TasiOZ Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 WITAM Chcem sobie wymienić w tym zasilaczu ten wiatrak co wciąga powietrze do środka ( 80x80x15 ) bo coś terkocze ... Niemam narazie kasiory na papsta i chcem dać ARCTIC COOLING FAN PRO TC na zewnątrz obudowy zasilacza i puścić go na 5V z MOLEX'a ( podobno są ciche ) PYTANIE 1: Czy moge sie pozbyć tego wentyla w chieftec'u odcinając poprostu od niego kabelki ??? PYTANIE 2: skoro ARCTIC COOLING FAN PRO TC będzie puszczony na 5V to nie trzeba się pozbywać tego czujnika temperatury bo i tak sie nie rozkręci zabardzo ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 ARCTIC COOLING FAN PRO TC wcale nie będzie cichszy, a ma 25mm, więc może się nie zmieścić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TasiOZ Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Na drugie pytanie znam już odpowiedź - trzeba w odpowiedni sposób wyłączyć ten czujnik Czy się zmieści ? zmieści się napewno bo go przykręce od zewnętrznej strony zasilacza ( nie od środka ) Ten cieńki wiatrak w zasilaczu coś się skopał bo oprócz przepływu powietrza przez łopatki słychać jakiś dziwny dzwięk wybijający się z szumu budy - tak jakby wsadzić delikatnie kawałek kartki w łopatki ( spróbuje jeszcze go przeczyścić choć niewiem czy mu to coś pomoże ) ARCTIC COOLING FAN PRO TC - na 5V powinien być bardzo cichy - mam taką nadzieje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaL Opublikowano 15 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2004 tez mialem takie terkotanie w chiefie ale z jednym wentylem i dosyc latwo sobie z tym poradzilem ... wystarczy czyms naciskac srodek wentylatora (ale dokladnie srodek tam gdzie naklejka i dosyc mocno) od zewnetrznej strony zasilki ... zrobilem to w ten sposob ze wlozylem kawalek jakiegos plastiku pod grill ... i wszystko gra , choc jak dla mnie to nie po to kupilem chiefa zeby cos terkotalo i zebym musial uzywac takich "dziwnych" rozwiazan ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Dzisiaj z ciekawości zatrzymałem palcem wiatrak na procku (niestety do wymiany, za głośny) i stwierdziłem, że mój Chieftec też "terkocze" 8O (także wiatrak wciągający). Korzystając z Twojego pomysłu, TasiOZ, wywaliłem ten wentyl i na jego miejsce przykręciłem od zewnątrz Artic'a (na 12V, podłączyłem do mobo). Głośność -> po paru godzinach rozkręcił się do ok. 1800-1850 obrotów, czyli dalej go nie słychać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLITH Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Ja mam BeQuiet! 400W i wiatrak pracujący w poziomie wydaje taki sam dźwięk, jak to trafnie ujął TasiOZ "jakby wsadzić delikatnie kawałek kartki w łopatki". Nie chcę go rozkręcać, bo mam gwarancję jeszcze :(, może zabieg kolegi HaL pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shake Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Czy się zmieści ? zmieści się napewno bo go przykręce od zewnętrznej strony zasilacza ( nie od środka ) Można i tak, albo włożyć do środka Zalmana ZM-OP1 - idealnie pasuje :) Mój wciągający na razie tylko przy uruchomieniu kompa dokazuje przez jakieś 30 sekund i milknie potem. Jak przejdzie mu to na ciągły tryb to wymienie wówczas (zalmanik już zakupiony :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...