lordm4s Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 Posiadam Borland C++ 4.52 i mam problem z funkcja sleep. Poczytalem w helpie ale dalej nic. To jest kod sciagniety z helpa : /* sleep example */#include <dos.h>#include <stdio.h>int main(void){ int i; for (i=1; i<5; i++) { printf("Sleeping for %d secondsn", i); sleep(i); } return 0;} Podczas kompilacji wyskakuje error ze nie mozna odwolac sie do funkcji sleep. (call to undefined function sleep .....) Doradzcie co zdrobic aby bylo OK. Z gory dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinEc Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 Posiadam Borland C++ 4.52 i mam problem z funkcja sleep. Poczytalem w helpie ale dalej nic. Podczas kompilacji wyskakuje error ze nie mozna odwolac sie do funkcji sleep. (call to undefined function sleep .....) Doradzcie co zdrobic aby bylo OK. Z gory dzieki za pomoc. Być może kompilujesz program dla systemu Windows? Może masz ustawione w projekcie, że program jest windowsowy? Bo np. w Borland C++ 3.11 jest takie coś w nagłówku: [php:1:a9bdd890a2] #if !defined( _Windows ) void _Cdecl sleep( unsigned __seconds ); void _Cdecl sound( unsigned __frequency ); #endif [/php:1:a9bdd890a2] Czyli nie będzie sleep() jeśli jest program pod Winde... Za to jest Sleep z Windows API jeśli dołączysz <windows.h>. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordm4s Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 Dorzucilem i lipa dalej to samo :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinEc Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 Dorzucilem i lipa dalej to samo :(Co, jak, gdzie?????? Co nie działa Sleep() z Windowsa?? Niemożliwe... Ma być 'Sleep(...)', a nie 'sleep(...)'. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K3310pH Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 a jak dla DOSa to delay( ... ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordm4s Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 sprawdzalem sleep , Sleep , delay przy windows.h i dos.h i nic. Moze by tak zmienic kompilator, tylko na jaki? ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Masz piękny kompilator Dev-C++ który jest 100% zgody z obecnym standardem ANSI C++ a przy tym darmowy i do celów zarobkowych może być uzywany nawet - Full GNU public license - i jest pozatym bardzo wygodny. Wadą jest to że nie ma tylu bibliotek co Borland i nie może robić aplikacji 16 bitowych. Funkcje sleep() można napisać samemu np: ( trzeba dodać na początek #include <time.h> ) void sleep(int czas){ clock_t start; while(start = clock() <= czas);} Może jest trochę chamska ( ta pentla pracuje cały czas ) ale dla upartego moze być. :) Albo poprostu dodać na początek #include <windows.h> i kodzie programu wstawić z wybrany czasem Sleep(czas). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johnjohn Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 a ja polecam Borland Builder, wiem że to już bardziej rozbudowane środowisko, ale jeżeli dobrze ci juz idzie z C++ to nie widze lepszego rozwiązania. Program jest poprostu świetny, duże aplikacje okienkowe powstają w mgnieniu oka, poprostu nie trzeba tracić czasu na niepotrzebne rzeczy. Oczywiście ma to i swoje wady bo polowa kodu jest pisana automatycznie, ale w ten sposób programowanie staje się wręcz proste hhh. A możliwości w środowisku Borlanda tysiące. Przeszedłem już ponad rok temu i polecam. Oczywiście wszysko w zależności od potrzeb... (Borland Builder 6 Personal można ściągnąć za darmo ze strony Borlanda - ale waży trochę) Polecam. aha co do pytania, funkcja Sleep() z windowsa powinna działać, jeżeli nie to coś musi być nie tak poustawiane w kompilatorze. Po dołączeniu windows.h nie powinno być problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 W sumie to co podałem wcześniej powinno być tak : #include <ctime>//...void delay(int ile){ clock_t start ,end; start = clock(); while(1) { end = clock(); if (end - start >= ile) break; }} Czas podajemy w ms. Pomysł jest mój, może się komuś przyda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyker (banan) Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 ja tez mialem ten problem i przegladalem includy i zauwazyulem ze nazwa jest rozpoczeta od tego dolnego myslinika _sleep(); i dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...