Sathan Opublikowano 15 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2004 Posiadam z lekka juz postarzałą płytę główną Solteka SL-65DVB. Problem polega na tym że w slotach na razy mam dwie kości SDRAM 64MB oraz 256MB a są one wykrywane jako 196MB. Po wyjeciu z gniazda 64MB system widzi nieco ponad 128MB RAMu. Czym jest to spowodowane? W instrukcji płyty jest napisane że powinna ona wykrywać do 768MB i że nie powinna mieć problemu z 256 MB w gnieździe. Proszę o wyjaśnienie mi sprawy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 15 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2004 Zapewne ta płyta jest na chipsecie bx, a pamięć 256MB ma kości po obu stronach (tzw dwustronna)? Nic na to nie poradzisz, bo chipsety bx poprawnie wykrywają tylko kości jednostronne. W przypadku dwustronnych dostępna jest jedynie połowa całkowitej pojemności, czyli tak jak piszesz - 128MB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sathan Opublikowano 15 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2004 Jest właśnie przeciwnie- 256MB ma kostki tylko z jednej strony natomiast 64 z obydwu. Nie znam się na chipsetach ale w instrukcji jest o nim napisane tak : VIA VT82C693A + VT82C686A with 133MHz FSB . Moze to cos pomoze w rozwiązaniu problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robikon Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 W instrukcji do płyty powinieneś miec napisane jakie pamięci obsługuje płyta (jednostronne czy dwustronne, a może oba typy). Jeżeli obsługuje oba typy to powinno byc napisane które w jakich slotach. Ważne jest też czy płyta przyjmije kości pamięci powyżej 128MB, czy może jest to max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robikon Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 W instrukcji Twojej płyty jest coś takiego: http://www.robertzysk.republika.pl/aaa.jpg Więc nie powinno byc problemów, tylko trzeba pokombinowac ze slotami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xavras Wyżryn Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Złoty co ty pieprzysz? Wszystko zależy jaki to rodzaj kości a nie czy są po obu stronach czy po jednej! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Faktycznie - napisałem na odwrót, w tym wątku też: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=99645 ale Nyny mnie skorygował. Problemy występują na bx z jednostronnymi modułami, ale Ty masz płytę na chipsecie via. @ Xavras Wyżryn - skoro tak mistrzu, to może dasz chociaż jakieś skrótowe wyjaśnienie sytuacji, żebym nie wprowadzał ludzi w błąd? Tego co napisałem nie wymyśliłem sam, tylko gdzieś wyczytałem (chociaż faktycznie pomyliłem się i napisałem na odwrót). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 moze mi ktos powiedziec czemu moje posty znikaja??? napisalem tutaj jednego i juz go nie ma :0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...