Skocz do zawartości
TomekB

jak ustawić uprawnienia bo nic mi nie wychodzi ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Już pól dnia się męcze i dalej mam problem z ustawieniem dostępu w sieci lokalnej.

Chce udostępnić bratu katalog, ale tak żeby inni w sieci nie mogli się tam dostać. Więc bratu powinno pokazywać się okienko logowania kiedy brat będzie chcial skorzystać z mojego udziału.

Ja mam WinXP Prof z systemem plików NTFS ,a brat ma Win 2000. Obydwaj jestesmy w tej samej grupie roboczej.

Wszystko robilem wg tego opisu http://forum.win-os.pl/udostpnianie-zasobw...40fcd3acbafafe4

Niestety za zadne skarby nie moge tego zrobić. Jedyne co mi sie udaje osiagnac to to ze brat wchodzi do mojego kompa bez zadnego logowania lub nie wchodzi w ogóle bo pisze "odmowa dostępu". A powinien przecież podac nazwe użytkownika i hasło.

A więc po koleji

założyłem nowego usera "Stefan", dodałem go do nowo stworzonej grupy "LAN"

Tera ustawiam udostepnianie katalogu "www"

zakładka udostępnianie->Uprawnieia -> dodaje grupę "LAN"

I kiedy to tak ustawie to brachollowi pisze że odmowa dostępu

Jak powinno być ?

To jak ? Pomożecie ? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W total commanderze (można też z poziomu menu start->uruchom...) "cd \\numer.ip.kompa.docelowegodysk$" np. "cd \\10.0.0.2d$" i wtedy dostajemy się na dysk d: kompa 10.0.0.2 pod warunkiem zalogowania się do niego. Warto też sprawdzić uprawnienia logowania : panel sterowania -> narzędzia administracyjne -> zasady zabezpieczeń lokalnych -> zasady lokalne -> opcje zabezpieczeń -> dostęp sieciowy: udostępnianie i model zabezpieczeń dla kont lokalnych -> ustawić na KLASYCZNY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi