Skocz do zawartości
domin_g

2x 256MB 266MHz czy 1x 512MB 400MHz?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam nastepujące problem: Posiadam obecnie kostke 256MB 266MHz, chciałbym dokupić trochę ramu.

Są dwie opcje:

1) dokupić koleją 256MB 266MHz,

2) sprzecać tą co mam i dokupić jedną kostke 512MB 400MHz.

Pierwszy wariant jest tańszy w realizacji. Teraz pytanko do was: jaka będzie róznica pomiędzy tymy dwoma konfiguracjami? Wiadomo ze na korzyśc 512 ale zastanawiam sie czy az tak znaczna jest to róznica i czy warto. Nie jestem wyjadaczem gier i ekstremalnego kręcenia kompa (wszytko u mnie pracuje na nominalnych parametrach). Moja płyta nie nie obsługauje dual ale za to 400MHz pójda. Proszę o jakieś porównania (liczby, wykresy, moze jakiś artykuł o tym, itp.).

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez wydawało mi sie ze ta pierwsza opcja jest lepsza. Jednak nigdy nie kręciłem pamieci - poczytam o tym na forum.

Nasuwa mi sie jeszcze jedno pytanko: ponoc najlepeiej wykorzystywany jest ram jak chodzi synchronicznie z taktowaniem procka w moim wypadku 266Mhz i nieliczne płyty potrafią asynchronicznie wydajnie korzystac z ramu. Czy to prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...i nieliczne płyty potrafią asynchronicznie wydajnie korzystac z ramu. Czy to prawda?

PRAWDA!

Ja bym tam wybrał 1 x 512 MB. Kości tak naprawdę powinny być identyczne, nawet ten sam numer serii. Możesz mieć z tym teraz problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze możesz sprzedać to co masz i kupić jakiś zestaw Dual 2*256 na przykład: TwinMos TWISTER CL2 2*256 DUAL

Mają CL2 i reszte timingów 3;3;7. Są zabudowane w złote radiatorki. Gwarancja 50 miesięcy (ponad 4 lata). W sklepie są po 550zł ja Ci mogę je puścić za 400zł.

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=99543

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi