Skocz do zawartości
Yakko18

intel vs amd ale bez wojny

Rekomendowane odpowiedzi

mam prośbę do lubiących intela aly napisali mi na maila co sądzą o porównaniu (tylko szczerze) procesorów o takiej samej częstotliwości rzeczywistej np. XP 2600+ czyli 2133Mh(jeśli źle to przepraszam bo skleroza) z Pentiumem 2.2Gh. Chce abyście pisali wszyscy na maila bo nie chce wojny ale wybór należy do was

Piszcie djyarek@wp.pl

A jeśli się zacznie jakaś wojna to prosze moderów o usunięcie topika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi mi o wyniki tylko o to że Przepraszam za wyrażenie Intelowcy mówią o wyższosci intel który ma potężne zegary nad prockiem o 1Ghz "wolniejszym" i chce znać ich opinie jakby np taki XP miał rzeczywiście te 2,6Ghz czyli o jakieś 500Mhz wyższą częstotliwośc i proporcjonalnie do tego większą wydajnośc. Dokładnie chodzi mi o to dlaczego uważają że ich (w sumie nas wszystkich bo każdy może intela qpić) procki są wydajniejsze skoro mają o wiele wyższe zegary. Ja też moge nazwać moją 190 (stary mercedes) C klasa (jak mojego qmpla) i kłucic się który lepszy. Chodzi mi o to że intele mimo o wiele wyższego zegara nie są proporcjonalnie do niego wydajniejsze od AMD (może się myle).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wszystko jest kwestia architektury procesorow, po prostu architektura P4 i Athlona jest tak inna ze nie da sie porownywac ich przy takich samych zegarach, mozna conajwyzej powiedziec ze athlon 1.53ghz ma wydajnosc zblizona (raz mniej, raz wiecej) do P4 1.8ghz, wszystko tez zalezy od tego czym tez testujemy.

MOZNA by porownywac ewentualnie PIII i Athlona przy takich samych zegarach do mniejwiecej 1ghz jednak puzniej roznice w przepustowosci szyn danych nie pozwala rozwijac skrzydel P3a jest to spowodowane tym ze architektura P6 stosowana w tych procesorach wywodzi sie z starusienkiego P PRO ktore zostalo po prostu rozwiniete.

Naturlanie Athlon przy 1.8ghz bedzie wydajniejszy od P4 1.8ghz jednakze P4 ma to do siebie ze jego architestura zostala jak juz wczesniej spomnialem stworzona do wyzszych czestotliwosci.

To tak jakby porownywac T&L w karcie graficznej w ktorej rdzen ma taktowanie 200mhz i 2ghz Athona/P4 o dowolnym zegarze- T&L w karcie grafiki swobodnie rozlozy athlona w przeliczaniu oswietlenia itd. Jest to wlasnie spowodowane roznicami a architekturze.

Ogolnie rzecz biorac,- post ten jest po prostu jakims glupim kawalem majacym na celu sprowokowanie jakiejs wojny, jak chcesz obejzec jakies porownania miedzy Athlonami a P4 przy takich samych zegarach proponuje THG, tam masz wszystko ladnie rozpisane, na forum uslyszysz tylko subiektywne wypowiedzi uzaleznione od tego jakie kto ma procesory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berkut to to ja wiem i naprawde nie chce wojny :oops: tylko chce wiedzieć co o tym myślą intelowcy i tyle i już pisałem że nie chdzi mi o wyniki tylko o ich opinie. A znam sie na tym troche i mam własne zdanie na ten temat jak każdy i szanuje to że jedni wola amd a inni intel. a tak pzaty na forum jestem codziennie po kilka godzin tylko teraz mi się udzieliło pisanie postów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi mi o wyniki tylko o to że Przepraszam za wyrażenie Intelowcy mówią o wyższosci intel który ma potężne zegary nad prockiem o 1Ghz "wolniejszym" i chce znać ich opinie jakby np taki XP miał rzeczywiście te 2,6Ghz czyli o jakieś 500Mhz wyższą częstotliwośc i proporcjonalnie do tego większą wydajnośc. Dokładnie chodzi mi o to dlaczego uważają że ich (w sumie nas wszystkich bo każdy może intela qpić) procki są wydajniejsze skoro mają o wiele wyższe zegary. Ja też moge nazwać moją 190 (stary mercedes) C klasa (jak mojego qmpla) i kłucic się który lepszy. Chodzi mi o to że intele mimo o wiele wyższego zegara nie są proporcjonalnie do niego wydajniejsze od AMD (może się myle).

kurcze czy wy nigdy tego niezrozumiecie?? :evil: testuje się procki np.: AMD 2600+ vs. P4 2600 procki AMD z serii XP mają inną architekturę (jak już to wcześniej powiedział berktu) i mimo iż mają mniejszą częstotliwość pracuje z szybkością około 2600 ( w tym wypadku) myślicie że po co by były te oznaczenia?! cały czas ludzie robią zamieszanie "a bo gdyby P4 2,6 miał taki zegar jak Athlon XP 2,6 to to a jakby to to tamto..." pomyślcie trochę rozumiem jakbyście mieli żal że testuje się P4 2,6 z Xpekiem 2,4 owszem wtedy byłoby to niesprawiedliwe ale tak dajcie spokój. Szczerze mówiąc to mam już dosyć takich postów!!

p.s. to wcale nie jest wojna :lol: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porownania miedzy Athlonami a P4 przy takich samych zegarach proponuje THG, tam masz wszystko ladnie rozpisane, na forum uslyszysz tylko subiektywne wypowiedzi uzaleznione od tego jakie kto ma procesory.

