Skocz do zawartości
Oort

Maksymalna czestotliwosc pracy zakodowana w Athlonach???

Rekomendowane odpowiedzi

W programiku Asus Probe znalazlem w zakladce Informations i DMI Explorer wlasciwosci procesora, a tam miedzy innymi takie dane:

Current Speed: 1400 MHz (defaultowo jako 1600+)

Max Speed: 1700 MHz

Co ciekawe, faktycznie przy czestotliwosciach wyzszych niz ~1711 MHz nie dziala juz stabilnie. Czyzby inzynierowie z AMD kodowali w procesorach ich maksymalna czestotliwosc pracy???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Current Speed: 1400 MHz (defaultowo jako 1600+)

Max Speed:     1700 MHz

To ciekawe jakie maximum ma AXP1800+. Gdzies czytalem ze proca da sie podkrecic o jakies 10 od 15% powyzej defaultowego taktowania. Czyli jezeli to prawda to moj Antek chodzi na predkosci wiekszej o 15%.

Przy okazji: teraz winda nie wstaje mi gdy proc chodzi jako 2200+ (plyta wstaje tylko pojawiaja sie blue screens :( ). Czy jezeli sadzal bym winde na tak podkreconym sprzecie jest szansa ze wszystko bedzie ok?

P.S. Czy jest moze taki programik jak ten Asus Probe tylko dla plytek Shuttla?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 3dmarq 2001 w system info sprawdz procek tam jest tez napisane np. u mnie :

Manufacturer: AMD

Family: AMD Athlon XP 1700+

Internal Clock: 1.43 GHz

Internal Clock Maximum: 1.43 GHz

External Clock: 133 MHz

ale np u qmpla pisze max internal clock 1.7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 3dmarq 2001 w system info sprawdz procek tam jest tez napisane np. u mnie :

Manufacturer:  AMD

Family:   AMD Athlon XP 1700+

Internal Clock:  1.43 GHz

Internal Clock Maximum: 1.43 GHz

External Clock:  133 MHz

ale np u qmpla pisze max internal clock 1.7

Pewnie ma kreconego. U mnie na nominalnej predkosci pisze:

Internal Clock 1.54 Ghz

Internal Clock Maximum: 1.54 GHz

External Clock: 133 MHz

A jak podkrece to:

Internal Clock 1.75 Ghz

Internal Clock Maximum: 1.75 GHz

External Clock: 140 MHz

Wiec to nie to :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ta gorna czestotliwosc wynika z rozszyfrowania przez program numeru kodowego calego tzw. wafla. Max. czestotliwosc, to czestotliwosc z jaka (z ogromnym prawdopodoboienstwem beda dzialac CPU "wykrojone" z czterech wyznaczonych matematycznie obszarow (ok. kilkanascie-dziesiat struktur) w ktorych "zgranie" kolejnych masek w procesie produkcji jest najdokladniejsze. Zas reszta jest loteria, kazdy procesor z tego wafla nie musi dzialac z czestotliwoscia okreslona przez najlepsze obszary.. Nic nie jest na strukturze kodowane - zadne "ograniczenia". To sa jedynie wyniki testow przedprodukcyjnych dla danego kompletu masek.

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ta gorna czestotliwosc wynika z rozszyfrowania przez program numeru kodowego calego tzw. wafla. Max. czestotliwosc, to czestotliwosc z jaka (z ogromnym prawdopodoboienstwem beda dzialac CPU "wykrojone" z czterech wyznaczonych matematycznie obszarow (ok. kilkanascie-dziesiat struktur) w ktorych "zgranie" kolejnych masek w procesie produkcji jest najdokladniejsze. Zas reszta jest loteria, kazdy procesor z tego wafla nie musi dzialac z czestotliwoscia okreslona przez najlepsze obszary.. Nic nie jest na strukturze kodowane - zadne "ograniczenia". To sa jedynie wyniki testow przedprodukcyjnych dla danego kompletu masek.

--  

Pozdrawiam

A jak sprawdzic ten numer kodowy i gdzie znalezc informacje o maksymalnych czestotliwosciach danych rdzeni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak sprawdzic ten numer kodowy i gdzie znalezc informacje o maksymalnych czestotliwosciach danych rdzeni?

To sa dane poufne. Znajduja sie w bazach danych wszystkich Fab`s. Nie znam dokladnie nomenklatury AMD, zreszta Intel tez stosuje swoje kody. Programy, takie j.w., i np. Sandra, potrafia z tego stringu, zapisanego (czesc) w strukturze zwykle odczytac tylko: max. frequency, i Ucore. Ale sa to wartosci dla calego wafla.. Tak samo znaczy swoje wafle Intel. Tylko innym kodem.

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha, a na moim Athlonie XP 1600+ Asus Probe podaje max speed 1800 MHz, ale dodam, że na starym biosie 1005a, Athlon był widziany jako Authentic AMD i max speed miał 1600 MHz...

Upgrade Biosu powiększył możliwości overclockerskie mojego procka :)

Fajnie by było, gdyby rzeczywiście chodził maksymalnie na 1.8 GHz... ale coś mi sie to nie widzi prawdopodobnym,...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro juz o prockach, to pozwole wtracic sobie pytanie:

Czy po zmianie procka Duron->XP wypada zrobic reinstal windy?

Zmiana pamieci przeszla bezproblemowo, tylko BIOS zglosil nowa kostke,ale procek to cos wiecej, wiec nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie :)

To good, bo mam obraz ghosta zrobiony na duronie i szkoda byloby go zmarnowac :)

PS. chyba najszybsza odpowiedz :DDD czekales tu az zadam te pytanie ? ;) ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To good, bo mam obraz ghosta zrobiony na duronie i szkoda byloby go zmarnowac :)

No, to szczęścia życzę :-)

Nieee :P Akurat przechodziłem obok :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, to szczęścia życzę :-)

Nieee :P Akurat przechodziłem obok :P

Lisek klamie :D

On czai sie na takie pytania , i z zaskoczenia udziela odpowiedzi :P :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi w Asus Probe 2.18.03 pisze że najwięcej to 1800mhz Dołączona grafika

wlasnie wracajac to tez sie nad tym zastanawialem moj zglaszasie na 166fsb ale sie sypie windows mysle czy nie odblokowac mnoznika hmm czy to ma sens wyzszy zegar kopntra wieksze fsb hmm to pytanie mi nie daje spokoju

pzdr :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...