jakac Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 Czy jest ktoś z was w stanie napisać od A do Z jak zmienić bios w karcie graficznej. W moim wypadku chodzi tylko o zmianę częstotliwości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 jaka karta ? po co to robisz ? o jaką częstotliwość Ci chodzi ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 a moje pytanie brzmi co daje zmiana biosu w grafice ????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 moze kolega chce zrobic edycje biosu i ustawic wyzsze czestotliwosci w biosie a nie np w powerstripie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 karta i częstotliwości jak w opisie 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 a kto mi powie jak zflashować voodoo3 2000 ??? , bede zakladac blok wodny :) na niego :))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 A taj juz zupełnie na powaznie co to daje i jak to sie robi np na MSI GF4 ti 64 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 aha no to nie wiele to daje ale przynajmniej nie trzeba zwiekszac czestotliwosci programowo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 coś mi się wydaje że chyba nie dostanę odpowiedzi na pytanie :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 he he dostaniesz, dostaniesz to tylko musi potrwać trochę, bo to nie jest takie proste tzn. na początku bo później fajne jaja się robi z biosami właśnie smaruję text apropo's może to juz w FAQ jest ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 Do sflashowania i edycji biosu karty graficzej (zwanej dalej VGA) będą potrzebne : 1.komputer z kartą VGA 2.chęć nowych doznań typu BLACK screen 3.odrobinę ryzykanctwa 4.program do edycji biosów NVIDIA BIOS EDITOR by RAY ADAMS, który to zaciągamy z TEGO MIEJSCA 5.program do zgrywania starego (ale jednak działającego) biosu z VGA, czyli dumbios lub savebios i ten ostatni zaciągamy STĄD (nazwane to jest tak:Make dump of your Video BIOS) 6.dyskietka startowa MS-DOS za chwilę dalsza część programu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 http://www.extremepc.pl/ -> Overclocking -> NVIDIA BIOS Editor tam jest wszystko a programiki są na: http://www.nvidia.com.pl/download.html?BIOSy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 Światła, kamera, akcja ! Przystępujemy do działania: 1.przechodzimy do czystego DOSa (po to ta dyskietka) 2.uruchamiamy programik SAVEBIOS.COM (który wcześniej zassaliśmy), czyli piszemy SAVEBIOS i wciskamy Enter 3. w wyniku działania tego programu (oraz niewątpliwie naszego Entera) otrzymujemy plik : Vidbios.bin, czyli nasz sprawny bios z jeszcze sprawnej naszej VGA 4.uruchamiamy ponownie komputer, ale już niestety ładujemy system Windows 5.uruchamiamy program NVIDIA BIOS EDITOR 6.w głównym okienku programu (na samej górze po lewej) klikamy na ikonkę OPEN i podajemy ścieżkę dostempu do zgranego wcześniej biosu VGA 7.no i teraz szalejemy 8.w zakładce GENERAL: SUB VENDOR - zmieniamy producenta karty (z no name robi się "Grunwald") DEVICE ID - proponuję zostawić w spokoju, mi nie udało się zflashować biosu z innym ID(co nie znaczy, że nie można, po prostu jestem sobie zwykła lama) SIGNON MESSAGE - wypisujemy co nam się żywnie podoba (no prawie do dyspozycji tylko 80 znaków) FRAME COUNT - jak długo ma się ukazywać Signon Message 9.zakładka INITIALIZATION i to jest to co misie lubią najbardziej(mjut dla overclockera) jest tu włączenie(lub wyłączenie) FAST WRITE i SIDE BAND ADRESSING ustawianie zegarów GPU i MEMORY - ja na wszelki wypadek ustawiłem takie same wartości w każdym okienku (piszesz w jednym okienku i robisz DUP) aha jeszcze ustawienia TV-OUT, to wedle uznania, w Polsce mamy Pal BDGHI czyli standard (jeżeli się mylę to mnie sprostujcie, a nie oplujcie) 10. po tych wyczerpujących zabawach zapisujemy zmodyfikowany plik biosu np. NOWY.ROM cdn. :arrow: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 czy kogoś to jeszcze interesuje ?? mam się pocić dalej czy olewacie to ?? w działaniu jestem lepszy niż w pisaniu tekstów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 dzięki ci za to co do tej pory zrobiłeś. Czy możesz napisać jak załadować z dosa bios do karty graficznej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 hehe rozumiem że na większości kart jest podobnie? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 hehe rozumiem że na większości kart jest podobnie? :)nie do końca, w ogólnym zarysie tak, ale różnią się programy ten opis dotyczy Nvidii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lebioda Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 czy może być to nowy bios ściągnięty ze storny producenta jeszcze nie zainstalowany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lebioda Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 jeszcze jedno pytanko przy ID DEVICE jest taka zakładka gdzie można zmienić sobie nazwe katry mam gf3Ti200 i zmieniłem na Ti500 czy można tak???????????? z góry dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 czy kogoś to jeszcze interesuje ?? mam się pocić dalej czy olewacie to ?? w działaniu jestem lepszy niż w pisaniu tekstów co uzyskam poprzez zmiane biosu??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 co uzyskam poprzez zmiane biosu??? właśnie kończe pisać ten text, a raczej wypociny domorosłej lamy szczerze mówiąc, jeżeli Twoja grafa chodzi bez żadnych problemów to zupełnie nic Ci to nie da, poza satysfakcją jedynie zapisując w biosie taktowanie(albo nad-taktowanie) GPU i pamiątek, odpada kręcenie programowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rt3z Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 Odpalilem programik Nvidia Bios Editor, jest tam zakladka AGP, gdzie znajduja sie informacje. Ja mam taka informacje Fast Writes Supported (jest zaznaczone) Fast Writes Enabled (jest krzyzyk) 1. W zakladce Intialization mam tylko FW Disabled, i teraz nie wiem gdzie mozna wlaczyc Fast Writes ???? 2 . Co to Strap Overwrite Enabled ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 No i oczywiście o czymś zapomniałem, a mianowicie o NVFLASH.EXE, który to program pozwoli nam na zapisanie biosu w jeszcze działającej karcie, do zassania STĄD Chyba już wszystko mamy skompletowane, więc przystępujemy do głównego dania flashowanie biosu Jeszcze jedna uwaga odnośnie programów i plików : albo wszystko na dyskietce(FDD), albo w jakimś katalogu na partycji, która widoczna jest w DOSie (nie NTFS). Teraz potrzebny jest NVFLASH i nowy bios, czyli jak wcześniej podałem np. NOWY.ROM. 1.odpalamy komputer w czystym DOSie (dyskietka startowa, jakby ktoś tego cuda jeszcze nie miał, to tylko w WIN 2000 nie można jej zrobić, w pozostałych systemach Windows robi się to bez problemu) 2. przechodzimy do katalogu, w którym mamy w/w program i plik biosu (obraz biosu) 3. piszemy na klawiaturze (he he, nie da się kliknąć myszką) : nvflash NOWY.ROM 4. i naciskamy Enter 5. jeżeli wszystko się zgadza, czyli ID karty i biosu, rodzaj epromu, to nvflash poprosi o potwierdzenie zapisania biosu w kości pamięci 6. i teraz mały zonk, potwierdzenie piszemy DUŻYMI LITERAMI(z shift lub caps lock), czyli piszemy YES 7. i Enter (kacie czyń swą powinność) 8. w tym oto momencie następuje kasowanie starego biosu i wgranie nowego, można zaobserwować małą dyskotekę - radosne mruganie diod na klawiaturze 9. w tym momencie przestajemy obgryzać paznokcie, już po wszystkim 10. restart komputera i mamy nowiutki bios VGA W następnej części odcinka, będzie o tym jak odzyskać kartę grafiki, gdy wgramy zły bios lub wyczyścimy całkowicie eprom, jeżeli oczywiście będziecie chcieli. Jeżeli coś opuściłem lub też popełniłem błąd, natychmiast mnie poprawcie (jest 2:30 i trochę śpię) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 czy może być to nowy bios ściągnięty ze storny producenta jeszcze nie zainstalowanytak oczywiście, jeżeli jsteś pewien, że to odpowiedni bios po prostu przechodzisz od razu do punktu flashowanie biosu ale taka moja mała rada ZAWSZE róbcie backup biosu przed zabawą z flashowaniem, a nóż widelec nowy bios który wgrywacie jest do pupy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 jeszcze jedno pytanko przy ID DEVICE jest taka zakładka gdzie można zmienić sobie nazwe katry mam gf3Ti200 i zmieniłem na Ti500 czy można tak???????????? z góry dziękiod razu się zastrzegam to RAY ADAMS jest specjalistą, ja tylko wykorzystuję jego program myślę, że tak wszak to ten sam chip, tylko inne taktowanie spróbuj, jeżeli nvflash pozwoli czasami, jeżeli coś jest wyjątkowo uparte stosuję dodatkowo przełączniki /w i /u , ale nie zawsze to działa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 Odpalilem programik Nvidia Bios Editor, jest tam zakladka AGP, gdzie znajduja sie informacje. Ja mam taka informacje Fast Writes Supported (jest zaznaczone) Fast Writes Enabled (jest krzyzyk) 1. W zakladce Intialization mam tylko FW Disabled, i teraz nie wiem gdzie mozna wlaczyc Fast Writes ???? 2 . Co to Strap Overwrite Enabled ?? ad 1. jeżeli zaznaczysz tę opcję to wyłączasz FW, na logikę, ale zauważ, że program podaje Ci opis funkcji jako NO HINT (czyli w wolnym tłumaczeniu żadnej wzmianki) ad 2. he he znów NO HINT, proponuję dla pogłębienia wiedzy poszukać TUTAJ , choć to ich forum jakieś nieruchawe jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 No wlasnie... pytanie jak w temacie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 dzięki ci Jotmar dzisiaj bendę flaszował i napiszę o swoich wynikach jak bendę miał jakieś problemy to zgłoszę się do ciebie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 powodzenia i bez obaw nawet gdy wyczyścisz całkowicie eprom, to robisz to tak : 1. wyciągasz chwilowo niedziałającą kartę AGP 2. wkładasz kartę VGA na PCI 3. uruchamiasz kompa i biosie ustawiasz, że jako pierwsz ma się zgłosić VGA na PCI, zapisujesz ustawienia biosu 5. wkładasz kartę AGP, ofkoz ta na PCI musi też tam byc (na wszelki wypadek dodam, że te operacje robimy wyciągając kabel zasilania z kompa) 6. uruchamiasz kompa(już z dwoma kartami VGA) i normalnie flasciach!esz bios na karcie AGP 7. moze zdarzyć się tak, że mimo wszystko, żle dobrałeś bios i masz na ekranie Matrix - no problem flasciach!esz ponownie używając zgranego wcześniej biosa, ale niestety robisz to po omacku, dlatego lepiej abyś miał wszystko np. wydrukowane jeszcze raz powodzenia, no i oczywiście wszystko robisz na swoją odpowiedzialność, ewentualne pretensje kierować gdzie indziej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lebioda Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 jotmar jedno pytanko czy jak będe odpalał ten progra to mam wpisać np. c:nvflash NOWY.ROM a może c:nvflashNOWY.ROM czy po odpaleniu tego programu dopiero w nim odszukać bios z góry dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...