Skocz do zawartości
qaz43

PROJEKT WC

Rekomendowane odpowiedzi

czy to wogule bedzie mialo sens

Dołączona grafika

narazie to co na obrazku reszta niewiadomo

jak bedzie blok na zasilacz (pewnie wiercony) i rezerwuar (z plexi) do zatoki 5,25 to bedzie to robione w stoczni

tylko czy warto, jak zagladalem do zasilacza to nie bedzie za prosta sprawa (czy w tej zasilce grzeja sie tylko elementy przykrecone do radiatorow czy sa tez jakies inne czesci ktore sie grzeja)

kilka prostych pytan:

:arrow: jakie krocce do poszczegolnych blokow najlepsze tzn pewne i latwe w obsludze no i jakos wygladajace

:arrow: jakie bloki na nb i gpu (nie za drogie, wygladajace jako tako i dosyc wydajne)

:arrow: czy potrzebny rezerwuar

:arrow: jakie weze dosyc dobre koniecznie przezroczyste bez zadnego odcienia

:arrow: czy warto sobie sprawic copper shima czy nie bedzie problemow z zapinkami i dociskiem

narazie tyle przychodzi mi do glowy

przepraszam za bledy ale troche pozno sie zrobilo

dziekuje za wszelka pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodnice lepiej umieścić za blokami, a przed pompką. Pompka będzie tłoczyła juz schłodzoną wodę, co wydłurza jej zywotnośc. W instrukcji to hydora pisze, że max temp to 35 stopni. Nie wiem czemu niektórzy chłodnicę umieszczają przed blokami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedzie mialo sens jezeli na chlodnicy będa wentyle i shroud. Ja raczej nie widze sensu w pakowaniu bloku do zasilacza(to jest oczywiscie moje prywatne zdanie :) ) bo zawsze mozna wymienic sobie wentyl w zasilce na jakis z termostatem albo na 12x12 i puscic na 5v, a nawet jak wpakujesz blok do zasilki to i tak bedzie musial byc jakis wentyl chociaz na 5v puszczony zeby był jakikolwiek ruch powietrza.

:arrow: łatwe w obsłudze i ladnie wygladające są te wtykowe czy jakos tak takie z niebiesim plastikiem :)

:arrow: zalezy ile to jest dla Ciebie nie za drogie :) mi osobiscie podobają się bloki z www.heh.pl

:arrow: do takiej ilosci bloków raczej sie przyda (wolniej bedzie sie woda grzała)

:arrow: w LeroyMerlin bodajrze są dobre węże poszukaj na forum był taki topic o tych wężach

:arrow: ja nie mam cooper shima i jest jak narazie ok ale jak chcesz miec wiekszą pewność ze nic sie nie stanie mozesz założyć.

chłodnicę w układzie lepiej umieścić przed czy za blokami ?

ja mam przed i ogolnie z tego co czytalem wiekszość ma przed blokami :) oczywiscie moge sie mylic :)

Edit:

Te węże to Cristalo eXtra z LeroyMerlin :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam podobnie zrobione wc, ale nie mam w nim ani rezerwuaru, ani bloku w zasilaczu. Niektórzy twierdzą, że GPU dostaje w dupe z powodu małego przepływu, ale ja nie zauważyłem żadnej różnicy.

Do ludzi, którzy boją się o pompki z powodu temp i instalują pompkę za chłodnicą : to bez sensu. Różnica temp na wejściu i wyjściu z chłodnicy wynosi 0,5*C. Wątpię, by miało to jakieś znaczenie dla żywotności pompy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez tak myslalem ze seria abadon lub atria

wlasnie o to mi chodzilo czy bedzie potrzebny jakis wentyl do zasilki czy z samym blokiem sobie poradzi

na chlodnicy beda napewno jakies wentylki no i shroud (narazie o tym nie mysle bo niewiem nawet co jak i gdzie bedzie umiejscowione)

gdzie mozna dostac jakies dobre krocce czy warto zamawiac razem z blokami na mcs.pc.pl czy osobno, czy jak sie kupi u nich to czy odrazu wkrecone i uszczelnione czy nie

czym latwiej i estetyczniej uszczelniac: silikon, tasma teflonowa, czy moze klej na goraco

czy wie ktos gdzie mozna dostac taniej hydorka niz 170zl z wysylka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HYDOR SELTZ L-30

173zł + 6 wysyłka, gwarancja realizowana przez importera. 12 miesięcy

AquaStyl

Akwaria dekoracyjne

Sebastian Papaj

tel.(0) 503 32 37 67

email: info@aquastyl.one.pl

http://www.aquastyl.one.pl

bardzo mila obsluga polecam

Do ludzi, którzy boją się o pompki z powodu temp i instalują pompkę za chłodnicą : to bez sensu. Różnica temp na wejściu i wyjściu z chłodnicy wynosi 0,5*C. Wątpię, by miało to jakieś znaczenie dla żywotności pompy

zalezy jeszcze do jakiego stopnia woda schladza ci sie w chlodnicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi