Skocz do zawartości
Ecuadoo

Arctic Cooling Fan Pro TC na proca ? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Poczytałem sporo o tym wentylatorku Arctic Cooling Fan Pro TC. No i widze ze glowna jego zaleta jest cisza i nawet przyzwoite osiągi. Mnie interesuje przede wszystkim cisza :) Komp czasami chodzi w nocy a doskonale wiecie jak slychac wentyle :) Ale dobra przechodze do meritum sprawy :) A więc mam na procku w tej chwili GlacialTech 2520 Pro jego dane :

Wymiary 80 x 80 x 25

Predkosc 2 800 RPM

Przepływ powietrza 41,5 CFM

Hałas 35 DB

Arctic Cooling Fan Pro TC

Wymiary 80 x 80 x ?

Predkosc 1000 - 2500 RPM

Przepływ 12 - 35 CFM

Hałas 10 - 23 DB

No i teraz pytanie czy wykrecenie orginalnego wiatraczka i zalozenie Arctic Cooling Fan Pro TC nie zaszkodzi prockowi ? Athlon XP 2400+ nie krecony. Da rade ? :) Czy aby nie jest to samobójstwo dla proca ? Z boku wieje jeszcze jeden wiatrak Titan, ktorego bym tez z mila checia zmienil na Arctica :) No i jeszcze musze pozbyc sie tego "wyjca" na NB :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TC na procu to szlenstwo...

wg mnie jest on za slaby, chyba ze wymontujesz czujnik temperatury to wtedy moze osiagnie swoje "35 CFM", ale kosztem tego stanie sie oczywiscie glosny... :?

ja ci odradzam installacje tego wiatraka. peace :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki dzieki za odp :) A co sadzicie o GlacialTech SilentBlade 8025 :

Prędkość obrotowa: 1700[obr/min]

Przepływ powietrza: 25,2[CFM]

Wymiary: (w x d x h)[mm]: 80x80x25

W sumie ten wiatrak jest stosowany w GlacialTech SilentBreeze III :) Wiec chyba nie powinno byc problemu ale mimo wszystko wole sie spytać :) Kurcze jak ten wentyl sie nie bedzie nadawal... to widze tylko jedno wyjscie Zalman'a 7000B -AlCu... tylko obudowa Modecome Fine II Midi Tower... aaa brak miejsca :) I kolejny wydatek na obudowe :(

Na NB i SB poleci Zalman NB32J wiec luz :) Tylko co zrobic z tym fantem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentegram QC- 80Cu też jest cichy i wydajny. Mojego 1700+@ palomino chłodzi przyzwoicie (42idle-49*prime95) już przy 1800rpm i przy zamkniętej budzie 8) a do tego kosztuje połowę tego co zalman i chyba jest nieco mniejszy od niego :D

Natomiast ten arctic doskonale nadaje się do wietrzenia budy, tylko przy nawiewie trzeba trochę pokombinować z termistorem, no chyba że 1200-1500rpm ci wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też tego nie polecam, mało wydajny, a po odcięciu termistora głośny ( a niby ma max 23 dB), najlepsze, ze ostanio kumpel mi pisał, że m do sprzedania ulra cichy i wydajny cooler, pytam sie jaki a on, że tego arctica i mi gada, że ma temepratury na swoim Palomino 1700+ ok 30-34*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm :) Teraz sie tylko rodzi pytanie czy da rade schłodzić procka ? :) A moze Fan Mate II kupic i ciachnac wentyla na 5 v ?:)

No i jeszcze jedno mnie ciekawi. Panowie jak nic z tego nie wyjdzie to pewnie mnie czeka zakup Zalmana CNSP 7000B Al-Cu :) I teraz pytanko: wiem ze przy wersji A konieczne było przypiłowanie zapinki i zamiana kolorami metalowych mocowań :) Czy w wersji B też konieczne sa te przerobki ? :) No i czy nie zachaczy o NB na ktorym bedzie Zalman NB32J ?

A co do Pentagrama jakos boje sie dawac spory ciezar na Socket A :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie jest on za slaby, chyba ze wymontujesz czujnik temperatury to wtedy moze osiagnie swoje "35 CFM", ale kosztem tego stanie sie oczywiscie glosny... :?

Czy ja wiem, czy taki kiepski :)

Moj procek to Athlon XP 1800+ @2088Mhz (12.5 * 166, 1.6V)

U mnie chlodzi SLK-900A i w idle jest 30-32 stopnie a w stress nie przekracza

(nawet pod dlugim obciazeniem primem, czy 3dmarkiem) 48 stopni.

Tempy z czujnika o najwyzszych odczytach.

Pasta Arctic Ceramique.

Obudowa Arctic Silentium T1.

Wentylator na procku jest praktycznie bezglosny a temperatury nie sa

moze wybitne, ale calkowicie zadowalajace - procek jest lekko podkrecony

a mimo tego dobrze chlodzony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze Y.S-TECH ULTRA SILENT 80mm 29zl w angela.pl

http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...z&id_towaru=627

ma fajne parametry:) i ogolnie ta marka chyba ma dobrą opinie:)

Cichy wentyl(nie wiem jak sie ma wydajnosc do arctica i do Y.S

to Spire ClearBlue BTR-80253/4 cena kolo 20zl.(mam 2 jeden juz od 10miechow i nadal cichutki:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

verx ale u ciebie ten arcitic jest standardowo na 12 V puszczony i czujnika termicznego nie wymontowywales??

no ale skl900 to jednak duzo daje, a arctic to jak kazdy inny wiatrak: wieje srednio i jest cichy... ;-)

No chodzi normalnie na 12V, nic w nim nie grzebalem. SLK jest b. dobry i to pewnie w 80% jego zasluga, ze

temp jest dobra. W koncu pol kilo miedzi :)

Jakos tak mam wrazenie, ze ta kontrola termiczna tego wentyla AC TC to pic na wode i tak naprawde to

chyba trzeba by suszarke na niego skierowac, zeby cokolwiek sie zmienilo - chodzi sobie na najwolniejszym

trybie i nawet w najwiekszym stress primem w ogole nie zwieksza obrotow (inna sprawa, ze powietrze

wdmuciach!e na radiator, a nie wyciaga - ale to wynika z tego, ze wtedy moga odebrac temperature wiatraki

dwa w obudowie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Czyli jednak ten Arctic nie jest tak zły. Teraz pewnie kwestia radiatora a raczej jego wielkosci i jakosci :) No coz GlacialTech 2520 Pro http://www.glacialtech.pl/glacialtech/socketa.htm znajdziecie go na samym dole :) Wiem ze ocena na oko jest cięzko no ale spróbujcie :D Ja powiem szczerze ze jest to kawał metalu :P I to dosc spory. Oczywiscie tylko podstawa jest z miedzi o grubosci około 2mm. Reszta to aluminium.

PS. Panowie jak jest z tym Zalman 7000B dalej sa wymagane kombinacje ? :) Cały watek przeczytałem o nim i tylko była mowa o wersji A. Wiem ze B jest wydajniejszy i lzejszy etc :) Dzieki za odp:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup sobie kontroler obrotów pentagrama za 12 zł i wsio. Na noc dzasz minimum jakiś program do programowego chłodzenia proca w idle i masz full wypas miałem "złoty radiator" od glacialtecha silentbreeze do tego glacialtech silentblade i na xp 2200 mhz v-core 1.75 temp idle 52 oc wieć nieciekawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam Ahtlona XP 1700+ @ 2400+ FSB 200 napięcie 1,625 :)

Jakis stary radiatorek SPIRE :) 1/3Cu 2/3Al + ten arctic (niesłyszalny ok 1800 obr.) i temperatura w tym momencie to 45 stopni MAX 50... przedtem mialem jakiegos SPIRE ale strasznie chuczał :) a temperatura taka sama była. Ogólnie nie narzekam na ten wiatrak. (przymocowałem go drucikami do radiatora :))

A na NB polecam zalmana niebieskiego :)

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja bym tak nie skreslal od razu tego arctica... zalozylem go sobie zamiast wiatraka na whisperrocku4, temp ta sama (moze nawet minimalnie nizsza) a jest o wiele ciszej! chodzi na 1776-1786 obrotow, proc jak w podpisie wiec mysle ze twojemu athlon2400+ tez wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1128420[/snapback]

No to ja jestem szaleńcem, zamontowałem Artic Cooling Fan Pro TC na proca.

:D

Edytowane przez ilubek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja tezmam pytanie, czym rozni sie arctic fan pro tc od arctic fan pro 2 tc ? bo sprzedaja cos takiego na allegro, ale nawet fotki te same ... wiec to chyba to samo tak ?

1683447[/snapback]

Widocznie sprzedawca nie jest uczciwy, bo to nie jest "dwójka".

Model z "dwójką" jest tylko w opcji świecącej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

arctic fan pro tc powinien spokojnie wystarczyć jak nie podkręcony, jeżeli bedzie malo to tak jak mówi \/\/oland weź 3TC nieźle dmucha nawet na niskich obrotach np stąd będzie troche taniej

Arctic Cooling Fan 3 TC

albo kup wogóle cały cooler nowy

np coś takiego prawie za darmo i cicho a temperaturka przyzwoita

Arctic Cooling Copper Silent 2 TC Rev.2

załozyłem go ostatnio w kompie w pracy na Athlona xp2200+ bo z poprzednia suszarką nie mogłem wytrzymać, buda prawie podskakiwała, a teraz spokój i cisza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi