SuChyY Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 Drogą dedukcji odrzuciłem już Maxtora, Seagate i WD. Właściwie zdecydowałem sie na IBM i gdyby dzisiaj był na stanie w sklepie to juz bym go kupić, ale ze bedzie dopiero we wtorek to mam czas na zastanowienie. Który z tych dysków polecacie ? Zalezy mi na ciszy i wydajności, chociaż biorąc pod uwage że roznica w wydajności nie bedzie duża to wazniejsza jest dla mnie cisza. Oczywiscie mowa o dyskach z 8MB pamięci (IDE nie SATA) Szczegolnie czekam na opinie użytkownikow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacoo Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 Mam samsunga 160GB 1614N i powiem tak. Wydajny, cichy, ale temperaturki coś mam nie tak a ponoć jest zimny (idle: 37-39 stopni, lekki stres 45 - 49 stopni). Nie wiem moze mi sie trafil jakis nietentego model i mi sie tak grzeje. Bo we wszystkich testach pisali ze jest zimny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 Mam hitachi i polecam każdemu. Cichy, wydajny i wcale tak mocno się nie grzeje, po kilku godzinach ostrej pracy owszem potrafi się rozgrzać ale nie jak mój seagate 80GB którego nie da się dotknąć :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 Co do temperatur - Hitachi DeskStar K250 160GB PATA w porównianiu do Barracudy 7200.7 120GB SATA 8MB. Oba dyski chłodzone przez Noiseblocker Ultra Silent S2 (ustawiony na 5V - co widac na screenie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 Co do temperatur - Hitachi DeskStar K250 160GB PATA w porównianiu do Barracudy 7200.7 120GB SATA 8MB. Oba dyski chłodzone przez Noiseblocker Ultra Silent S2 (ustawiony na 5V - co widac na screenie) A jak z hałasem wytwarzanym przez te dyski ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 Pisałem wyżej, są ultraciche. Turzol - Jak w mbm ustawiłeś zeby pokazywał Ci tempe dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 Co do temperatur - Hitachi DeskStar K250 160GB PATA w porównianiu do Barracudy 7200.7 120GB SATA 8MB. Oba dyski chłodzone przez Noiseblocker Ultra Silent S2 (ustawiony na 5V - co widac na screenie) A jak z hałasem wytwarzanym przez te dyski ? Powiem tak, Barracuda 7200.7 w wersji SATA ma AAM (Acoustic Managment) ustawione defaultowe na Performance, przez co słychać wyraźne chrobotanie/rzeźbienie hdd :( Co najgorsze nie da się zmienić tego parametru na Quiet....W Hitachi mam ustawione Quiet i jest bezgłośny, przed przestawieniem również był cichuteńki. Turzol - Jak w mbm ustawiłeś zeby pokazywał Ci tempe dysku? Najpierw Ustawienia/Podstawowe i zaptaszyć musisz jak na screenie: Póżniej w 'Temeratury' z listy rozwijanej wybierasz odpowiedni kontroler hdd: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 ja bym wzial Samsunga, chocby dlatego, ze jest zalecany przez: http://www.silentpcreview.com/article29-page2.html a oni sie znaja na rzeczy, jak budowac ciche kompy :P a co do Hitachi to w poprzednich wersjach cos "miauczauo" w nich, usuneli to jakos? Seagate'y 7200.7 omijaj z daleka - szczerze radze, jestem posiadaczem 120 i 80, takze wiem co mowie - chrupia podczas pracy, moze nie jest to wielki halas ale slyszalny napewno. Ciche Seagate'y to byly tylko IV. 160G/8mb-cache Faceoff: Samsung vs. Seagate: http://www.silentpcreview.com/article152-page1.html Review: Quiet HDDs by Samsung, Hitachi & Seagate: http://www.silentpcreview.com/modules.php?...artid=82&page=1 Z rankingu wynika: najcichszy Seagate IV, pozniej Samsung :), na koncu Hitachi/IBM :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Turzol - thx i nie pisz już sam do siebie :P :lol: Ja będę sie upierał przy hitachi :P Mi tam nigdy nic nie miałczało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 limerro dzieki za linki, problem w tym, że tam testują ten dysk: http://www.hitachigst.com/portal/site/hgst...fa0466460e4f0a0 A ja chce kupic ten: http://www.hitachigst.com/portal/site/hgst...fa0466460e4f0a0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 a co do Hitachi to w poprzednich wersjach cos "miauczauo" w nich, usuneli to jakos? Seagate'y 7200.7 omijaj z daleka - szczerze radze, jestem posiadaczem 120 i 80, takze wiem co mowie - chrupia podczas pracy, moze nie jest to wielki halas ale slyszalny napewno. Ciche Seagate'y to byly tylko IV. Po wgraniu nowego firmware miauczenie ("Meow effect") ustaje całkowicie ;] Seagate'y 7200.7 omijaj z daleka - szczerze radze, jestem posiadaczem 120 i 80, takze wiem co mowie - chrupia podczas pracy, moze nie jest to wielki halas ale slyszalny napewno. Ciche Seagate'y to byly tylko IV. Zgadzam się Z rankingu wynika: najcichszy Seagate IV, pozniej Samsung :), na koncu Hitachi/IBM :] Ustawienie AAM chociażby tym programikiem --> Silent Drive 2.1 czyni Hitachi całkowicie niesłyszalnym HDD (kosztem dłuższego czasu dostępu) Druga sprawa w recce ze SPCR, ktorą podałeś jest testowany starszy model Deskstar 180GXP, a w sprzedaży są teraz DeskStary K250 UPDATE: Polecam tą recke :arrow: http://www.egielda.com.pl/?a=10&id=84. Wprawdzie testowane są tam dyski 80GB, ale recka bardzo dobrze napisana i może się przydać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 15 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2004 Dla mnie i tak najlepszy jest Maxtor DX740 30GB - wbrew pozorom to cichutki i mega szybki dysk. Chrobocik slyszalny po przyłozeniu ucha ma milutki, nie jakies jeki i gwizdy - struktura halasu tez wazna :) Co do testu to wiem ze testuja sa nieco inne ale zapewnie niewiele sie zmienilo w tej kwestii. Skoro nie ma miaua to mozesz wziazc Hitachi - pewnie tez dobry, aczkolwiek ja osobiscie bym wzial Samsunga :) Wlasnie mi Barracudy bzycza w Idle - super nie :] Ul kurna :) Tyle ze Seagate nie daje nowego firmware, czy softu do poprawienia tego jak czyni Hitachi - to podobno diagnostyka dysku, ale kij ich wie moze to sciema ;) Efekt "buzz" :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delfik Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Ten Samsung to rewelka :D . Maxtorek 80GB sie nie umywa do niego (zresztą juz pada :evil: ). Cichutki, chlodny i b.szybki (duuzo szybszy od Maxa). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...