BuZeK Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 mam takie pytanko ... byc moze odp. na to pyt. okaze sie banalna dla niektorych ale prosze o wyrozumialosc ... mam athlona xp 2000+ 256 mb (400) Kingmax MPXB62D-38KT3R-FEA plyta glowna MSI K7N2 Delta-L (MS-6570G) (5 PCI, 1 AGP, 1 ACR, 3 DIMM, Audio, LAN) nVIDIA nForce2 Ultra 400 a problem jest nastepujacy: Aida pokazuje mi ze ddry chodza na 266, patrzylem w biosie i nie wiem za bardzo jak to zmienic czy w ogole sie da?? prosze o pomoc, z gory dzieki Właściwości magistrali FSB Typ magistrali DEC Alpha EV6 Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 133 MHz (DDR) Efektywna częstotliwość taktowania 267 MHz Przepustowość 2132 MB/sek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Jak taktowany jest procesor? Taktowanie pamięci ustawiasz zwykle w biosie w Advanced Chipset Settings. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomek21 Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Owszem da sie zmienic tylko po co skoro bedzie to chodzilo asynchronicznie (czyt. wolniej) podkrec magistrale procka i zwiekszy sie rowniez fsb dla pamieci a bedziesz mial synchronicznie czyli szybciej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilu Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Pamiatki chodza na 266mhz z prostej przyczyny, standardowe ustawienie AXP 2000+ to 133x12.5=~1667. 133x2=266, i z taka czestotliwoscia pracuja pamieci. Co dalej to zalezy od czego czy masz zablokowany mnoznik. Jesli tak i ustawisz FSB 200(zeby miec pamiatki synchronicznie), do tego mnoznik 12.5, to da nam to 2,5GHz... a tego raczej antek nie wytrzyma :P . Wiec jesli masz zablokowany mnoznik to drutmod wchodzi w gre... Jesli masz odblokowany mnoznik to nic prostszego... FSB na 200 do tego dobierasz zadowalajacy mnoznik (od 8.5 w gore :twisted: ) oraz ewentualne dovoltowanie... Chyba ze masz lipnego antka jak ja... wtedy jest bol... :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuZeK Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 haha i wszystko jasne :) ja jestem cienki w tych sprawach ;] mozesz mi pow. jak spr. czy mam zablokowany mnoznik?? i czy w ogole oplaca sie cos zmieniac?? duzo to da? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Pamiatki chodza na 266mhz z prostej przyczyny, standardowe ustawienie AXP 2000+ to 133x12.5=~1667. 133x2=266, i z taka czestotliwoscia pracuja pamieci. Co dalej to zalezy od czego czy masz zablokowany mnoznik. Jesli tak i ustawisz FSB 200(zeby miec pamiatki synchronicznie), do tego mnoznik 12.5, to da nam to 2,5GHz... a tego raczej antek nie wytrzyma :P . Wiec jesli masz zablokowany mnoznik to drutmod wchodzi w gre... Jesli masz odblokowany mnoznik to nic prostszego... FSB na 200 do tego dobierasz zadowalajacy mnoznik (od 8.5 w gore :twisted: ) oraz ewentualne dovoltowanie... Chyba ze masz lipnego antka jak ja... wtedy jest bol... :? wszystko piknie tylko ze jak ma zablokowany mnoznik to nawet drutmod mu nie pomoze , moze mobile mod by mu pomogl i zmaian mnoznika tylko pod winda :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilu Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 wszystko piknie tylko ze jak ma zablokowany mnoznik to nawet drutmod mu nie pomoze , moze mobile mod by mu pomogl i zmaian mnoznika tylko pod winda Sluszna uwaga. Interesujace dywagacje na temat odblokowywania mnoznika w t-bredach tutaj. Proponuje tez tutaj szukac pod haslem odblokowanie mnoznika. Sporo ciekawych rzeczy mozna znalezc. Co do tego czy procek ma odblokowany mnoznik czy nie ma to najlatwiej (chyba) to sprawdzic zmieniajac mnoznik w biosie :P . A czy warto/nie warto... wg mnie tak... nawet nie dla mhz'ow. Wazna jest satysfakcja i ... emocje :twisted: EDIT: a jeszcze to na dokladke zeby wyjasnic sprawe zablokowany/odblokowany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuZeK Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 dzieki wielkie :) za pomoc ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...