AndyN Opublikowano 16 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2004 Mam od niedawna w domu net przez WiFi oferowany przez małego lokalnego dostawcę. Karta Ralink 2400 i antena Yagi 18dB, Win XP Prof PL, pełny pakiet nortona 2005 (firewall, antywirus itp), reszta sprzętu w podpisie. I co jakiś czas mam taką sytuację, że otwierają mi się jedynie strony WWW i mogę ściągać z poziomu przeglądarki pliki (z całkiem wysokimi transferami dochodzącymi do 100KB/s). Nie działają mi strony https, gadugadu, peer2peer, nie mogę ściągnąć poczty - tak jakbym nie miał netu w ogóle Koleś z tej firmy twierdzi, że wina leży po stronie mojego kompa, a dokładniej firewalla albo samego Windowsa. Zrobiłem eksperyment, zrobiłem format i zainstalowałem czysty system nawet bez service packów i sterowników (z wyjątkiem sterów do karty WiFi oczywiście) i net nie działał w dokładnie taki sam sposób jak opisałem powyżej. Więc to nie problem mojego kompa. Ale koleś twierdzi, że sprawdzał i u niego wszystko jest OK, tak samo jak i u innych abonentów podpiętych do tego access pointa, do którego i ja jestem podłączony. Był u mnie z laptopem i kartą WiFi i na jego kompie działało. Tylko qrwa na moim nie :!: Sytuacja taka może trwać kilka dni, później wraca do jako takiej normy. Ostatnio miałem taki problem w tym tygodniu 8-14 listopada. Od początku tygodnia netu nie było w opisany sposób, wyjechałem w czwartek, gdy w piątek wieczorem, net już był <- a w kompie nic nie zmieniałem. Cuda czy co :?: :!: Teraz mam znowu mam to samo -> otwierają się jedynie strony www Koleś jest praktycznie nieuchwytny albo zbywa mnie, że to moja wina. On sam to wszystko prowadzi, nie ma żadnego współpracownika Pomóżcie :!: :!: :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oczo18 Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Typowy burak :) Do kladnie tak jak u mnie... tylko ze w moim przypadku zwalili wszystko na "ciezka lokalizacje" AndyN w miare mozliwosci skoluj drugiego kompa...i potestuj na nim :D ja obstawiam, ze na 99,9% to wina tego pacana a nie twoja! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Typowy burak :) Do kladnie tak jak u mnie... tylko ze w moim przypadku zwalili wszystko na "ciezka lokalizacje" AndyN w miare mozliwosci skoluj drugiego kompa...i potestuj na nim :D ja obstawiam, ze na 99,9% to wina tego pacana a nie twoja! Access pointa widzę z balkonu, na którym jest antena. Do niej jest jakieś 100-200 metrów, poziom sygnału średnio 91% Kolo twierdzi, że u innych abonentów podpiętych do tego access pointa nie ma takich problemów, tylko u mnie :? :evil: :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Qrwa :!: :!: Właśnie włączyłem kompa. Wszystko cudownie działa ... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Pewnie Ci porty blokują... Znam takie sytuacje, u mnie w miescie jest taki provider co dla normalnych uzytkowników puszcza tylko www, gg, email, ftp za 45zł/miesiąć. I tylko nieliczni ( czyt. znajomi admina, szefa )mają pełny nielimitowany dostęp do netu, oczywiście płacą tyle samo co inni. Więc jeśli nie ma się znajomego w takiej firmie to nic nie zrobisz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Ale czemu raz to działa, a raz nie? A koleś twierdzi, że nic w międzyczasie nie robił? Może pieprzy się skrypt kolejkujący zadania (www/peer2peer, itp) - o ile coś takiego istnieje .... Bo teraz nagle wszystko działa, a ja nic w kompie nie zmieniałem ... A jeszcze rano nie działało ... W międzyczasie komp był wyłączony ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oczo18 Opublikowano 17 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2004 Moj ISP nie blokuje nic, kazdy w obrebie swojego pasma moze robic co mu sie zywnie podoba...moj problem to niestabylny upload w godzinach popoludniowych i wieczornych i nierzadko lagi w pingach...tez popoludnie i wieczor :/ Moze byc tak jak napisal jg5 ale mowie jesli tak samo bedzie na innym kompie z twoja siecowka to znaczy ze h** przycina :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 28 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2004 Poprosiłem kolesia o zmianę IP, z wysokiego, jakie miałem do tej pory (powyżej 200) na jakieś inne, niższe. Dostałem dwucyfrowe poniżej 20. Jak do tej pory (odpukać) wszystko działa ... :? A w kompie nic nie zmieniałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Griszman Opublikowano 28 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2004 (edytowane) Na 100% wina tego kolesia a nie Twoja!!! Edytowane 25 Stycznia 2007 przez Griszman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venepl Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 hehe =u mojej kuzynki bylo ze nte pojaawila sie na godzine lub wiecej i wylaczal sie na valy tydzien albo i dlkuze... POrzyjechali naryli z dnsami cois i juz chodzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...