Lipny Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 Witam! Ostatnio zmodernizowałem kompa ("nowa" grafika, więcej RAMu, k. dzwiękowa na PCI) który jest oparty na płycie głównej AT. Właściwie to hybryda ATX i AT (myszka na COM, klawiatura AT, 2 gniazda zasilania: AT i ATX - używane zasilanie to AT). Dokładna nazwa płyty to ATC7300M. Poprzednio używany był na tym sprzęcie Win98 PL(bez SE) i jak się chciało wyłączyć kompa to się pokazywał komunikat "Można teraz bezpiecznie wyłączyć komputer". Po zmianie systemu na Win98 SE PL komunikat ten nie pojawia się. Poprostu czarny ekran. Wszystkie diody się świecą. wentylstory pracują, monitor nie wyłącza się. Widać tylko czarny ekran. Po komunikacie ani śladu. Można coś zrobić aby znów pojawiał się monit "Można teraz bezpiecznie wyłączyć komputer" ? Dodam że w BIOSie parametr "PM Control by APM" jest ustawony na NO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 1. podejrzewam, ze problem byl poruszany na forum wiele razy lub jest cos o tym w FAQ.. prawdopodobnie zarzadzenia energia.. jak zwykle w 98.. jesli komp sie i tak sam nie wylacza, to wejdz do bios i wylacz wszelkie opcje z tym zwiazane (jesli takowe sa) (dopiska: procz tych, ktore juz przestawiles - teraz dopiero zauwazylem ostatnie zdanie) w samym windows tez cos sie przestawialo... przy zarzadzaniu energia.. mam teraz 2003 wiec nie bardzo moge sprawdzic, bo mimo wszystko troche sie te systemy roznia (ja mam angielska wersje ;-) ) no jest jeszcze: - msconfig.exe (w windowsie) - Szybkie zamykanie systemu (Wylacz to) - w sieci jest latka na to.. www.google.pl - 'windows 98 patch' czy cos takiego.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipny Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 - msconfig.exe (w windowsie) - Szybkie zamykanie systemu (Wylacz to) - w sieci jest latka na to.. www.google.pl - 'windows 98 patch' czy cos takiego.. W msconfig nie mam czegoś takiego jak "Szybkie zamykanie systemu"(w zawansowanych nie ma, nigdzie nie ma). Łatka niestety poza zmienieniem jezyka msconfig z PL na ANG też nic nie dała. Co robić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 Jak to nie masz...? Dziwne.. o biosie: http://www.ssi.civ.pl/bios/power_management_setup.php ustaw: ACPI function: Disabled PM control by APM: Enabled pokombinuj z tymi 2 wyzej - kombinacji jest nie duzo - kombinacja 1 wlaczone, 2 wylaczone jest nie prawidlowa - zostaja 3... jeszcze tu opisane, jak walczyc z problemem: http://windows.online.pl/box/shutdown.htm (miedzy innymi, jak wylaczyc szybkie zamykanie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipny Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 Już wiem dlaczego nie ma tego w MSCONFIG. Jak się zainstaluje tego patcha to ta opcja znika. Można za to sprawdzić w rejestrze - "Szybkie zamykanie systemu" jest wyłączone. Znalazłem inną bardzo wyczerpującą temat strone: http://aumha.org/win4/a/shtdwnse.php . Zrobiłem wszystko co było można ale niestety w moim wypadku nie da się rozwiązać tego problemu. Wina leży w biosie płyty (PnP). Próbowałem wszystkich dostępnych w necie biosów ale bez rezultatu. Będe musiał wrócić do Win98 (bez SE). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...