ROTFL! ZE TY BERKUT NIE WIESZ ZE THG TO INTELOWSKI SERWIS!!! I JEST NIEOFFICJALNIE SPONSOROWANY PRZEZ INTELA!. Dziekuje za porownanie P4+RIMM vs AXP+DDR!! DWA KOMPUTERY AXP + DDR KOSZTUJA TYLE SAMO CO JEDEN P4+RIMM!!!(plyta z i850E jest strasznie droga a co dopiero pamiec PC1066!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porownania miedzy Athlonami a P4 przy takich samych zegarach proponuje THG, tam masz wszystko ladnie rozpisane, na forum uslyszysz tylko subiektywne wypowiedzi uzaleznione od tego jakie kto ma procesory.

ROTFL! ZE TY BERKUT NIE WIESZ ZE THG TO INTELOWSKI SERWIS!!! I JEST NIEOFFICJALNIE SPONSOROWANY PRZEZ INTELA!. Dziekuje za porownanie P4+RIMM vs AXP+DDR!! DWA KOMPUTERY AXP + DDR KOSZTUJA TYLE SAMO CO JEDEN P4+RIMM!!!(plyta z i850E jest strasznie droga a co dopiero pamiec PC1066!)

bla bla bla bla .. i tak w kolko macieju.... jak swego czasu AMD przodowalo to krzyczano ze ten czy tamten serwis jest stronniczy i sponorowany prze AMD itd... zygac juz sie chce... a co do ceny: jak cie nie stac to nie kupuj.. dziekuj bogu ze masz tansze rozwiazania o podobnej wydajnosci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bla bla bla bla .. i tak w kolko macieju.... jak swego czasu AMD przodowalo to krzyczano ze ten czy tamten serwis jest stronniczy i sponorowany prze AMD itd... zygac juz sie chce... a co do ceny: jak cie nie stac to nie kupuj.. dziekuj bogu ze masz tansze rozwiazania o podobnej wydajnosci...

akurat co do tego kto sponsoruje THG nikt nie ma najmniejszej watpliwosci :D

Przylacze sie do wczesniejszych wypowiedzi; AMD wprowadzilo oznaczenia w celu porownania do odpowiednich modeli konkurencji.

Tak wiec Athlon ZAWSZE wygra przy tym samym zegarze.

Nalezy poroanywac odpowiednie modele np xp2000+ i pIV 2 Ghz.

Inna sprawa ze taki PIV 2Ghz kosztuje okolo 50% wiecej niz XP 2000+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie w pelni swieta prawda :) , a jezeli chodzi o odpowiedz na pytanie kolegi to masz wieksza przyjemnosc z krecenia P4 ktory osiaga niesamowite zegary. A jezeli chodzi o porownania to juz mnie w<span style="color:red;">[ciach!]</span>iaja te wszystkie testy i ich optymalizacje , dzieki nim kreci sie wielka marketingowa maszyna a niektorzy z tego powodu wielka sraczke maja ;) ( tez szybszy, tez sie grzeje , ten sie lepiej kreci itd)

A prawda jest taka ze zarowno na amd XP 2600+ i na P4 2,6Gh pracuje sie zajebiscie :) . Ja chetnie popracowalbym na P4 , ale bardzioej cenie AMD dlatego przy tej firmie pozostane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam prośbę do lubiących intela aly napisali mi na maila co sądzą o porównaniu (tylko szczerze) procesorów o takiej samej częstotliwości rzeczywistej np. XP 2600+ czyli 2133Mh(jeśli źle to przepraszam bo skleroza) z Pentiumem 2.2Gh. Chce abyście pisali wszyscy na maila bo nie chce wojny ale wybór należy do was

Piszcie djyarek@wp.pl  

na to pytanie musisz sobie odpowiedzec sam, wierz mi nikt ci tu nie pomoze.

Intelowcy beda zachwaliali P4 a goscie od AMD....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszcie djyarek@wp.pl  

na to pytanie musisz sobie odpowiedzec sam, wierz mi nikt ci tu nie pomoze.

Intelowcy beda zachwaliali P4 a goscie od AMD....

A ty co polecisz ?? LOL

Szkoda gadac takie posty nie maja sensu , nie widzie tez nic zlego w tym ze ktos ma swojego faworyta( przecierz trzeba wkoncu cos kupic) , po prostu trzeba sobie samemu wyrobic zdanie i nie zawracac glowy innym .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...