rzymo Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 Miałem na dysku pliki z dźwiękiem (niestety poszły z formatem :cry: ) i mam napisany programik, który generuje dźwięk o danej częstotliwości, np. 60 Hz. Jak mogę w inny sposób sprawdzić pasmo przenoszenia sub'a (a konkretniej dolną częstotliwość, którą jest w stanie odtworzyć sub, bo górna to u mnie 120Hz), bo według tego programiku sub odtwarza poprawnie 20Hz, w co raczej nie chce mi się wierzyć 8O Dodam, że tak od ok. 60Hz i niżej wszystko w pokoju "chodzi". Trochę dokładniejsze dane: jest to sprzęt car-audio -> tuba o wymiarach 63x33cm, dwa porty bass-reflex o średnicy 8cm i długości ok. 14-15cm, głośnik SIOUX (nie wiem co to za firma :-) ) 28cm, 250W RMS 4om. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordm4s Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Sprawdz sobie w danych od producenta. Standartem teraz jest chyba 20 (lub 16) hz. Tylko ze to jest granica slyszalnosci i zeby ja slyszec trzeba miec "idealny" sluch. Tak wiec malo kto ja slyszy. tuba o wymiarach 63x33cm, dwa porty bass-reflex Zakaladam ze tube nazywasz tutaj obudowe w ksztalcie tuby (co jest bledem). Jezeli sa dwa otwory to bedzie to obudowa band-pass. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Sprawdz sobie w danych od producenta. Standartem teraz jest chyba 20 (lub 16) hz. Zakladam ze tube nazywasz tutaj obudowe w ksztalcie tuby (co jest bledem). Jezeli sa dwa otwory to bedzie to obudowa band-pass. Tak - obudowa w kształcie tuby :) Możesz mi jeszcze krótko wyjaśnić co oznacza band-pass :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordm4s Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Typ obudowy Tu masz troche o tym : http://www.diyaudio.pl/articles.php?id=9&P...11703745c4d6ae9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 lordm4s ---> Bandpas to obudowa z 2 komorami i głośnikiem wewnątrz a nie z 2 portami B-R ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 lul to taka tuba przenosi 16hz? az sie wierzyc nie chce ;D super drogi suby paradigma za 10000zl przenosza takie czestotliwosci i to jest dobry wynik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Sprawdz sobie w danych od producenta. Standartem teraz jest chyba 20 (lub 16) hz. Tylko ze to jest granica slyszalnosci i zeby ja slyszec trzeba miec "idealny" sluch. Tak wiec malo kto ja slyszy. . No to dałeś popis :lol: . Nie mów nawet, że wierzysz w to co piszesz ?. Dane producenta jako wyrocznia - tiaaa - szczególnie budżetówki (nie wspominając o komputerowych) :). Poza tym tak niskiej częstotliwości (ok 20Hz) raczej się nie słyszy a czuje - co nie znaczy, że dobrej klasy sprzęt nie potrafi wytworzyć dobrego SPL przy powiedzmy 20 Hz. Zakaladam ze tube nazywasz tutaj obudowe w ksztalcie tuby (co jest bledem). Jezeli sa dwa otwory to bedzie to obudowa band-pass. Bzdura - co ma ilość wylotów B-R do rodzaju obudowy ?. :arrow: rzymo Chcąc sprawdzić pasmo przenoszenia musiałbyś posiadać miernik ciśnienia akustycznego. Ustawiasz pewien stały poziom dzwięku (poziom zerowy) i schodząc w dół z generowaną częstotliwością badasz spadek natężenia w stosunku do poziomu "0". Badasz sobie w ten sposób interesujące pasmo i w momencie gdy dzwięk będzie miał spadek -3dB (dwukrotne zmniejszenie głośności) masz w zasadzie ustaloną dolną częstotliwość graniczną. Tu jest właśnie ten istotny punkt, który producenci skrzętnie ukrywają - bo jaki jest pożytek z podanego pasma przenoszenia przy braku podanego spadku (+- dB) ?. Ano żaden. :arrow: Vengeance Eee bez przesady - Servo-15 kosztuje "zaledwie" 5399 zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordm4s Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 P_i_t_t W zyciu nie widzialem bass-reflexa z dwoma otworami (moze widzialem za malo rzeczy :) ) W obudowie band-pass wystepuje min 2 komory i min jeden otwor. Widzialem 3 komory i 3 otwory. Widzialem tez niewielkie dziurki w obudowie ale nie zalicze tego do otworu. Wiec mozna stwierdzic ze jak sie ma dwa otwory to bedzie to bandpass (chyba ze rzucisz mi planami br z dwoma to zwracam honor). A suby robi sie najczesciej jako bandpass. Co do pasma przenoszenia. Sorki za blad. 20 to maja wypasne zestawy. A przecietne maja ok 120 Hz Wybaczcie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 P_i_t_t W zyciu nie widzialem bass-reflexa z dwoma otworami (moze widzialem za malo rzeczy :) ) W obudowie band-pass wystepuje min 2 komory i min jeden otwor. Widzialem 3 komory i 3 otwory. Widzialem tez niewielkie dziurki w obudowie ale nie zalicze tego do otworu. Wiec mozna stwierdzic ze jak sie ma dwa otwory to bedzie to bandpass (chyba ze rzucisz mi planami br z dwoma to zwracam honor). Wybaczcie :) No to żeby nie szukać daleko - rodzimy produkt - przez niektórych dalej uznawany za "max wypas" :P - przykład "wyrafnowanej" konstrukcji B-R z dwoma wylotami :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 SERVO potezny jest:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordm4s Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 no to lol :) ty sie znasz a ja nie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 SERVO potezny jest:) Hehe - no nie bez powodu zabroniono Polpakowi demonstrować go na Audio Show w W-wie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milo Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Hehe z tym pasmem zeczywiscie troche przesadziliscie,ale chłopak wychodzi ze zwykła tubą a wy tutaj dajecie sprzet wysokiej klasy,ja znalazłem takie cos poszukaj moze znajdzies cos tutaj dla siebie http://search.ebay.de/SIOUX_Subwoofer_W0QQ...pertyZ3QQsotrZ2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Milo - niestety nie znalazłem egzemplarza podobnego do mojego... (ale te buty Sioux też fajne :D ) Natomiast przeglądając sieć zupełnie przypadkiem trafiłem na 2 zdjęcia (może w czymś to pomoże): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 zalezy co rozumiesz pod pojeciem pasma przenoszenia.. i dolnej granicy.. dzwieku 20HZraczej nie usłyszysz... to raczej widac po ruchu głosnika... jeśli by na to patrzec to mój sub potrafi przenosić czestotliwosci mniejsze niz 1 Hz :lol: a do poprawnego okreslenia musiałbyś mieć urządzonko mierzące ciśnienie jakie wywołuje głosnik.. i generator tonów od powiedzmy 10Hz do 150 Hz... drzwi i szafy najchętniej ruszają sie w granicach 65..80Hz - przynajmniej te moje :] okna 55..60Hz około 30 to ja juz czuje bas a nie słysze :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...