo co kiszka, ryfa, [gluteus maximus] i pyta..  :twisted:  :twisted:  :twisted:

Czyli nie bylo to mile okreslenie w stosunku do mnie :-(. Czulem dobrze. Czy ja usilowalem tu kiedykolwiek kogokolwiek obrazac? Probuje tylko w miare swojej mizernej wiedzy pomagac.. Przepraszam. Chyba czas mi stad zniknac.

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To samo co kiszka, ryfa, [gluteus maximus] i pyta..  :twisted:  :twisted:  :twisted:

Czyli nie bylo to mile okreslenie w stosunku do mnie :-(. Czulem dobrze. Czy ja usilowalem tu kiedykolwiek kogokolwiek obrazac? Probuje tylko w miare swojej mizernej wiedzy pomagac.. Przepraszam. Chyba czas mi stad zniknac.

--

Pozdrawiam

Eeee, nie wiem o co ci chodzi :?:

Tak tylko sobie rzuciłem, bo mam dwa różne dyski. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee, nie wiem o co ci chodzi  :?:  

Tak tylko sobie rzuciłem, bo mam dwa różne dyski. :D

Witam

Rozumiem, ale nie jestem juz, niestety, mlody :-(. Nie wszystkie "smaczki" lapie, wybacz. Zreszta, nie napisalem, ze to MUSZA byc takie same dyski,odpowiedzialem tylko na pytanie, krotko i zgodnie z wlasna praktyka. Zreszta, gdyby ktos zadal "rozszerzone" pytanie, i wyjasnienie bylkoby obszerniejsze. Niestety, praktyka mowi mi takze, ze wiekszosc pytajacych (w realu) to ludzie, ktorzy w jakims 'Komputer Swiat" przeczytali o RAID, i chca robic macierz.. z partycji. (nie znyslam - to fakt). Zas niektore slowa moga miec rozne znaczenia.. Ja to tak odebralem. Co nie znaczy wcale, ze nie mam poczucia humoru :-)

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...