Skocz do zawartości
marantz|pl

wysokie temp?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam bloczek Uziel na wezach igielitowych 16/22 , pompke MJ750 (670 l/h wg producenta) i chlodnice od Kadetta. Obieg otwarty ze zbiorniczkiem 2,4 litra a w nim woda demineralizowana , troche spirytu i algon. Bloczek kupilem uzywany, wypolerowalem go na lusterko ale nie usuwalem ze srodka glonow (nie bardzo wiem jak) a jest dosyc mocno zarosniety.

Moj problem polega na tym ze na NIEKRECONYM procesorze XP 2800+ (1,65V) temp jaka pokazuje BIOS to 46* dla CPU i 41* dla SYSTEM w IDLE (w stressie przekracza 50*C). Plyta to MSI KT6 Delta.

Pytanie brzmi dosyc ostentacyjnie: co jest nie tak?

Czy to mozliwe zeby odczyty temp byly do [gluteus maximus]?

Dodam ze na procesorze jest pasta Arctic Silver Ceramique - na tyle gruba warstwa ze przykrywa cale jadro (tzn jadro procesora nie "przeswituje" przez paste)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wyłapałem w twojej wypowiedzi informacji o wentylach i shroudzie na chłodnicy

jeśli nie masz aktywnego chłodzenia na Kadecie to sprawa jest jasna, musisz założyć wentyle, bo nawet największa i najwydajniesza chłodniczka w pewnym momencie będzie potrzebowała dodatkowego owiewu w celu wymiany większej ilości ciepła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zalozeniu nowego WC tez mialem podejrzanie wysokie temperatury wiec dokrecalem blok co obnizalo temp o kolejne stopnie. Przestalem jak musialem dokrecac juz na sile bo balem sie ze albo zgniote procka albo wyrwe sruby z plyty :)

Najlepiej przy odpalonym kompie dokrecaj kolejne sruby i patrz jak sie zmienia temp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej przy odpalonym kompie dokrecaj kolejne sruby i patrz jak sie zmienia temp

Przy zachowaniu ostrożności jest to rzeczywiście najlepszy sposób na testowanie odpowiedniego ułożenia bloku - szczególnie jeśli nie stosujesz Copper Shim'a. Mi się udało w ten sposób zjechać 3* własnie poprzez odpowiednie podociskanie śrub i w ten sposób poprawne ułożenie podstawy bloku na jądrze.

Nie da się ukryć, że zakładanie bloku na P4 jest pod tym względem nieco lepsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale czy wy stosujecie te cholerne sprężynki czy je wywalacie, bo ja mam zawsze największy problem z założeniem nakrętki wraz ze sprężyną na jak zwykle za krótkie śruby :/

Sprezynki, to podstawa ;] bez sprezynek bedziesz mial wieksze prawdopodobienstwo ukruszenia rdzenia :!:

P.S. kup sobie dluzsze srubki; ja mam za dlugie niestety :| :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

noo ja niestety tez mialem dosyc wysokie temperaturki :( hlodnice mam podwieszona u gury a naniej 4 wentyle male (musze to zmienic) , obnizylem temperature az o 6 stopni poprzez zamontowanie wentylatora na samum dole budy w bocznej szybie :) oczywiscie wszystkie hodza na 5 v i prawie ih nieslyhac a temperaturki do 40 stopni przy duzym uzyciu procka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marantz|pl miałem ten sam problem po założeniu wc ( też mam msi - może to wina płyt ). Wywalajc wentyl na procu przestaem chłodzic ukady elektroniczne wokoło socetu, chyba odpowiedzialne za pomiar temperatury. U mnie wystarczyło zamontowac wentyl w boku budy tak aby delikatnie dmuchał na gniazdo proca i temp gwałtownie spadły.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm u mnie , tylko ze ja mam abitka , jest inna bajka czujnik pokazuje 3 rozne temp raz jak odpale pokazuje ze jest 36 idle i 39 stres , jak zrobie restarta pokazuje mi juz 42 idle i 45 w stresie a innym jeszce razem pokazuje mi 48 idle i 51 w stresie i komu tu wierzyc dodam i dzieje sie tak po restarce kompa czyli nie ma jakis tam warunlkow innych poprostu czujnik oszukuje sklanialk bym sie ku tej srodkowej :) jako prawdziwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem podobnie ... nawet gorzej .... podkrecilem bartka 18*133 wchodze do biosu i 70 C aż mi gorąco sie zrobiło :-) ale nałożyłem pasty Ceramique i spadło do 45C :-) ... a pasty im mniej tym lepiej.

Zrób tak nałóż paste nałóż blok dokręć i zdejmij. obejżyj rdzeń ... i powinien być " czysty" inaczej masz kiepskie mocowanie musisz je poprawić

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi