marantz|pl Opublikowano 15 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2004 Witam Posiadam bloczek Uziel na wezach igielitowych 16/22 , pompke MJ750 (670 l/h wg producenta) i chlodnice od Kadetta. Obieg otwarty ze zbiorniczkiem 2,4 litra a w nim woda demineralizowana , troche spirytu i algon. Bloczek kupilem uzywany, wypolerowalem go na lusterko ale nie usuwalem ze srodka glonow (nie bardzo wiem jak) a jest dosyc mocno zarosniety. Moj problem polega na tym ze na NIEKRECONYM procesorze XP 2800+ (1,65V) temp jaka pokazuje BIOS to 46* dla CPU i 41* dla SYSTEM w IDLE (w stressie przekracza 50*C). Plyta to MSI KT6 Delta. Pytanie brzmi dosyc ostentacyjnie: co jest nie tak? Czy to mozliwe zeby odczyty temp byly do [gluteus maximus]? Dodam ze na procesorze jest pasta Arctic Silver Ceramique - na tyle gruba warstwa ze przykrywa cale jadro (tzn jadro procesora nie "przeswituje" przez paste) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 15 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2004 nie wyłapałem w twojej wypowiedzi informacji o wentylach i shroudzie na chłodnicy jeśli nie masz aktywnego chłodzenia na Kadecie to sprawa jest jasna, musisz założyć wentyle, bo nawet największa i najwydajniesza chłodniczka w pewnym momencie będzie potrzebowała dodatkowego owiewu w celu wymiany większej ilości ciepła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 15 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2004 Jak najbardziej mozliwe ze odczyt jest do d... A moze nalozyles za duzo/ za malo pasty. Nigdy do konca nie da sie tego wyczuc :) Mzoe masz pozginane weze, kiepski przeplyw itd... Szukaj mysl ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srokus Opublikowano 15 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2004 Po zalozeniu nowego WC tez mialem podejrzanie wysokie temperatury wiec dokrecalem blok co obnizalo temp o kolejne stopnie. Przestalem jak musialem dokrecac juz na sile bo balem sie ze albo zgniote procka albo wyrwe sruby z plyty :) Najlepiej przy odpalonym kompie dokrecaj kolejne sruby i patrz jak sie zmienia temp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Najlepiej przy odpalonym kompie dokrecaj kolejne sruby i patrz jak sie zmienia temp Przy zachowaniu ostrożności jest to rzeczywiście najlepszy sposób na testowanie odpowiedniego ułożenia bloku - szczególnie jeśli nie stosujesz Copper Shim'a. Mi się udało w ten sposób zjechać 3* własnie poprzez odpowiednie podociskanie śrub i w ten sposób poprawne ułożenie podstawy bloku na jądrze. Nie da się ukryć, że zakładanie bloku na P4 jest pod tym względem nieco lepsze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALF Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 ale czy wy stosujecie te cholerne sprężynki czy je wywalacie, bo ja mam zawsze największy problem z założeniem nakrętki wraz ze sprężyną na jak zwykle za krótkie śruby :/ pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 ale czy wy stosujecie te cholerne sprężynki czy je wywalacie, bo ja mam zawsze największy problem z założeniem nakrętki wraz ze sprężyną na jak zwykle za krótkie śruby :/Sprezynki, to podstawa ;] bez sprezynek bedziesz mial wieksze prawdopodobienstwo ukruszenia rdzenia :!: P.S. kup sobie dluzsze srubki; ja mam za dlugie niestety :| :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spawn Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 noo ja niestety tez mialem dosyc wysokie temperaturki :( hlodnice mam podwieszona u gury a naniej 4 wentyle male (musze to zmienic) , obnizylem temperature az o 6 stopni poprzez zamontowanie wentylatora na samum dole budy w bocznej szybie :) oczywiscie wszystkie hodza na 5 v i prawie ih nieslyhac a temperaturki do 40 stopni przy duzym uzyciu procka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srokus Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 sorry za OT @spawn sprawdzales ile bledow ortograficznych da sie zrobic w jednym poscie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spawn Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 hehe wiem ze robie duuuzo bledow ale wtedy jeszcze bylem po kilku brovarkah :D ale sorry nastepnym razem sie poprawie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAYDAY. Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 marantz|pl miałem ten sam problem po założeniu wc ( też mam msi - może to wina płyt ). Wywalajc wentyl na procu przestaem chłodzic ukady elektroniczne wokoło socetu, chyba odpowiedzialne za pomiar temperatury. U mnie wystarczyło zamontowac wentyl w boku budy tak aby delikatnie dmuchał na gniazdo proca i temp gwałtownie spadły. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladzio Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 hm u mnie , tylko ze ja mam abitka , jest inna bajka czujnik pokazuje 3 rozne temp raz jak odpale pokazuje ze jest 36 idle i 39 stres , jak zrobie restarta pokazuje mi juz 42 idle i 45 w stresie a innym jeszce razem pokazuje mi 48 idle i 51 w stresie i komu tu wierzyc dodam i dzieje sie tak po restarce kompa czyli nie ma jakis tam warunlkow innych poprostu czujnik oszukuje sklanialk bym sie ku tej srodkowej :) jako prawdziwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 no chyba mozna bezpiecznie zmierzyc temp w wody a potem dodac 10* i jest mniej wiecej temp proca tak troche przez drzwi .. ale coz ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vegan Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Mialem podobnie ... nawet gorzej .... podkrecilem bartka 18*133 wchodze do biosu i 70 C aż mi gorąco sie zrobiło :-) ale nałożyłem pasty Ceramique i spadło do 45C :-) ... a pasty im mniej tym lepiej. Zrób tak nałóż paste nałóż blok dokręć i zdejmij. obejżyj rdzeń ... i powinien być " czysty" inaczej masz kiepskie mocowanie musisz je poprawić Michał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marantz|pl Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 a i jeszcze jedno: Jak na wydajnosc bloku wplywaja glony go porastajace? Kupilem blok z takim ustrojstwem i nie wiem jak sie tego pozbyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 A może by tak wymoczyć go w jakimś spirolu albo "glono-zabójcy" ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marantz|pl Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Tzn ja do ukladu wlalem spirytu i algolu ale one hamuja rozwoj glonow a nie usuwaja juz istniejacych z tegoco sie orientuje. Jeszcze jedno pytanie- czy mozna gdzies w warszawie kupic zlaczki choinkowe 9/12mm katowe (albo takie same szybkozlaczki) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marantz|pl Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Czy bloczki pasujace na AMD Athlon XP nie beda pasowaly na AMD 64? Czy tam sa inne rozstawy srub mocujacych? Czy istnieje bloczek pasujacy zarowno na XP jak i 64? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marantz|pl Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 czy w bloczkach mozna zmieniac krocce? Chcialem zmienic moje choinki 16/22 na katowe choinki 9/12 czy jest tomozliwe? Stare sa wydaje mi sie wkrecane i pewnie uszczelnione jakims silikonem,jak je wykrecic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spawn Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Wszystko zalezy jakie to sa krucce,najczesciej mozna je odkrecic kluczem a jak nie to wkrecasz mocno w imadlo i krecisz calym blokiem :) tylko musisz uwazac aby ci top niepekl jezeli jest z plexi :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...