Skocz do zawartości
djtomas

Który zasilacz wybrać do OC - ankieta

Ktory zasilacz wybrac do OC - ankieta  

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktory zasilacz wybrac do OC - ankieta

• FSP300-60PLN 125zl
      0
    • NeoTec X3800 229zl
      13
    • Tagan TG330-U01 330W 230zl
      13
    • CHIEFTEC (HPC-360-302-DF) 199zl
      21
    • Aerocool Aeropower ATX 350W 239zl
      8
    • FSP400-60PN(R) 235zl
      7

Rekomendowane odpowiedzi

Powinien być stabilny, wydajny i jak najcichszy

linki do tych zasiłek:

http://www.fsp-group.com.tw/english/02_pro...ctorname=ATX12V

aktywne PFC mój faworyt

http://www.csklep.pl/product_info.php?cPat...products_id=428

pobobno bardzo głośny

http://pcprojekt.pl/?str=katalog_produktow...id_produktu=430

mój faworyt

http://www.csklep.pl/product_info.php?cPat...&products_id=44

podobno głośny

http://www.csklep.pl/product_info.php?cPat...products_id=687

nic o nim nie wiem

http://www.fsp-group.com.tw/english/02_pro...V-12cm%20Series

głośny na wysokich obrotach !! mam teraz taki tylko że 300W i z pasywnym PFC, a ty jest aktywne...

ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W ANKIECIE

POzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Pozwolę sobie udzielić pierwszej odpowiedzi w tym temacie.

Od niedawna używam zasilacza Chieftec 360-302 DF. Jako zasilacz jest dobry, napięcia trzyma bardzo dobrze, ale wentylatory działają zdecydowanie za słabo. Po pierwszym uruchomieniu wentylatory w ogóle nie działały, a po powrocie zasilacza z serwisu działają, ale nie są w stanie dostatecznie wydmuchać ciepłego powietrza z obudowy. Zasilacz jest cichy.

Jak dla mnie, jest to poważna wada, gdyż nie zamierzam instalować dodatkowych wentylatorów do obudowy.

Proszę przeczytać temat o tym zasilaczu Chieftec 360-302 DF - czemu tak nagrzewa?

Nie polecam go osobom, które nie posiadają w obudowie dodatkowych wentylatorów, bo w obudowie będzie gorąco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli priorytetem jest przedewszystkim cisza to IMHO najlepiej szukac zasilki z manualna kontrola rpm...bo nawet najcichsze zasilki pod max obciazeniem staja sie jednak slyszalne

pierwsza partia zasilek juz dotarla,druga partia przyjdzie jutro,a wraz z nia najwieksza niewiadoma dla mnie ,a mianowicie Chieftec ENH-0746G - http://www.csklep.pl/product_info.php?cPat...products_id=600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blee...poczekajcie jeszcze troszke.W weekend postaram sie skonczyc test kilku zasilek o mocy ok.400-500W ze stajni Topower'a,Enermax'a,Tagan'a,Aerocool'a,NeoTEC'a,Levicom'a i najprawdopodobniej nowy chieftec z dwiema liniami +12V

_Vip_ obiecujesz ze bedzie w sobote test???!!? bo ja zamierzalem jutro zasialcz zamawiac ale w sumie sie moge 3dni wstrzymac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blee...poczekajcie jeszcze troszke.W weekend postaram sie skonczyc test kilku zasilek o mocy ok.400-500W ze stajni Topower'a,Enermax'a,Tagan'a,Aerocool'a,NeoTEC'a,Levicom'a i najprawdopodobniej nowy chieftec z dwiema liniami +12V

_Vip_ obiecujesz ze bedzie w sobote test???!!? bo ja zamierzalem jutro zasialcz zamawiac ale w sumie sie moge 3dni wstrzymac :)

w najgorszym wypadku dostaniesz w sobote wyniki czastkowe,albo wersje beta do wgladu :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w najgorszym wypadku dostaniesz w sobote wyniki czastkowe,albo wersje beta do wgladu :]

ja też się na to piszę jak można :)

POzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, dla mnie nie jest pierwszy, ale z pewnością dość rzadko wymięka. Jeżeli miał bym wybór wolałbym coś dobrego od CWT. Ale czekam na nowiutkiego NeoTECa i wtedy zobaczymy. Jezeli ZENFIST wymienił true power 550 na to bydle, to coś w tym musi siedzieć :D

BTW test z pewnością opublikuję na tweaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, dla mnie nie jest pierwszy, ale z pewnością dość rzadko wymięka.

takie "dosc rzadko wymieka" jest dla mnie wystarczajacym powodem calkowicie dyskwalifikujacym zasilacz

Czyli jak 300W zasilacz wymięka przy 400W obciązeniu to jest to całkowicie dyskwalifikujące? Tak? :lol: Takie pisanie jest trochę dziwne bo wymiękanie jest toszkę zbyt obszernym pojęciem. Antec 550W i Enermax też mi wymiękły - to też jest dyskwalifikuje???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartekkx16 mógłbyś przetestować prymitywnym (no ale jak nie masz miernika to pozostaje tylko to) MotherBoardMonitorem swoją zasiłkę i podesłać mi wyniki na djtomas@o2.pl lub GG: 8870002

POzdr.

PS. Otwórz MBM posiedź na necie itp. z 15-30min. a później włącz prime95 na 30min. a po jego wyłączeniu zapuść jakiegoś 3dmarka jak się już skończy to walnij print screena i zapodaj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartekkx16 mógłbyś przetestować prymitywnym (no ale jak nie masz miernika to pozostaje tylko to) MotherBoardMonitorem swoją zasiłkę i podesłać mi wyniki na djtomas@o2.pl lub GG: 8870002

POzdr.

PS. Otwórz MBM posiedź na necie itp. z 15-30min. a później włącz prime95 na 30min. a po jego wyłączeniu zapuść jakiegoś 3dmarka jak się już skończy to walnij print screena i zapodaj :)

Ale według moich wskazań na płycie zasialcz ma tylko 11,65V :o na 2,225V na procku 2604mhz :) dziwne mój stary zasilacz też tyle miał :/ a to był modecom 300gt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

satysfakcjonuje cie tak prosta odpowiedz jak TAK ? :]

wybieralem zasilke pod moj sprzet i przebieralem we wszystkim do 450zl i tylko ten enermax NIGDY nie schodzil z napieciami ponizej nominalu

Prześlij mi go za gwarantuje Ci, ze zejdzie ;) Po prostu jak cos ma napisane 400W to przy obciążeniu 450, czy 500W po prostu:

a) spadną mu napięcia

B) wyłączy się

c) spali się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja nie twierdze ze moj enermax jest na tyle cudowny,ze przenigdy na jakimkolwiek sprzecie nie zejdzie ponizej norm :]...mowie tylko ze przy MOJEJ konfiguracji jako jedyny ze wszystkich zasilek jakie testowalem utrzymywal sie powyzej granic nominalnych (moze to i glupie ,ale jakies kryteria trzeba miec przy wyborze zasilki :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi