Skocz do zawartości
DomanR

!!! Co to są pamięci BGA !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co to są te pamięci BGA? Widziałem tę nazwę w kilku postach o kartach graficznych. Brałem też szukaj, ale nic konkretnego nie znalazłem. Czy się one różnią (w czy są lepsze) od innych pamięci montowanych na grafach? Na jakich kartach graficznych można spotkać pamięci BGA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co to są te pamięci BGA? Widziałem tę nazwę w kilku postach o kartach graficznych. Brałem też szukaj, ale nic konkretnego nie znalazłem. Czy się one różnią (w czy są lepsze) od innych pamięci montowanych na grafach? Na jakich kartach graficznych można spotkać pamięci BGA?

Sa w mniejszej obudowie, kwadratowej takiej. Mniej sie grzeja, lepiej kreca, maja mniejsze czasy dostepu , sa drozsze... chyba wszystko wypisalem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No prawie... jeszcze na jakich kartach są  :D  Ale dzięki. Już z grubsza wiem.

Na najnowszych i najdrozszych. GF4Ti4600 (choc na 4400 tez chyba), Radek 9700. Jest tez ASUS GF4Ti 4200 deluxe na laminacie z 4600 i tez ma BGA. To dopiero wymiata :twisted: Kreci sie jak glupi :D

UPDATE acha i chyba jeszcze na nowych GF4MX z AGPx8 takie beda.. ale tylko na tej najlepszej... a moze sie myle... :? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... nie wiedzialem wszystkich kart graficznych na oczy...

np MSI GF4 MX460http://www.msi.com.tw/images/product_img/vga_img/8867.jpg
Ok wierze ci przeciez 8) Poprostu nie sposob spamietac wszystkich kart, jak wygladaja, jakie maja memorki, jaki uklad PCB :) Wypisalem tylko te za ktore bylem pewny :) A inni niech dopisza te ktore pominalem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci BGA (Ball Gird Array) różnią się od zwykłych głównie typem obudowy. Nóżki sa wyprowadzone pod kostką a nie z boku jak to jest w zwykłych pamięciach. Poza tym nie tylko na kartach graficznych montuje się takie chip'y 8O Przykładem sa pamięci Kingmax http://strony.wp.pl/wp/wojtek_m1/kingmax/ Których (nie chwaląc się :wink: ) jestem szczęśliwym posiadaczem :)

Poza tym prawie się nie grzeją :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci BGA  (Ball Gird Array) różnią się od zwykłych głównie typem obudowy. Nóżki sa wyprowadzone pod kostką a nie z boku jak to jest w zwykłych pamięciach. Poza tym nie tylko na kartach graficznych montuje się takie chip'y   8O  Przykładem sa pamięci Kingmax http://strony.wp.pl/wp/wojtek_m1/kingmax/ Których (nie chwaląc się  :wink: ) jestem szczęśliwym posiadaczem  :)

Poza tym prawie się nie grzeją :)

ciekawskie te pamiatki

mozesz zdradzic koszt takowych ?

i w ogole wiecej namiarow na nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umieszczenie koncowek lutowniczych ktorymi sa male kuleczki z cyny pod spodem kosci polepsza odprowadzanie ciepla do laminatu dlatego kosci te sa chlodniejsze. Pozatym zmniejszaja sie pojemnosci i indukcyjnosci pasozytnicze polaczen w stosunku do zwyklych pamieci co polepsza podkrecalnosc gdyz sygnaly sa "czystsze"

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...