Skocz do zawartości
Yelcyn

Podejrzany Thermaltake Silent Cat 9cm | 21dBA | 52,24 CFM ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z was posiada, testował bądź słyszał wentylator Thermaltake Silent Cat 9cm ??

Dołączona grafika

Mam zamiar założyć go na radiator Thermalright SI-97 .. ale osiągi Silent Cat`a wydają mi się podejrzanie dobre:

Prędkość obrotowa: 2500 obr./min | Przepływ powietrza: 52,24 CFM !! | Poziom głośności: 21 dBA | Napięcie: od 7 do 12 V | Pobór prądu: 2,16 W | Natężenie prądu: 0,18 A | Żywotność: 60000h

Czy naprawdę jest tak jak tam pisze?

http://www.4max.pl/default.asp?produkt=949

Proszę o opinię ludzi którzy mieli z nim do czynienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, że sam zmagałeś się z podobnym problemem.

Masz Thermalright SP-97? .. i jaki wkońcu wiatrak wybrałeś? .. Y.S Tech 92mm?

a co myślisz o tym? .. TITAN TFD-9225M12S

Przepływ powietrza: 38.35 CFM.

Głośność: < 25dBA.

Y.S-TECH ULTRA SILENT 92mm

Przepływ powietrza: 28,82 CFM

Głośność: 18 dB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myslalem o tym titanie,ale ost. wybralem CoolerMastera wydjanosc/cena i zostanie dopiero sciszony Rheobusem

A YS tech jest troche drogi.

Mzoesz ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> F2 92mm Zalman ale na slizgach, jest mocniejszy od mojego CM -> sprawdzone organolpetycznie.

Ja mam Zalmana 92mm ale na lozysku, mozna go wsadzic do gluteus maximus - glosnosc jest nie do zniesienia

ps. masz odemnie PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tego monsterka.....hmm widziałem osiągi i od razu podana przez producenta głośnośc jedynie 21dB wydała mi sie bardzo niewiarygodnie poderzana...

Ale cóz kto nie ryzykuje nie zyskuje :)

Poszukałem i kupiłem okazyjnie 2 takie CATki.. 8)

Jednak moje przypuszczenia sie sprawdziły, i może i wiatrak ma te 21dB ale szumiące powietrze ma nastepne 21dB co daje razem 42dB :x

8O

No ale fakt wydajnośc to ma niezłą, ale powietrze to powietrze nigdzie sie nie podzieje:) musi szumieć...

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm tak czytam na temat sp-97 i si-97 i raczej jestem sklonny do SI-97 :lol: , zas nad wiatrakiem to mysle sobie ze Papst 3412 N/2GL 90mm 22 dBA 3pin mogl by byc tylko ze drogi 80 w 4maxie, badz ten Tt Thunderblade LED 90mm Czerwony 21dbA tanszy, jak myslicie ktory lepszy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, a ja mam SI-97 i mam założony wiatraczek Green Cooler, który jest identyczny z tym http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36155613 i kosztuje ułamek tego co Papst czy YS Tech czy inne tam takie... Wg mnie żadna różnica, miałem już wiele wentyli i ten Green za 6 PLN niczym nie różni się od Papsta za 70 PLN: ani wydajnością ani hałasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, a ja mam SI-97 i mam założony wiatraczek Green Cooler, który jest identyczny z tym http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36155613 i kosztuje ułamek tego co Papst czy YS Tech czy inne tam takie... Wg mnie żadna różnica, miałem już wiele wentyli i ten Green za 6 PLN niczym nie różni się od Papsta za 70 PLN: ani wydajnością ani hałasem.

Za 2-3 miesiace poczujesz roznice- wyraznie slyszalne lozysko. Slychac jak trze. Juz to sprawdzilem na takich tanich wentylach. To tarcie jest nawet glosniejsze niz sam szum przeplywajacego powietrza. Oczywiscie wiatrak sciszony na 5V- chodzilo o cisze.

Teraz testuje ZALMANy F1, 80mm, jak na razie po 5 miesiachch pracy na chlodnicy 24/7 nie slychac roznicy. 4 wentyle sa na chlodnicy, wiec mysle ze dobra proba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi