Skocz do zawartości
Paul-pl

Radeon 9800 XT - niedziałające wygładzone cienie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pewnien problem z moją kartą grafiki ,a mianowicie:

Około 3 tygodni temu kupiłem na warszawskiej giełdzie komputerowej (Saphire) Radeon 9800 pro przerobionego od razu przez sprzedawcę na wersję XT (dodali większe chłodzenie , VGA Silencer-nie wiem który model). Wszystko niby ładnie i pięknie ,ale...nie wiem dlaczego cienie we wszystkich grach wygladają paskudnie. Np. włączam grę(dodaną do karty) "Splinter cell : Pandora Tomorrow" ,działa dobrze ,ale cienie są zawsze całe czarne i na ich krawędziach widać paskunde piksele,krawędzie cieni są mocno "ząbkowane". Włączam KOTOR'a ,zaglądam do ustawień grafiki i nie wiedzieć czemu opcja "soft shadows"[wygładzone cienie] jest nieaktywna. Cienie w grze są ostre, wygladają tak jak na moim starym G4MX 440. Chciałem sprawdziću kolegi jak to wygląda(ma geforca 5600 XT). Okazało się ,że u niego są ładnie rozmyte.

Z tego co zauwazyłem w każdej grze cienie na moim sprzęcie są rozpikselowane.Nie wiem czy to ma związek z kartą ,ale odniosłem wrażenie jakby gry miały wiecej błędów...np. z pracą kamery i sztuczną inteligencją przeciwników(czasami stoją jak wryci i nie widzą mnie).Nie pamietam by coś takiego miało miejsce z geforcami. Żadnych artefaktó nie zauważyłem. nie wiem czy mozan uznać za "artefakt" rozjaśnione krawędzie ekranu(dolna i prawą) w grze PoP: Sand of Time.

Próbowałem zmieniać ustawienia sterowników karty na wszelkie możliwe sposoby(próbowałem też coś zrboć w biosie płyty głównej)-nie pomogło.

Instalowałem starsze wersje sterowników(bodajże 3.8 z cd producenta , 4.9 z stronki ATI, aktualnie mam zainstalowane 4.10 od ATI) Używałem przy tym driver cleanra 3.3 ,choc nie wiem czy coś to dało.

Szukałem jakiś wskazówek na różnych stronach i forach, ale nic nie znalazłem. Przejżałem też to forum i jeżeli pomimo to ktoś już o to pytał to przepraszam.

Moj sprzęt: Athlon XP 1900+(właściwie to 1800+ ,nie wiem po co go o tyle podkręcałem:D ) ,Płyta główna (chyba taki model) AD70-SC firmy DFI (obsługuje AGP 4x), 2x 256 mb DDR RAM (nie pamiętam firmy) ,Windows XP Service Pack 2

Byłbym naprawdę wdzięczny gdyby ktoś mi pomógł w rozwiązaniu tego problemu. Kompletnie nie mam pojęcia co mogę z tym zrobić...Czy to możliwe by np. karta była uszkodzona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam Radka takego jak w opisie i też w SC:Pandora mam cienie w bardzo!!! niskiej rozdziałce.... Ale nie wiem czy to błąd (z tego co pamiętam to niektóre gry z konsol mają ochydne cienie!!! jak np. Resident 1 z Game Cuba). Splinter Cell 1 był wydany jakiśczas po premierze i różnił się od wersji konsolowej trochę, sterowaniem, menusami w trekcie gry... A SP:Pandora wyszedł od razu! Bardzo szybko. Całe stery i wogule wszystko żywcem z konsoli więc może to tego wina jest (i że na XBoXie jest Nvidia a gra ta pod Xa była właśnie..) Hmmm ja np. mam tylko problem z Splinterem w cieniach - w żadnej innej grze nie mam tego! (Doom3, FarCry, Painkiller... wszedzie cienie jak żyletka) :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...