domin_g Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Witam, mam nastepujące problem: Posiadam obecnie kostke 256MB 266MHz, chciałbym dokupić trochę ramu. Są dwie opcje: 1) dokupić koleją 256MB 266MHz, 2) sprzecać tą co mam i dokupić jedną kostke 512MB 400MHz. Pierwszy wariant jest tańszy w realizacji. Teraz pytanko do was: jaka będzie róznica pomiędzy tymy dwoma konfiguracjami? Wiadomo ze na korzyśc 512 ale zastanawiam sie czy az tak znaczna jest to róznica i czy warto. Nie jestem wyjadaczem gier i ekstremalnego kręcenia kompa (wszytko u mnie pracuje na nominalnych parametrach). Moja płyta nie nie obsługauje dual ale za to 400MHz pójda. Proszę o jakieś porównania (liczby, wykresy, moze jakiś artykuł o tym, itp.). Pozdrawiam i dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Kup drugą 256 bo taniej cie to wyjdzie i postaraj się podkręcic obie do 333 lub 400MHz przy jak najniższych czasach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin_g Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Tez wydawało mi sie ze ta pierwsza opcja jest lepsza. Jednak nigdy nie kręciłem pamieci - poczytam o tym na forum. Nasuwa mi sie jeszcze jedno pytanko: ponoc najlepeiej wykorzystywany jest ram jak chodzi synchronicznie z taktowaniem procka w moim wypadku 266Mhz i nieliczne płyty potrafią asynchronicznie wydajnie korzystac z ramu. Czy to prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 ...i nieliczne płyty potrafią asynchronicznie wydajnie korzystac z ramu. Czy to prawda? PRAWDA! Ja bym tam wybrał 1 x 512 MB. Kości tak naprawdę powinny być identyczne, nawet ten sam numer serii. Możesz mieć z tym teraz problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Zawsze możesz sprzedać to co masz i kupić jakiś zestaw Dual 2*256 na przykład: TwinMos TWISTER CL2 2*256 DUAL Mają CL2 i reszte timingów 3;3;7. Są zabudowane w złote radiatorki. Gwarancja 50 miesięcy (ponad 4 lata). W sklepie są po 550zł ja Ci mogę je puścić za 400zł. http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=99543 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin_g Opublikowano 14 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2004 Ok dzieki za pomoc. Juz mam nakreslony obraz czego szukac. Teraz pozostaje kompletowac pieniązki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...