Skocz do zawartości
w1sh

Włącznik ... pstryk pstryk :D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar zrobic taka katodę żelową (o ktorej pare topicow wczesniej). I wyrżnąc w obudowie logo quake 3, i chce zeby bylo to zorganizowane tak ze kiedy pstrykne sobie takim pstryczkiem :D ktory umieszcze na panelu ( http://www.tweak.pl/modyfikacje/krata/fanbus1.jpg ) to zaczyna swiecic. Neiwiem zabardzo jak to zrobic :/ Tz. mniej wiecej tak ze ten pstryczek (wiem, glupia nazwa ale jak to inaczej nazwac, nawa sama sie nasuwa :D) musi byc podpiety do czerwonego kabelka (tz. cos jak: kabelek, wlacznik, kabelek) ale nie wiem zbytnie jak to wykonac... jutro kupie, to pokombinuje, ale jakby ktos umial to jakos fajnie wytlumaczyc to bym sie nie obrazil. No i znow wracam do tej farby ... jaka farba mam malowac bude (czy innej potrzebuje do czesci metalowych i innej do plastiku ?)

Jeszcze slowko do moderatorow ... na prawde szukalem tego i nie znalazlem, prosze nie zamykajcie topicu, ale jesli juz koniecznie musicie to zrobic, to plz, podajcie linka to topica w ktorym jest o tym mowa...

dzieki, pozdrawiam

ps. ostatnie pytanie, czy moge podpiac do jednego molexa np. dwie diodki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.elektroda.net/nauka/poczatkujacy.html

Śmiem podejrzewać że nie masz w szkole takiego przedmiotu jak fizyka (chyba nie możliwe, chociaż po tej reformie...) czy technika (taaaa... teraz to informatykę mają). Gdyby coś taiego występowało jednak w Twoim toku edukacji to weź bądź łaskaw pofatygować się do nauczyciela i poproś aby wytłumaczył Ci takie podstawy jak podłączanie przełącznika czy innych diod/żarówek. Taką wiedzę człowiek powinien wynieść ze szkoły podstawowej w końcu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Wam, armadon, racja, mysle ze w czasach moich rodzicow bylo troche lepiej ... Na technice pokazywali podobno ciekawe rzeczy, a pomysl ze teraz na technice ... robimy kółeczka na korku przypinane pinezkami a na koleczku maja byc narysowane znaki drogowe, jezeli chodzi o fizyke, to jedenyego fajnego nauczyciela wyrzucili ze szkoly i teraz pieprza mi jakies bzdury, ale od czego ma sie leb, dzis sam poprosbowalem, kupilem wlacznik i zamontowanie nie zajelo mi dluzej niz 3 min, wszystko dizala ladnie, btw na jednym omklexie podlaczylem 20 diud (diud ? :D) zaraz zabieram sie za lekture z tego linka co zapodales

nie wiem o co chodzi ale to wszystko wyglada jakby ONI chcieli zrobic z tego pokolenia debili, zdolnych tylko do kopania rowów, bo nieraz powaznie sie zastanawaim po co mi to o czym mowia na lekcjach :< i tak nigdy nei wykozystam tego w praktyce

sor za ewentualne bledy ortograficzne/ogtogrficzne, ale tak to jest jak slucha sie muzyki 100%vol na sluchawach :D

OK MODERATORZY, POCZYTALEM TROCHE NA TEN TEMAT, KOLEGA MI POTLUMACZYL I JUZ WIEM , TEAMT DO ZAMKNIECIA, RESZCIE DZIEKUJE ZA POMOC :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi