Skocz do zawartości
Blade04

SVCHOST.EXE -pakuje ile wlezie!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam wielki problem!! Po odpaleniu kompa mam w liście procesów odpalone cztery procesy SVCHOST.EXE -dwa systemowe, jeden jako usługa sieciowa i jeden jako usługa lokalna. I wszystko byłoby pięknie gdyby nie to, że gdy nie robie nic na kompie ten ostatni -USŁUGA LOKALNA- zaczyna wariować!! Tzn. pakuje w siebie tyle pamięci wirtualnej ile to tylko jest możliwe a nawet i więcej!! Takimi małymi skokami po ok. 200-300k. Kiedyś to nawet przypakował w taki sposób do ok. 1GB!! Wszystko byłoby ok. -mógłbym to znieść, gdyby nie fakt, że ostatnio odwala mu nawet gdy oglądam filmy lub odpalam gry!!! Zawsze wtedy go kiluje („zakończ proces”) ,a on się odradza z użyciem pamięci 1400kB ale często po skilowaniu ponownie rozpoczyna swój podbój! Niech mi ktoś pomoże bo nie wyrobie!

Czy ma to coś wspólnego z tym, że jak zaznacze wszystkie pliki na dysku C: (razem z ukrytymi) to wychodzi mi, że zajmują 2,5 GB, a we właściwościach tego dysku wyskakuje mi, że mam zajęte 4GB!!! –To też jest bardzo duży problem!!! Pomocy! Windows to g... ale czy mam jakaś alternatywe? Wiem, wiem.. ze istnieje Linux ;-)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Process File: svchost.exeProcess File:      svchost.exeProcess Name:  Microsoft Service Host ProcessDescription:      svchost.exe is a system process belonging to the Microsoft Windows Operating System which handles processes executed from DLLs. This program is important for the stable and secure running of your computer and should not be terminated.For detailed process information get WinTasks 5 ProAuthor:        Microsoft Corp.Part of:  Microsoft Windows Operating SystemSystem Process:  YesApplication:               NoBackground Process:   YesUses Network:            NoUses Internet:             NoHardware Related:  No

Prszeskanuj kompa jakism dobry antywirem !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skanowałem cały system już wielokrotnie. No, ale dla pewności odpalilem przed chwilą mojego Avasta 4.0 z-upgrade'owalem go do wersji 4.5 -baze wirusow aktualizuje automatycznie wiec o to sie nie martwie i.. nie wykryto rzadnych wirusów!! Cos sie jeb..e ,a ja nie mam czasu na kolejnego formata. Mam ten problem od dłuższego czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz, co dokladnie kryje sie pod ta usluga - wlacz konsole (cmd.exe) i wpisz:

tasklist /svc

po prawej przy kazdym svchost masz wypisane nazwy uslug pod niego podpiete..

jesli zadna z nazw nie wyda ci sie podejrzana, to bedzie problem..

mozna by probowac wylaczac uslugi po jednej, ale raz jak sie tak bawilem, to mi system po jednym z kolejnych restrartow nie wstal, a tobie chyba nie o to chodzi..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi