Skocz do zawartości
Jeshua

ASUSA A7V333 na jaka zamienic plyte ?

Rekomendowane odpowiedzi

...wczoraj w czasie testow (w trakcie przelaczania zworek obslugujacych RAID - oczywiscie przy wylaczonym zasilaniu) padla mi moja plyta ASUSA. Dziwne ale prawdziwe, a poniewaz to juz moja druga awaryjna plyta z mostkiem KT333 tego producenta to mimo duzego sentymentu chce ja zmienic na cos innego - tylko na co ? Biore pod uwage Gigabyte'a GA-7VRXP i MSI KT3 (ew. Asusa 8x-ale az sie boje)-oczywiscie chodzi mi o RAID i dodatkowe kontrolery IDE. Dzwiek niekoniecznie. Co byscie wybrali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czyzby to byl ciag dalszy wczorajszej sprawy? Po co ruszales te zworki? One sa fabrycznie na ATA133 ustawione, i OK. Jesli nie tworzysz RAID-a (90% nabywcow) to wylaczasz "Onboard ATA BIOS" i.. zapominasz o tych dwoch gniazdach (oraz o zworkach) i "potrzebnym" zlaczu AMR (intelowy wydum)..

Ja osobiscie polecam Ci.. Asusa A7V333. Tylko, na milosc Boska, daj go sobie skonfigurowac, i juz w nim nie grzeb. Niczego lepszego teraz w Polsce nie kupisz (Soyo musialbys sprowadzac..)

PS. Oferuje wlasna pomoc.

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czyzby to byl ciag dalszy wczorajszej sprawy? Po co ruszales te zworki? One sa fabrycznie na ATA133 ustawione, i OK. Jesli nie tworzysz RAID-a (90% nabywcow) to wylaczasz "Onboard ATA BIOS" i.. zapominasz o tych dwoch gniazdach (oraz o zworkach) i "potrzebnym" zlaczu AMR (intelowy wydum)..

Ja osobiscie polecam Ci.. Asusa A7V333. Tylko, na milosc Boska, daj go sobie skonfigurowac, i juz w nim nie grzeb. Niczego lepszego teraz w Polsce nie kupisz (Soyo musialbys sprowadzac..)  

PS. Oferuje wlasna pomoc.

--  

Pozdrawiam

Dokladnie , lepszej plytki na Kt333 nie dostaniesz . A jak sie za zworki zabrales to trzeba bylo mobo wylaczyc .

BTW Soyo robi swietne plyty szkoda ze ich nie ma w Polsce :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xanie.. Na tego Dragona Platinum (plytka Soyo) to i ja mam chrapke.. Jest piekny :oops: Tylko ta koszmarna cena :-( Nie stac mnie, niestety. Bodaj juz raz Soyo wspominales? Zamkneli handel z Polska juz dawno. Niestety - nie moga "konkurowac" z ECS-em :-)

PS. URL: http://www.soyousa.com/products/proddesc.php?id=46 - gdyby ktos z Was chcial zobaczyc, jak porzadna MB wyglada..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli GB to tylko 7VAXP. Masz wyposażenie na długi czas.

nawet SATA nie ma , nie ma sie co ta plyta podniecac taki drugi vrxp tylko ze ma AGP x8.

Za 555zł masz AGP 8x, FireWire i 6 kanałowy dzwięk. Jak ktoś nie podkręca to wystarczy mu na długi czas, a płyty z SATA są potwornie drogie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet SATA nie ma , nie ma sie co ta plyta podniecac taki drugi vrxp tylko ze ma AGP x8.

Za 555zł masz AGP 8x, FireWire i 6 kanałowy dzwięk. Jak ktoś nie podkręca to wystarczy mu na długi czas, a płyty z SATA są potwornie drogie.

po kij komu na razie agpx8?? 6kanałowy dzwiek ma 7vrxp od wersji 2.0

Rev. 2.0 : Creative CT5880 4-kanałowa przez wyjścia analogowe, 6-kanałowa przez cyfrowe wyjście SPDIF

Rev. 3.0 : Realtek ALC650 6-kanałowa (5.1) przez wyjścia analogowe i cyfrowe wyjście SPDIF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xanie.. Na tego Dragona Platinum (plytka Soyo) to i ja mam chrapke.. Jest piekny :oops: Tylko ta koszmarna cena :-( Nie stac mnie, niestety. Bodaj juz raz Soyo wspominales? Zamkneli handel z Polska juz dawno. Niestety - nie moga "konkurowac" z ECS-em :-)

PS. URL: http://www.soyousa.com/products/proddesc.php?id=46 - gdyby ktos z Was chcial zobaczyc, jak porzadna MB wyglada..

--

Pozdrawiam

He plyta jest napewno super( lubie Soyo za to ze zawsze ich plyty so troche pozniej ,ale za to nie ma problemow z pierwszym rev :) ) , mysle ze jakbym musialbym wybierac miedzy Asusem a ta plytka to wybralbym produkt Soyo :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rev. 2.0 : Creative CT5880 4-kanałowa przez wyjścia analogowe, 6-kanałowa przez cyfrowe wyjście SPDIF

Rev. 3.0 : Realtek ALC650 6-kanałowa (5.1) przez wyjścia analogowe i cyfrowe wyjście SPDIF

Mówię - jeśli ktoś nie kręci! Jak kręci to niech bierze Epoxa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla nie kręcących polecam Shuttle'a, Soltka, Epoxa, Asusa

Dla kręcących Abita lub MSI (MSI z małym przekonaniem) wynika to z testów 166/166 w www.twojepc.pl) Inne płyty były do [gluteus maximus] z wydajnością w tych trybach - może bios coś zmienił - jeśli tak proszę o podanie takich danych !!! Epox ma niezłe napięcia ale po tych artykółach wybaczcie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla nie kręcących polecam , Asusa

Dla kręcących Abita lub MSI (MSI z małym przekonaniem) wynika to z testów 166/166 w www.twojepc.pl) Inne płyty były do [gluteus maximus] z wydajnością w tych trybach - może bios coś zmienił - jeśli tak proszę o podanie takich danych !!! Epox ma niezłe napięcia ale po tych artykółach wybaczcie !

a widziałeś nowego Epoxa czyli 8K5a2+

poprawiony 8k3a+

to jest płytka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla nie kręcących polecam Shuttle'a, Soltka, Epoxa, Asusa

kolega widze ze malutkie ma pojecie o dobrych mobo

i sugerujesz sie tym co wyczytasz na twojepc????

wybacz ale MEGA LOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli bedziesz krecil to ja od kilku dni polecam Abita KX7-333. Slicznie chodzi na 200MHz FSB a wydajnoscia rozwala Epoxy i Asusy. Kilka dni temu bawilem sie Epoxami 8K5A2+ i 8K5A3+. NIby fajne ale poza USB2.0 wiecej w porownaniu z 8K3A niczego nie oferuja. Wydajnosc powyzej 166MHz FSB jest slaba :( Na 166MHz FSB Abit ma wydajnosc podobna jak Epox w okolicach 190MHz. Cenka tez nie jest zla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli bedziesz krecil to ja od kilku dni polecam Abita KX7-333(...)

Lancerze.. Wybacz moje "zacofanie", ale zaden Abit, wykonaniem, ani tez wyposazeniem Asusowi nie dorowna. W tej chwili nic lepszego niz Asusy w Polsce nie ma (pisze ogolnie: o serwisie, wygladzie, niezawodnosci). Lepsze, z tych ktore znam, sa tylko Soyo (zwlaszcza rodzina Dragon), ale nie znam jeszcze polskiego serwisu, ktory stac by bylo na testowanie tej MB dwukrotnie drozszej niz Asus, a blisko trzy- niz Abit :-(.. Powtarzam - biore nie tylko testy czysto techniczne pod uwage.. Moja opinia jest subiektywna.

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[ ale zaden Abit, wykonaniem, ani tez wyposazeniem Asusowi nie dorowna. W tej chwili nic lepszego niz Asusy w Polsce nie ma (pisze ogolnie: o serwisie, wygladzie, niezawodnosci).

dobrze że dodałes subiektywna

to ja powiem obiektywnie

miałem mobo-asus a7v333(w pełnym wypasie) miał je również mój kumpel-a czemu mieliśmy??

ta płyta to porażka-praktycznie pod każdym względem-może mieliśmy pecha i trafiliśmy obaj na walnięte egzemplarze ale fakt pozostaje faktem

nie chce mi się rospisywać czemu tak się stało i na czym polegały z nią problemy-bo i po co?

tak czy siak -ja do asusa mam wyjebisty uraz który juz chyba nigdy nie minie

ale wiem ze są też bardzo zadowoleni z tego mb użytkownicy ale chyba mieli wiecej szczęscia niż my

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli bedziesz krecil to ja od kilku dni polecam Abita KX7-333.

Gdzies czytalem cos takiego ze:

"KX7-333 rev. 1.0 nie współpracuje z XP2200+ i wyższymi"

Dopiero rev. 1.1 ma dzialac ok.

Slyszales cos o tym :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złożyłem ostatnio kompa na Rev. 2.0 i jak w nim uruchomić 3 i 4 kanał. Standartowo na wyjściu z tyłu jest tylko stereo. Płytę miałem krótko więc mogłem się niedoczytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powiem tak:

-chcesz kręcić - kupujesz Epoxa albo wspomnianego Abita KX (już gdzieś też o nim pozytywne opinie słyszałem)

-chcesz szpanować bajerkami - ASUS lub MSI(ostatnie modele) - ale różna wydajność

-chcesz mieć dobrą, stabilną, sprawdzoną platformę - Gigabyte - niezawodna i posiada to co trzeba (choć nie zawsze wszystko co byś chciał:))

-nie masz kasy!? składaj na dobre mobo, bo na ECS'a nie ma co kasy marnować :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[ ale zaden Abit, wykonaniem, ani tez wyposazeniem Asusowi nie dorowna. W tej chwili nic lepszego niz Asusy w Polsce nie ma (pisze ogolnie: o serwisie, wygladzie, niezawodnosci).

dobrze że dodałes subiektywna

to ja powiem obiektywnie

miałem mobo-asus a7v333(w pełnym wypasie) miał je również mój kumpel-a czemu mieliśmy??

ta płyta to porażka-praktycznie pod każdym względem-może mieliśmy pecha i trafiliśmy obaj na walnięte egzemplarze ale fakt pozostaje faktem

nie chce mi się rospisywać czemu tak się stało i na czym polegały z nią problemy-bo i po co?

tak czy siak -ja do asusa mam wyjebisty uraz który juz chyba nigdy nie minie

ale wiem ze są też bardzo zadowoleni z tego mb użytkownicy ale chyba mieli wiecej szczęscia niż my

No widzisz pecha miales , ja mam ta plyte od samgo poczatku jak wyszla na nasz rynek i jest swietna( wydajnosciowo rowniez ) , wsparcie nowymi biosami oraz szybki aktualizacjami rowniez . Przykladow na to ze ta plyta jest swietna mam wiele , ale podam jeden ustaw sobie Pci Latency na 0 ( bez zadnego patcha w windowsie , chociaz i tak by nie pomogl ) u siebie i powiedz mi czy dziala tobie Live bez zgrzytow .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lancerze.. Wybacz moje "zacofanie", ale zaden Abit, wykonaniem, ani tez wyposazeniem Asusowi nie dorowna. W tej chwili nic lepszego niz Asusy w Polsce nie ma (pisze ogolnie: o serwisie, wygladzie, niezawodnosci). Lepsze, z tych ktore znam, sa tylko Soyo (zwlaszcza rodzina Dragon), ale nie znam jeszcze polskiego serwisu, ktory stac by bylo na testowanie tej MB dwukrotnie drozszej niz Asus, a blisko trzy- niz Abit :-(.. Powtarzam - biore nie tylko testy czysto techniczne pod uwage.. Moja opinia jest subiektywna.

--

Pozdrawiam

Wyposazenie moze i tak. Ale za jaka cene? Fajny jest np USB2.0 czy gadajaca plyta jak to jest w A7V333. Mi to nie jest potrzebne. Dla mnie liczy sie wydajnosc. Mialem okazje sam przetestowac i A7V333 i KX7-333 i wybralem Abita bo ma bardzo wysoka wydajnosc. Dla mnie to sie liczy.

Co do serwisu i niezawodnosci to ja mam jak najbardziej zla opinie. Szczegolnie o modelu A7V333. Niestety...juz sie kiedys wypowiadalem na ten temat i zdania nie zmienilem (aka wojna z Xanem ;)). Dzis musialem wymieniac 3 zwalone Asusy A7V333 i mam ich poprostu dosyc :( Szczerze mowie-bardziej niezawodne sa prymitywne plyty ECSa :oops: Albo ja sie nie znam albo wszyscy w mojej firmie maja takie glupie szczescie :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli bedziesz krecil to ja od kilku dni polecam Abita KX7-333.

Gdzies czytalem cos takiego ze:

"KX7-333 rev. 1.0 nie współpracuje z XP2200+ i wyższymi"

Dopiero rev. 1.1 ma dzialac ok.

Slyszales cos o tym :?:

Byc moze. Ja mam 1.1 i sie nie martwie.

Aha byla kiedys mowa ze z Athlonami Palomino Abit KT7A dziala dopiero od wersji 1.3. No coz moge mnozyc wiele przykladow w ktorych w wersji 1.1 dziala ostro wykrecony Athlonik :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

--

Pozdrawiam

Wyposazenie moze i tak. Ale za jaka cene? Fajny jest np USB2.0 czy gadajaca plyta jak to jest w A7V333. Mi to nie jest potrzebne. Dla mnie liczy sie wydajnosc. Mialem okazje sam przetestowac i A7V333 i KX7-333 i wybralem Abita bo ma bardzo wysoka wydajnosc. Dla mnie to sie liczy.

Co do serwisu i niezawodnosci to ja mam jak najbardziej zla opinie. Szczegolnie o modelu A7V333. Niestety...juz sie kiedys wypowiadalem na ten temat i zdania nie zmienilem (aka wojna z Xanem ;)). Dzis musialem wymieniac 3 zwalone Asusy A7V333 i mam ich poprostu dosyc :( Szczerze mowie-bardziej niezawodne sa prymitywne plyty ECSa :oops: Albo ja sie nie znam albo wszyscy w mojej firmie maja takie glupie szczescie :evil:

He witam i gratuluje 200 FSB ;) . A co do tej wojny to powiem cos z innej beczki odziwo znajomy z Abitem na Kt333 tez mial klopoty ;) ( ale nie o to chodzi i wcale nie mam zamiaru sie znowu wyklucac ) . Jedno jest pewne w Polsce rozne rzeczy sie dzieja , bo to kraj w ktorym nic sie normalnie nie dzieje , a sprzet komputerowy jak i serwisy ,sprzedawcy sklepy i gielde !!! to my mamy na miare Bialorusi ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He witam i gratuluje 200 FSB ;) . A co do tej wojny to powiem cos z innej beczki odziwo znajomy z Abitem na Kt333 tez mial klopoty ;) ( ale nie o to chodzi i wcale nie mam zamiaru sie znowu wyklucac ) . Jedno jest pewne w Polsce rozne rzeczy sie dzieja , bo to kraj w ktorym nic sie normalnie nie dzieje , a sprzet komputerowy jak i serwisy ,sprzedawcy sklepy i gielde !!!  to my mamy na miare Bialorusi ;) .

Mysle ze masz w 100% racje. Na dystrybutorach zapewne robi niezle wrazenie mozliwosc sciagniecia o 10$ za 1szt tanszych plyt z ...nieznanego zrodla. Polska-dziwny kraj :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...