Oort Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 W programiku Asus Probe znalazlem w zakladce Informations i DMI Explorer wlasciwosci procesora, a tam miedzy innymi takie dane: Current Speed: 1400 MHz (defaultowo jako 1600+) Max Speed: 1700 MHz Co ciekawe, faktycznie przy czestotliwosciach wyzszych niz ~1711 MHz nie dziala juz stabilnie. Czyzby inzynierowie z AMD kodowali w procesorach ich maksymalna czestotliwosc pracy??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 Czyzby inzynierowie z AMD kodowali w procesorach ich maksymalna czestotliwosc pracy??? Nie sądzę. Ale kto ich tam wie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fach Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 mi chodzil na 1870mhz ROX stable! Aha przeciez sa 2100+ z 1733mhz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 mi chodzil na 1870mhz ROX stable! Aha przeciez sa 2100+ z 1733mhz. Oortowi chodzilo chyba o to ze kazdy egzemplarz po testach ma zakodowywana ta informacje a nie ogolnie wszystkie Athlony XP :roll: :? chyba :) A swoja droga nie wierze w to :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Ewoks=- Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 cze, co dziwnego u mnie w tym programie pisze ze max speed 1200 a current speed 1466 (1700+) a chodzi na max podkrecony na 1793(163*11) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 Current Speed: 1400 MHz (defaultowo jako 1600+) Max Speed: 1700 MHz To ciekawe jakie maximum ma AXP1800+. Gdzies czytalem ze proca da sie podkrecic o jakies 10 od 15% powyzej defaultowego taktowania. Czyli jezeli to prawda to moj Antek chodzi na predkosci wiekszej o 15%. Przy okazji: teraz winda nie wstaje mi gdy proc chodzi jako 2200+ (plyta wstaje tylko pojawiaja sie blue screens :( ). Czy jezeli sadzal bym winde na tak podkreconym sprzecie jest szansa ze wszystko bedzie ok? P.S. Czy jest moze taki programik jak ten Asus Probe tylko dla plytek Shuttla? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Ewoks=- Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 w 3dmarq 2001 w system info sprawdz procek tam jest tez napisane np. u mnie : Manufacturer: AMD Family: AMD Athlon XP 1700+ Internal Clock: 1.43 GHz Internal Clock Maximum: 1.43 GHz External Clock: 133 MHz ale np u qmpla pisze max internal clock 1.7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 w 3dmarq 2001 w system info sprawdz procek tam jest tez napisane np. u mnie : Manufacturer: AMD Family: AMD Athlon XP 1700+ Internal Clock: 1.43 GHz Internal Clock Maximum: 1.43 GHz External Clock: 133 MHz ale np u qmpla pisze max internal clock 1.7 Pewnie ma kreconego. U mnie na nominalnej predkosci pisze: Internal Clock 1.54 Ghz Internal Clock Maximum: 1.54 GHz External Clock: 133 MHz A jak podkrece to: Internal Clock 1.75 Ghz Internal Clock Maximum: 1.75 GHz External Clock: 140 MHz Wiec to nie to :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 Kumpel sprawdzil u siebie na plytce Asusa. AMD Athlon Xp 1800+ Current 1533 Mhz :!: :!: Max 2000 Mhz :!: :!: Czy wartosc maksymalna zalezy od serii? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 Witam Ta gorna czestotliwosc wynika z rozszyfrowania przez program numeru kodowego calego tzw. wafla. Max. czestotliwosc, to czestotliwosc z jaka (z ogromnym prawdopodoboienstwem beda dzialac CPU "wykrojone" z czterech wyznaczonych matematycznie obszarow (ok. kilkanascie-dziesiat struktur) w ktorych "zgranie" kolejnych masek w procesie produkcji jest najdokladniejsze. Zas reszta jest loteria, kazdy procesor z tego wafla nie musi dzialac z czestotliwoscia okreslona przez najlepsze obszary.. Nic nie jest na strukturze kodowane - zadne "ograniczenia". To sa jedynie wyniki testow przedprodukcyjnych dla danego kompletu masek. -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 Witam Ta gorna czestotliwosc wynika z rozszyfrowania przez program numeru kodowego calego tzw. wafla. Max. czestotliwosc, to czestotliwosc z jaka (z ogromnym prawdopodoboienstwem beda dzialac CPU "wykrojone" z czterech wyznaczonych matematycznie obszarow (ok. kilkanascie-dziesiat struktur) w ktorych "zgranie" kolejnych masek w procesie produkcji jest najdokladniejsze. Zas reszta jest loteria, kazdy procesor z tego wafla nie musi dzialac z czestotliwoscia okreslona przez najlepsze obszary.. Nic nie jest na strukturze kodowane - zadne "ograniczenia". To sa jedynie wyniki testow przedprodukcyjnych dla danego kompletu masek. -- Pozdrawiam A jak sprawdzic ten numer kodowy i gdzie znalezc informacje o maksymalnych czestotliwosciach danych rdzeni? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 A jak sprawdzic ten numer kodowy i gdzie znalezc informacje o maksymalnych czestotliwosciach danych rdzeni?To sa dane poufne. Znajduja sie w bazach danych wszystkich Fab`s. Nie znam dokladnie nomenklatury AMD, zreszta Intel tez stosuje swoje kody. Programy, takie j.w., i np. Sandra, potrafia z tego stringu, zapisanego (czesc) w strukturze zwykle odczytac tylko: max. frequency, i Ucore. Ale sa to wartosci dla calego wafla.. Tak samo znaczy swoje wafle Intel. Tylko innym kodem. -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 Ha, a na moim Athlonie XP 1600+ Asus Probe podaje max speed 1800 MHz, ale dodam, że na starym biosie 1005a, Athlon był widziany jako Authentic AMD i max speed miał 1600 MHz... Upgrade Biosu powiększył możliwości overclockerskie mojego procka :) Fajnie by było, gdyby rzeczywiście chodził maksymalnie na 1.8 GHz... ale coś mi sie to nie widzi prawdopodobnym,... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 Skoro juz o prockach, to pozwole wtracic sobie pytanie: Czy po zmianie procka Duron->XP wypada zrobic reinstal windy? Zmiana pamieci przeszla bezproblemowo, tylko BIOS zglosil nowa kostke,ale procek to cos wiecej, wiec nie wiem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 Skoro juz o prockach, to pozwole wtracic sobie pytanie: Czy po zmianie procka Duron->XP wypada zrobic reinstal windy? Raczej nie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 Raczej nie :)To good, bo mam obraz ghosta zrobiony na duronie i szkoda byloby go zmarnowac :) PS. chyba najszybsza odpowiedz :DDD czekales tu az zadam te pytanie ? ;) ;) ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 To good, bo mam obraz ghosta zrobiony na duronie i szkoda byloby go zmarnowac :)No, to szczęścia życzę :-) PS. chyba najszybsza odpowiedz :DDD czekales tu az zadam te pytanie ? ;) ;) ;)Nieee :P Akurat przechodziłem obok :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 To good, bo mam obraz ghosta zrobiony na duronie i szkoda byloby go zmarnowac :)No, to szczęścia życzę :-) PS. chyba najszybsza odpowiedz :DDD czekales tu az zadam te pytanie ? ;) ;) ;)Nieee :P Akurat przechodziłem obok :P Lisek klamie :D On czai sie na takie pytania , i z zaskoczenia udziela odpowiedzi :P :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 co nie znaczy, że na 2 prockach będą takie same wyniki np. pakowania winzipem - przy różnych częstotliwościach tez mogą się różnić ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 a mi w Asus Probe 2.18.03 pisze że najwięcej to 1800mhz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 ??? Mi pisze 1800MHz, a chodzi na 1840 bez bólu. Wstaje nawet na 1900MHz. A z Peltem będzie jeszcze lepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 teraz odpalilem i napisalo ze max speed to u mnie 1600 a chodzi na 1650 zaraz na 1700 odpale dla jaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 A u mnie max internal clock zawsze odpowiada internal clock`owi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erdik Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 a mi w Asus Probe 2.18.03 pisze że najwięcej to 1800mhz wlasnie wracajac to tez sie nad tym zastanawialem moj zglaszasie na 166fsb ale sie sypie windows mysle czy nie odblokowac mnoznika hmm czy to ma sens wyzszy zegar kopntra wieksze fsb hmm to pytanie mi nie daje spokoju pzdr :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...